tisdag 24 september 2013

An apple a day keeps the doctor away

Ett äpple om dagen håller doktorn borta säger detta engelska ordspråk. Maken som ju är från England lever som talesättet lär. Personligen är jag dålig på det med äppelintag, men kan inte minnas när jag senast behövde uppsöka en läkare på grund av influensa eller förkylning. Med andra ord ska det här inlägget helt otippat handla om äpplen.

Äpple 1

Visst är det glädjande att se att den lokala ICA affären har sänkt sina priser – bland annat på frukt – rejält efter sommaren. Jag menar 10 kronor för ett kilo Royal Gala är ju verkligen ett fynd. Nu är det bara som så att det inte bara är priset som har krympt utan även äpplenas storlek – till hälften ungefär.

Äpple 2

Här har vi ett exempel på ekologiska Royal Gala äpplen som förvisso kostar 39,90 kronor/kilot, men som är dubbelt så stora som de äpplen som man kan köpa för en tia. Det konstiga här är att de icke ekologiska äpplen hade samma storlek som de ekologiska, men det var före sommaren det.

Äpple 3

Nu tycker jag ju att det är väldigt skumt med äpplenas pris och storlek – jag känner mig nästan lurad måste jag säga – två gånger om till och med. Alltså ser jag mig om efter ett mera ärligt alternativ och hittar dessa exemplar av svenskt härkomst. Tyvärr ser de ut som ”The Mauler” Alexander Gustavsson efter UFC titelmatchen mot Jon Jones.

Några frågor här: Vilka äpplen köpte jag? Köpte jag några över huvudtaget eller valde jag päron för 15 kronor/kilot i stället. Vad hade ni valt?

12 kommentarer:

Eva Trillian sa...

Många gånger är det svårt att välja mellan den egna ekonomins överlevnad och jordens densamma - men jag väljer oftast ekologiskt och/eller närodlat. Äpplen är sambons område - så här slipper jag välja. Och bananer väljer vi inte heller; finns det inte Fair Trade/krav så får det vara!
Svenska päron. DET är gott :) Hoppas du köpte päron ;)

Freedomtravel sa...

Ingen aning... jag måste erkänna att jag tycker äpplen är en ganska tråkig frukt. Utom möjligtvis i paj då ;) Fas jag äter mycket annan frukt och grönsaker, så jag hoppas att jag är förlåten ;)

LissenTo sa...

Krispiga äpplen är gott. Jag anpassar nog mina fruktköp till det som är ett bra pris. Ibland ekologiskt, men för sällan.

Freja sa...

Päron! Jag får problem med min galla om jag äter äpplen med skal, så jag tycker det är bökigt med äpplen. Funkar bäst som must eller paj...

Monica sa...

Skulle aldrig betala nästan 40 kr kilot för äpplen men så har jag ju träden fulla här hemma.
Åk ut hit så står det kartonger av frukt utanför vart och vartannat hus som det stå en var så god skylt på;-)))
Ha en bra dag

Anni sa...

Ett kilo är alltid ett kilo oavsett storlek på äpplena ...

cat sa...

Jag känner mig väldigt sugen på äpple just nu faktiskt. Fast jag är väldigt kräsen när det gäller äpplen. De ska vara mycket fast fruktkött. Är det en lite mjöligt så vill jag inte fortsätta äta.
Mitt val hade blivit Pink Lady helt enkelt ;-)

KajsaLisa sa...

Troligtvis dom billigare. Jag försöker vara miljövänlig men det finns gränser.
Kollade det här en gång och det visade sig att jag hade rätt, affärerna tjänar extra på miljömärkta produkter tack vare procentpåslag. Den där mellanskillnaden går knappast till odlaren utan det mesta åker ned i fickorna hos grossister och handlare utan att dom tillför ett skit för att förbättra miljön. Däremot får dom oss konsumenter att skippa dom miljövänliga alternativen.

Marit Johansson sa...

Jag hade valt de ekologiska, men jag känner av lite allergiskt kli i halsen när jag äter äpplen så jag brukar faktiskt undvika dom helt :)

Stare Ström sa...

Visst är det väl bedrövligt att man ska behöva köpa äpplen från Italien när träden dignar här hemma! Och att äpplena ser ut som de gör, är för att de inte begriper hur man ska ta hand om dem. Ofta häller man bara dem ur lådor med följd att alla blir kantstötta. Du köpte säkert päron i stället!

Anonym sa...

Jag gillar små äpplen, för jag kan aldrig äta ett helt stort - och jag tycker om äpplen, helst med en ostbit. Dottern gillar peanutbutter med äppelskivor som sandwich. Knaprigt, säjer hon.

Ruth i Virginia

Jah Hollis sa...

Fast ett kilo är ju ändå alltid ett kilo, eller? :-)