måndag 22 januari 2024

Glad måndag med "Selfie om mat" #4

Trots att det var/är plusgrader här idag, bidrog stormen Isha inte direkt med någon värmeeffekt, tvärtom. Inte nåt som gjorde mig glad direkt. Men Klimakteriehäxans ”Selfie” och kvällens ”Idrottsgala” räddar denna måndag:-)

1. Det äter jag för lite. Grönsaker och bönor. Älskar sallad, men grönsaker och bönor växer i munnen på mig.

2. Det äter jag för mycket. Jag är ”periodare”, och just nu vråläter jag rostade och saltade solrosfrön. Så gott:-)

3. Det bjuder jag på ofta. Ofta och ofta... Palak Paner med färskost och bladspenat lagat i tomat och indisk specialsås. Hemlevererad av Wolt från den indiska restaurangen Ruci.

4. Det är bra fredagsmys. Tapas, oliver och salamichips och ett glas vin eller två.

5. Det är gott när man är lite sjuk. När jag var liten serverade mamma en tallrik med hönsbuljong. Det skulle nog gå ned idag med.   

6. Det fick mig att bli eller inte bli vegetarian/vegan. Inte vegetarian. Om man inte gillar bönor, ärter, morötter, broccoli med mera då blir man inte lycklig som vegetarian. Som jag har skrivit förut här på bloggen så ogillar jag när man inte ens bryr sig att ge vegetariska rätter ett eget namn. Om jag inte äter kött, äter jag inte korv, men det går bra med ”vegetarisk korv” – grrrrrrrr.

Det är Carita som har uppfunnit ”Glad måndag”.

Klimakteriehäxan är upphovskvinnan till ”Selfie”. Glöm inte att skriva en kommentar hos henne med länk till ert Selfie-bidrag.

14 kommentarer:

Hanneles bokparadis sa...

Solrosfrön har jag i fil, när jag var sjuk som barn fick jag te och skorpor 🫖

nalta norrland sa...

För klimatet ska vi helst äta mer växtbaserad kost. Jag är ju köttätande till största del men jag försöker peta in grönsaker i vår kost.
Vädret… vårt största samtalsämne 😜
Sport på tv… bra det finns flera kanaler som visar annat 🫠
Jag är trött vansinnigt trött och J är ute på snöröjning, Elin har återvänt till Lycksele och jag ligger skavfötters med Teddybjörnen och funderar på att sova…

femfemman sa...

Men man trycker ju in det vegetariska i tn korv. Däremot funkar inte vegetariskt kött. Palek paner. Mums! Med naanbröd till
Måste laga det snart igen!
Nu börjar snart idrottsgalan!Ha det fint!

Åke sa...

Grönsaker och bönor som växer i munnen känner jag igen, där är vi lika :) Men Glad Måndag på dig :)

Hannas krypin sa...

Jag äter gärna grönsaker men med kött till. Tror inte riktigt på att vi inte behöver animaliska produkter i längden. Tycker precis som du att det är hittepå att kalla vegetariska produkter för något med korv.

Ditte sa...

Kul frågor och likaså roligt att läsa dina svar.
Palak Paner äter jag gärna men får inte till den så bra när jag lagar den.
Solrosfrön brukar jag rosta och salta och både äta som snacks och ha i den granola jag gör-
Tapas här går alltid hem. Gärna med lite goda ostar.
Hönsbuljongen hade jag nog avstått men däremot gillade jag nyponsoppa.
Ja, detta med att kalla den vegetariska/veganska maten för det den är vore ju rimligt. Förstår inte heller hur vegetarisk/vegansk korv kan finnas. Eller köttfria köttbullar. Pust.
Grönsaker äter jag gärna och eftersom jag lagar mycket asiatisk mat så blir det en del som ingår där. Men gillar även sallader. Dock inga som helst bönor som jag inte tål-
Önskar dig en trevlig Idrottsgala i kväll.

Mrs Calloway sa...

rostade och saltade solrosfrön låter gott. bra tips! fin bjudmat. och, nej, inte vegetarian eller vegan. människan är allätare

Susjos sa...

Jag kommer gärna hem till dig och äter Palak paner, har aldrig smakat det, men det låter väldigt gott! ;-)
Jag älskar dock bönor,morötter, men gillar också kött och fisk!

En ledig måndagkväll så kan jag ju också njuta lite av idrottsgalan, blödig är jag ,så jag har redan gråtit flera gånger, inte minst av Daniel Ståhls mormors tal!
Kram!

Klimakteriehäxan sa...

Jag skulle gärna äta indiskt oftare, men Maken är ovillig. Lustigt nog väljer jag hellre bönor än linser, men äter för lite av dem båda. Fast under min tid i Latinamerika blev det mycket svarta bönor, "frijoles negros".
Blev fast i Idrottsgalan, tyckte det blev rätt ok och lite kul att Ebba fick Jerring-priset, det trodde jag inte!

Äventyret framtiden sa...

Jag är allätare. Gillar det mesta.
Trevligt tema!

Kina sa...

Älskar ärtsoppa och bruna bönor men min mage mår inte bra av det, eller andra bönor/linser. Får helt enkelt värk och då är det lättare att avstå. Solrosfrön har jag alltid i yoghurten. Palak Paner har jag aldrig hört talas om eller också har jag ätit det men inte vetat namnet på rätten. Måste kolla med våran lilla indiska restaurang! Plockmat är gott också, ja vad är det jag inte tycker är gott? Joo, jag äter inte bläckfisk, musslor och andra rätter med konstig konsistens. Men det beror alltså inte på smaken. Och faktum är att jag också funderat på varför det heter vegetariska köttbullar m.m. när det inte innehåller kött. Det känns så bakvänt!

christian sa...

Ja du, vädrets makter rår man inte på, men att ha tvåsiffrigt minus med en meter snö å några dar senare 7 plus å vattenpölar......det är inte kul! :(

LillaSyster sa...

Håller med dig, ge de vegetariska rätterna egna namn =)
Det är du och fåglarna som går loss på solrosfrön om vintern. Mina stackars fåglar får nöja sig med jordnötter och talgbollar- det skräpar ju ner så dant med solrosfrön och jag är för snål för att köpa färdigskalade till dem.
Ha en bra eftermiddag och håll dig inne så att du inte flyger bort- galet vad det blåser/stormar.

Annika sa...

Gillar bönor, linser och baljväxter överlag. Allting. Men jag tror som du, man måste verkligen tycka om det för att bli vegan/vegetarian. Om inte, det blir svårt.
Själv är jag allätare, men vill alltid, alltid ha grönsaker till mina rätter. Om jag inte får en sallad till blir jag ledsen :-)
Solrosfrön, goda!! Men de ska vara saltade, som dina. Alla nötter måste vara saltade för mig, osaltade göra sig icke besvär.
Palek Paneer, gillar!!!
Kramar!