fredag 27 september 2013

Fransk helg

Den lokala ICA affären har blivit riktigt spännande. Det kunde jag med glädje konstatera ikväll, då jag såg att det fanns massvis med för mig totalt obekant mat i diskarna och för avsmakning. Då jag sällan köper grisen i säcken testade jag först ankbröstet som var gudomligt, sedan en brie ost som smakade – ja så som brie gör mest och sedan såg jag dom: vitelotterna.

Vitelotter
Som ni ser på bilden ser dom väldigt konstiga ut och inte speciellt aptitliga. Men skylten lät ju lovande, så jag köpte åtta stycken. Väl hemma googlade jag mitt inköp och jag kan väl säga som så att det nog blir vanliga svenska potatisar för maken imorgon kväll. Dessa franska potatisar är nämligen blålila även när dom är färdigkokta. Ooooops. Vad värre är så härstammar deras namn från det gammalfranska ordet för penis. Vitelotterna dök upp 1812 och vid den tiden hade penisar uppenbarligen ett annat utseende. Ni förstår varför maken kommer att vägra va!!!? Han är lite känslig när det gäller hans ädla delar. Av någon konstig anledning bytte han också bord när jag beställde fårtestiklar på en marockansk restaurang. Personligen har jag inga svårigheter med att äta ankbröst

PS. Självklart kommer jag att lägga upp morgondagens (tveksamma) delikatess på bloggen – om ni vill alltså. Förresten är den översta bilden till er som känner sympati för maken. Fotot visar favo stället l'Incontros chokladkaka med mandlar som enligt chefen Håkan och kollegan Eva var enastående god. DS.

18 kommentarer:

Susanne Hultman sa...

Brun kaka, rött kött och blå potatis som låter vit och ser ful ut men tydligen ska föra tankarna till något så ädelt som mannens könsdelar. Ja, världen är lite underlig ibland. Ser fram emot foton på den färdiga måltiden - i färg!

Kommer plötsligt ihåg några bilder jag tog för flera år sedan på ett par underligt formade jordärtskockor. Ska se om jag hittar bilderna.

Stare Ström sa...

Spännande ICA-affär du har. Kan tyvärr inte säga det samma om min netto där det mest exotiska är röde pölser och danska fläskesvålar. Jag njuter gärna av en bild på helgens färdiga mat!

Margareta sa...

Hahaha ... kan inte slut le efter att ha läst under rubriken Vitelotter.

Innan - en vän är inte den som besöker en dagligen och tjatar v=) nej en riktig vän är den som alltid kommer tillbaka och du kan lita på att h*n alltid gör det. =) Kanske en dålig ursäkt på mina numera sällanbesök, men ett gott försök.

Först bilden, kan säkert vara helt ok. Tournedos - inte helt fel. Såg potatisar och kanske var det så - allt har ju förändrats genom åren kanske även.

Ska bli spännande att se ditt inlägg imorgon, någon gång ser jag det. =)

Apropå mat - vi ska bo på ett fyrstjärnigt hotell med en restaurang som en kock med tre stjärnor i Michelinguiden förestår =) Det du, samtidigt som det inte blir mer än en måltid då tiden är dyrbar för den korta stunden vi är i staden.

Linnéa sa...

Gud så gott! Älskar ICA Kvantum här i E-tuna handlar ibland hem till Sthlm också. Kan tänka mig att ni har ett fint ICA i Täby. Blå Kongo är en spännande potatis som kan ge blått mos.

Jo, du jag går i pension. Kanske blir det lite konsultande, som handledare, metodutvecklare eller helt enkelt bara terapeutjobb på "golvet" bland alla mina älskade "patienter" eller "brukare" som det heter nu för tiden. Så här har du en "tvättäkta tant" som tänker ha kul!

Anita - Malta sa...

Känner starkt för bild ett och stor sympati för din make ;-)
Vitelotter finns med all sannnolikhet inte på Malta... tror jag.

Men när jag tänker efter, vilket jag oftast inte gör, så spelar väl varken färg eller namn någon roll. Huvudsaken att det smakar bra.

Ser fram emot morgondagens delikatess. Må vara hur tveksam som helst ;-)

Anki sa...

Spännande ICA du ar hos dig! Ankbröst... har aldrig smakat, men förstår att det är något alldeles speciellt gott.
Ser med förväntan fram emot din delikatessbild :)

Eva Trillian sa...

Gillar hur du handlar "mysko" ingredienser och SEDAN tar reda på vad det kan bli av det :) Det har du ju gjort förr. Inspirerande ... men själv är jag nog alldeles för feg. Snål också kanske ;)

Hörni sa...

Hahaha, bra jämförelse mellan testikel och bröst. ;D

Kul med lite nytt på tallriken.

esterii sa...

Hoppas de var godare än det såg ut:)

Ama de casa sa...

Anka... Guuu så gott! Själv är jag tillbaka på svältkost bestående av buljong. Det är en plåga att läsa bloggar just nu...

Monica sa...

Tur man inte levde när penisarna såg ut så där ;-)))osmakligt
Ingen canard håller mej till nöt.
Ha en skön lördag;-)

Guldkryckan sa...

Har ju nästan lagt ner o handla på ica..men även här har de ett annat sortiment numera..förutom sina vanliga grejer har de en amerikansk hylla...och en för lite annat som inte hör till vanligheterna i en vanlig ICA-butik.
Handlar ju om att hänga med i globaliseringen och att tillfredsställa alla som har sina rötter i nåt främmande land och naturligtvis för att vi andra ska få vidga våra kulinariska vyer.

Jag gillar det.

fast val-pickar?

Där gick gränsen även för mig ;)

haha

Freja sa...

Kakan ser onekligen smaskig ut, men jag tycker vitelotterna låter spännande oxå!

llh sa...

Ja mycket får man lära sig här och jag är beredd att testa allt åtminstone en gång. Till och med chokladkaka med vispgrädde :P

Christian sa...

Härlig blogg du har!!

...vitelotter... :P

Olga T sa...

Ha, ha! Skrattat en stund nu och undrar om maken har problem med ankbrösten?

Husbilen-Ellen sa...

Mungiporna är uppe i öronhöjd!!

Anni sa...

BLÅ potatis kan ju bara vara underbart! Åh, jag har en väninna som skulle fullständigt falla i trans om hon fick blåa snoppotatisar!

För övrigt kan ankbröst och chokladkaka inte heller vara annat än gott! Anka är superbt och lättlagat!