lördag 17 augusti 2024

Hoppa på tåget: ”Kapell”






Igår hade jag två val:

1. Att åka till en av två marinor i Täby och hoppas på att hitta några båtar med kapell uppställda på land. Den ”risken” var minimal då man inom stor-Stockholm inte tar upp båtarna förrän i början på oktober.

2. Att bege mig till ett kapell som jag visste att det fanns och även var någonstans, men som jag aldrig ens sett med egna ögon.

Det fick bli val #2. Tänk så mycket man lär känna tack vare olika teman.

Gribbylunds kapell
Gribbylunds kapell ligger som namnet antyder i Gribbylund, en stadsdel i Täby. Kapellet ligger  väl gömt bakom höga buxbom buskar. Ingen insyn där inte, ungefär som vid villorna i Djursholm. Lika bra det, för jag vet inte om jag någonsin sett ett fulare kapell. Det är byggt 1937 och liknar mera en byaskola än en plats dit man tar sig för att be. Nej jag gick inte in, då alla kyrkor/kapell är stängda häromkring om det inte är ett event.

Klockstapeln
Blev glad att jag åtminstone såg något tilltalande på kapellets mark – klockstapeln. Den invigdes på nyåret 1993. Klockan är gjuten på Bergholz gjuteri och inskriptionen på klockan lyder: ”Se jag gör allting nytt”. Observera Frans (bilen) som är strategiskt placerad för att bjuda på en färgklick mitt i det gråa:-)

Bättre än så här blir det tyvärr inte;-) 

Hos Åke hittar ni länkar till alla som hoppat på tåget. Om ni också hoppar på är det bara att lämna ett meddelande i hans kommentarsfält här.

Karin har uppfunnit temat.

15 kommentarer:

nalta norrland sa...

Bra kämpat och bra tolkning 👏

Guldkryckan sa...

Ett och annat kapell har man ju besökt i sin barndom, mor tyckte sådant var intressant att besöka med mormor och morfar lite varstans.
Då fick ju jag följa med och ja, inte så spännande för mig kanske just då men det historiska värdet tycker jag är intressant idag.

Ha det underbart Bp.

Angelgirl - Åsa Danielsson sa...

Mycket bra tolkat av dagens utmaning! Alla kapell 'r inte vackra det kan jag hålla med på. Vissa ser som sagt inte ut som kapell eller att de tillhör kyrkans hus.
Vilken tur ändå att denna klockstapel fanns på platsen, samt din fina Frans som följer dig dit du styr den! =)

Ha nu en härlig lördagskväll! =)

Kram

LillaSyster sa...

Bra jobbat! Jag valde bilder från arkivet. Bra att du lade till en färgklick =) För mig ser kapellet ut som en vanlig villa som fått ett kors på nocken. Du ha en bra kväll, jag har gått in- myggen attackerar.

Carita Liljendahl sa...

Snyggt fick du till det här!
Jag tror att jag hoppar över både Fem en fredag och Tåget denna vecka. Kommer nog med en annan gång igen. Ska ju kännas rätt :)

Ditte sa...

Bra jobbat! Du hade säkert i hamnen hittat många båtar med kapellet på. Men Visst passade Gribbylunds kapell fint, Känner att jag i dessa och andra sammanhang lite kan sakna bloggen. Men bara lite.

irene sa...

Snyggt jobbat. Ja, det kapellet ser faktiskt ut som en byaskola. Fast å andra sidan är det kul med olika stilar.

Hannas krypin sa...

Tycker att det ser ut som en lanthandel mer än ett kapell. Eller en byskola. Bra tolkat ändå, jag fick missa tåget den här gången.

Susjos sa...

Så snyggt jobbat av dej som ger dig ut för att fota ett kapell dagen till ära, och du lyckades ju jättebra, även om kapellet ser ut som en villa! Klocktornet var tjusigare, liksom din röda bil. Jag hade ju kunnat vara med i dagens "hoppa på tåget" ju, jag var ju i en kyrka idag, då måste det väl funnits ett kapell i närheten? Men jag var fullt upptagen med att fira ett bröllop!
Kram!

www.saramadeleine.se Orsakullan sa...

Väldigt fina kapell i alla fall. Du har verkligen lyckats fånga dem bra på bild måste jag säga.

Klimakteriehäxan sa...

Nu är tågresandet nästan slut tror jag - som inte kommit mig för att hoppa på en enda gång. Kapell hade jag verkligen inget på lut ...

Äventyret framtiden sa...

Ett rejält träkapell, mera i stil med en byskola. Vackert är det och jag kände inte ens till att det finns stadsdelar i Täby, trodde att Täby själv var en sådan. Man lär så länge man har en lever.
Ha en skön söndag!

Anki sa...

Det fixade du galant! Snyggt jobbat BP!

Paula sa...

Men vad skoj att du kom dig iväg för att fota ett kapell! Bra jobbat, håller med om att det inte är det vackraste, men nog har j ag sett fulare byggnader. Klockstapeln var fin. Ja det är otroligt vad vi får lära oss, jag kan massor om Hosjö kyrka nu, min nya "hemmakyrka" som jag absolut inte annars känt till.

Åke sa...

Bra kämpat och fint tolkat. Härligt att du deltar med dina kapell och tck för länken :)