onsdag 18 september 2013

Nu är den borta


Den gula tornkranen har tronat över Vasastan i drygt fyra år. Den röda lyftkranen ska hjälpa till att lyfta ner kranens "bitar". Om ni tittar noga ser ni två killar som håller på med att skruva loss en del av armen.


Här ser ni killarna i närbild. Jag stod nära som ni ser och bilden är tagen med min lilla Sony, vilket är riktigt imponerande då kollegans foton - tagna med en värstingkamera - inte blev bättre.


Killarnas demonteringsarbete drog ut på tiden så vi drog tillbaka till jobbet. Men jag sitter ju som sagt på första parkett. Den här bilden är tagen med kollegans värstingkamera utrustad med teleobjektiv. Premiär för min del! Å ni ser väl att kranarmens bortre del är betydligt kortare nu.

I drygt fyra år har den här tornkranen stått utanför Matteuskyrkan i korsningen Vanadisvägen och Dalagatan. Under denna tid har den vakat över den nya uppgången Vanadis som blir en av entréerna till den nya pendeltågsstationen Stockholm Odenplan. Här har de sprängts, gjutits golv och väggar samt valv för entré och biljetthall byggts. Allt detta har jag självklart kunnat följa från min ”cell” på nionde våningen en bit bort. Coolt, eller hur!!?

Obamabesöket satte stopp
Helgen den 6-10 september skulle tornkranen ha monterats ner, men på grund av Obama-besöket fick den inte transporteras genom staden. Tack igen Obama! För hade den tagits bort under dessa dagar så hade jag ju inte kunnat visa er bildbevis på hur det hela gick till;-)

Nu jobbade jag ju hemifrån igår så jag missade en hel del av demonteringsjobbet ändå. Idag såg jag att endast kranens fyra fötter står kvar på marken. Så nu är den snart helt borta. Kommer att sakna "min" kran, men jag vet att vissa av er drar en lättnadens suck. Det är ju inte alla som går igång på kranar;-)

19 kommentarer:

Husbilen-Ellen sa...

Tur att det finns personer som inte är höjdrädda! Även om de har säkerhetslinor på sig, ser det ändå avancerat ut! Följde en nerplockning av en kran här för två år sen. Det var spännande. Ha dé! Elisabeth

Anders W sa...

Grattis! Jag hade gärna varit med och tittat. Huvudsaken jag inte behöver vara med.

Peranders sa...

Man får definitivt inte vara höjdrädd om man står där uppe och skruvar. Imponerande jobb!

Susjos sa...

Aha, det blir en ny pendeltågsstation vid Odenplan! Har ju ingen koll på alla planer i stan..

Susjos sa...

Tusen Tack för dina kommentarer på min blogg! ♥ ♥ ♥

llh sa...

Bilder som imponerar stort på mig idag! Men också lite orolig för ditt välbefinnande, vad ska du vila ögonen på hädanefter. Fast det är klart Stockholm är inte Kumla så alltid lär du kunna spana in ett eller annat bygge från din höga utsiktspunkt.
Svar: inte är det konstigt att förknippa Stadion med gammalt, det är ju en urstilig gammal anläggning mycket prydligt renoverad. Det var en fröjd att äntligen se den "live".

Olga T sa...

Aldrig tänkt på att man kan jobba med att demontera lyftkranar. Många sysslor det finns som man inte tänker på.
SV: Jag var på matchen. Roligt att se ett lag med flyt och framgång! De är riktigt bra nu.

fotobrus.se sa...

Jag har sagt det förr - Var rädd om den kameran. Nu tror jag kanske mer det är så att du är en bra fotograf som vet att utnyttja en relativt enkel kompaktkamera till fullo. :-)
Bra bilder!

Monica sa...

Härligt ett monster borta måste vara en lukrativ marknad att montera och demontera kranar med tanke på att dom finns överallt nu för tiden.
Fina bilder blir det med våra små;-) ha en bra dag.

Eva Trillian sa...

Men några av oss går igång på att andra går igång - entusiasmen smittar :)

cat sa...

Det var ett par veckor sedan jag fotade mina skogsvägsbilder. Nu är det höst och blött och kallt.

Fina kranbilder! :)

Jah Hollis sa...

Är det så att suget efter byggkranar blir för stort så kan du alltid komma till Malmö och hälsa på. Här byggs det för fullt och kranarna står som spön i backen.
Jag har tänkt göra en liten ”byggkransspecial” på bloggen vid tillfälle, men har inte kommit till skott än. Håll utkik!

Benita sa...

Inget jobb jag skulle vilja ha, att montera ner lyftkranar. Coolt att du kunnat följa med bygget så länge från din cell. :)

Della sa...

Vad tom det kommer att bli nu. Inget blir sig likt.
Svar: Jo jag var på en resa i Nord- och Sydkorea tillsammans med resintresserade personer ur reseföreningen SGS - Scandinavian Geographic sosiety. En vecka i Nord och en vecka i Syd. Lite skillnad mellan dem om man säger så. Vissa saker gick bra att fota och andra var helt no-no. Vid utresan kollade de igenom alla våra bilder i kamerorna och tog bort de icke önskvärda.

Della sa...

Scandinavian Geographic Society ska det naturligtvis vara. :)

Anki sa...

Oj... det var en högt uppsatt arbetsplats! Tur att inte jag är en av de två som jobbar där med nedmonteringen, för då hade nog kranen fått stå kvar...
Vid bruket i min hemort ståtar vi just nu med flera riktigt stora kranar... men vi har inga höghus att fota dem ifrån :)

Freja sa...

Hahaha, nä, vi verkar vara ett fåtal som ser storheten med kranar! Tack för att jag fick vara med på kranens nedmontering, så häftigt!

Hörni sa...

Tänk att jobba där! Fattar inte hur någon vågar! :)

Linnéa sa...

Otroligt, att de bara kan både montera upp och montera ner. Själv får jag frossa när jag ser karlarna jobba där uppe på kranarmen eller vad det nu kan heta! Kul att du följde!