lördag 31 augusti 2024

Hoppa på tåget: ”Natthimmel med fenomen”





Natthimlar, mörkerfotografering och jag går inte ihop. Det har jag visat många gånger här på bloggen. Ingen idé att ens försöka tänkte jag. Sedan kan man ju fundera på definitionen ”natthimmel”. Från och med vilket klockslag bestämmer vi att det är natt? Till exempel;-) 

Fenomen
Ni som bor norröver är ju lyckligt lottade då ni har underbart vackra norrsken som fenomen. Och det flera gånger per år. Som Täbybo har jag faktiskt aldrig sett norrsken irl. En supermåne däremot har jag sett, men misslyckats med att fota den. 

Tre bilder
Alltså blir det tre bilder för min del.

1. En helt underbar solnedgång i Benidorm, Costa Blanca, Spanien tagen en dag i februari klockan 18:39.

2. En mystisk prick på himlen strax efter midnatt idag. Pricken är inget flygplan med en röd babordlampa, ingen laserstråle och inget UFO heller utan är varningslampan för flygplan högst upp på skorstenen av Täbys värmeverk.

3. Dagsfärsk bild med en väldigt dramatisk himmel.

Hos Åke hittar ni länkar till alla som hoppat på tåget. Om ni också hoppar på är det bara att lämna ett meddelande i hans kommentarsfält här.

Karin har uppfunnit temat.

12 kommentarer:

nalta norrland sa...

Norrsken igår kväll men det krävde att jag gick ut och nej jag var inte ut.
Den röda pricken var ju ett fenomen jag inte visste fanns… eller jag har aldrig tänkt på anledningen.
Mår kräkilla och är oerhört luktkänslig och Elin & Cai gör nån pasta med bacon och vitlök och lukten får mig att önska jag var nån annanstans 😅
Att äta det de lagar till funkar inte.

LillaSyster sa...

Så fint de går där hand i hand i solnedgången .....undrar vad de pratar om? Snyggt fångat BP! Ha en bra sensommarkväll. Kram

Angelgirl - Åsa Danielsson sa...

Fina bilder du fått till ändå, man gör alltid så gott man kan - Ibland fungerar det och ibland inte!

Norrskenet som råder nu i Sverige bör du kunna se även i Täby, då det är så pass starka solstormar. Oftast runt mörkrets inbrott och långt in på natt timmarna. Det är inte bara vi i Norrland som ser dessa numera - Då även Ukraina ser detta.. Har sett många bilder från Täby som fångat Norrskenet. Men man bör ta sig ut från Centrum och hitta en mörk plats där inga lampor stör ut norrskenet! Det kommer fler chanser under höst och vintern att se detta IRL.. Lycka till! =)

Jag har jagat norrsken i många år, nu är det ännu roligare då man verkligen får de bilder man alltid velat fånga, då med denna nya kamera! =) Är verkligen nöjd! <3

Önskar dig en fin lördagskväll! =)
Kram

www.saramadeleine.se Orsakullan sa...

Fina bilder och tycker du lyckades tolka bra. Gällande norrsken ska man ha tur att se det. Finns massa nördar på FB som springer ut i skogen och glor i hela landet. Så nog kan du säkert se där du bor. Men är väl också frågan om hur pepp man är på att ra sig den tiden ut i skog och mark, samt natten 😱

Äventyret framtiden sa...

Det fixade du hur galant som helst. Fenomen är ordet och ibland är det fenomenalt att bara vara rakt upp och ner och göra det bästa av det man kan. Det gjorde du!

Klimakteriehäxan sa...

Varje gång jag försöker plåta fullmåne, eller som nyligen en supermåne, blir resultatet helt värdelöst. Till allt annat tycker jag mobilkameran är fantastiskt bra, men inte till månsken ,,, så tåget går utan mig nu.

Guldkryckan sa...

Är ju själv ingen stjärna på bilder i mörker men ibland kan jag lyckas, det går väl år emellan vid lyckade foton men ändå.
Vid norrsken sover jag oftast, inte så ofta vi kan se det här heller men ibland så.

God natt Bp, dags för mig att krypa ner i bädden efter en lyckad kräftskiva. ;)

Susjos sa...

Vilken underbar solnedång du lyckades fota i Benidorm, superfint!
Trodde att det var en måne på andra bilden!
Ja, det är inte lätt med mörkerfoto...jag vet!
Härligt med den sista bilden med lite solljus och delar av en blå himmel!
Ha en fin söndag!

Åke sa...

Mörkerfotografering är inte lätt. Men har du inte ett stativ med fjärrkontroll till och med ;) Trevligta att du var med ombord och tack så mycket för länken :)

Anki sa...

Det fixade du bra! Den första bilden är underbar!

Ditte sa...

Måste tydligen ange en bloggadress för att få genom kommentarer. Har testat olika varianter men detta fungerar. Kanske...
Så fina bilder och solnedgången i Benidorm är ju så läcker.

Hannas krypin sa...

Jag trodde faktiskt att norrsken bara var förunnat dom som bor uppe i norr. Men här i söder i det lilla samhälle där jag bor har det varit norrsken flera gånger det senaste året. Har dock missat varenda en av dom.