lördag 13 oktober 2018

En solig lördag i stan

Vilken underbar lördag – sommarväder, varmt, skönt och väldigt omväxlande. Här ska ni få titta på fyra bilder av vad maken och jag såg i Stockholm idag. Å visst lär man sig alltid något nytt;-) Enjoy!

Nationalmuseum
Efter fem år av renoverings- och förbättringsarbete öppnade Nationalmuseum för allmänheten idag igen. Det var kungen som klippte bandet i morse och 1 600 personer stod i kö för att vara ”först in”. Vi var inte bland dom kan jag säga, men kul att få fota Nationalmuseum just idag.


Solar Boat
En båt som endast drivs av solceller hade jag aldrig sett. Utgår iskallt ifrån att ni heller inte sett en ”solar boat” förut. Så varsågoda!


Sergels Torg
För nästan exakt ett år sedan återinvigdes den klassiska glasobelisken på Sergels torg. Då hade den renoverats under 12 månader och 60 000 glasprismor hade plockats ner och rengjorts. Nytt är också att den skiftar i färg. Varma toner på vinterhalvåret och mer kalla, som grönt och blått, på sommaren. Hade inte sett den belysta obelisken irl förut. Tur för mig att den lyste i lila idag och gjorde sig riktigt bra mot alla (läckra) byggkranar.


Anonymous for the voiceless
När det kryllar av ordningsvakter och poliser på Sergels Torg vet man att det är en demonstration på G, vilket det mycket riktigt också var. Anonymous for the voiceless hade jag heller aldrig hört talas om. Även här utgår jag ifrån att organisationen är okänt också för er;-)


16 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

Flott med Nationalmuseumet! Och den här obelisken är tjusig. Jag såg den i somras. Ditt foto var verkligen en höjdare med kranarna intill!
Jag gillar inte aktivister numera. Det blir gärna lite lagbryteri. De där som släpper lös djuren, nej. En gång i tiden var jag lite argare än nu och var med i Greenpeace ett kort tag, men nej.
Ha det så himla gott!

Ditte sa...

Många var det i kön till Nationalmuseum och du fick till ett fint foto med band och allt. Jag hade en inbjudan till i torsdags men kunde inte gå.(Läkarbesök så det var giltigt förfall) Antar att jag sluppit köa då.
Vad gäller "Solar Boat" har jag sett dem passera i kanalen hos oss då och då, men jag har inte testat en tur med dem. Hade inget foto heller. Men de flesta har nog inte sett dessa. Kul idé är det.
Fint foto på obelisken och i passande färg dagen till ära.Kanske är den limegrön och orange nästa gång. Vad gäller "Anonumous for the voiceless" har jag sett reklam för detta men visst inte vad det var. Nu har jag läst länken hos dig och vet lite mer. Tackar för den kunskapen.
Och tur med vädret var det ju även denna dag. Helt ljuvligt. Så jag förstår att ni hade en fin dag i stan. Tack för turen!

nalta norrland sa...

Allt kändes som nyheter... är sorgligt obildad tydligen ;-)

Men vädret kan vi icke klaga på... så härligt :)

Paula sa...

Jag kikade på en filmsnutt från museet o blev mäkta imponerad hur det såg ut innanför. Jag har nog aldrig varit där, måste lägga till i bucketlist....
Plattan har jag i många år passerat varje morgon o kväll, då ingen upplyftande erfarenhet...men jag hejar på alla som fredligt demonstrerar!

Marita sa...

Tänkte att det var jättekö till Nationalmuseet. Vi tog en sväng till Nacka strand istället på Affordable Art Fair. Mycket roligt och fint men också så´nt man bara går förbi. Lagt upp bilder på insta under mita_akvarell om du vill se.

Ama de casa sa...

Mycket om den där invigningen på både bloggar och TV. Jag har aldrig varit på det museet men nu när du visar byggnaden så kom jag på att jag såg John Major gå ut därifrån en gång när vi gick förbi. En riktig Lassie, va? ;-)

Sergelpinnen lös väl från början också? Men den skiftade nog inte färg. Minns för många år sen när det var några grabbar som klättrade upp på den på natten och vågade inte sen klättra ned. Haha! Brandkåren fick komma och rädda dom ungefär som en katter som fastnat i träd ;-)

Varken båten eller organisationen hade jag sett/hört talas om tidigare. Man lär sig så mycket av att läsa bloggar. För stunden i alla fall :-D

Anki sa...

Nyöppnade museet ser ut som en stor present med sin röda rosett :)
Du har rätt ... jag har aldrig hört talats om någon "solar boat" förut, men nu vet jag vad det är :)
Läcker bild med obelisken och byggkranarna! Snyggt!

byblixtra sa...

Obelisken är läcker i lila. 👍

Steve sa...

Ibland blir det extra påtagligt vilken skillnad det är att bo i storstan vs
"på landet".

Emma, Sol som sol? sa...

Precis som Ama så har jag för mig att obelisken lyste förr? Men med vitt sken. Jomen visst gjorde den det när man gick hem på småtimmarna?

Men bra att den nu är rengjord för den har ju sett ganska skitig ut, tänk så mycket från bilarna som har fastnat på den under åren.

Undrar om jag inte har sett en sådan där båt någonstans här. I Spanien känns det som att det vore lite mer motiverat. OK, i somras hade de ju tur men hur gör de när vädret är som det var förra året, bara regn? Haha, vicken pessimist jag är!

Hur trevligt det än är med nationalmuseet hade jag nog inte heller helat trängas där vid premiären. Hur mycket kommer konstverken att synas bland alla dem som vill synas?

Gu så tjurig jag låter!

Klimakteriehäxan sa...

Den röda rosetten var fin, den missade jag! Men skyltsöndagen går i Nationalmuseums stil hos mig i dag.

Ulla Maria sa...

Mycket läckert storstadslandskap med obelisk och kranar. De anonymas röst var helt okända för mig och jag tackar nu för att mina vyer vidgats. Har lärt mig mycket via din blogg ska du veta.

Åke sa...

Vilken fin dag på stan :) Dom där anonyma måste jag läsa på om... Båten gillas skarpt :) Fint arbete på glas statyn!

FREEDOMtravel sa...

Kul att du såg Nationalmuseum med bandet! :) Solarboat har jag sett på båtmässan är jag ganska säker på, men i vatten har jag inte sett den! ;)

Eva Trillian sa...

Tror faktiskt inte att jag någonsin vetat att glasobelisken har belysning! Coolt!

Anni sa...

Jag ser fram emot att få gå på Nationalmuseum igen och njuta av främst Carl Larssons fantastiska målning men även av museets nya look.

Obelisken skulle varit flerfärgad från start, men av någon anledning har den bara lyst vitt förut. Så roligt att den har färg - äntligen! Och så kul att den var vackert lila just när du var där.

Demonstrationen såg ut som något om djur, tänkte jag innan jag klickade på din länk. Och det var precis så. Men varför väljer aktivisterna de läskiga maskerna?