tisdag 17 september 2013

En dag med Asshar


Asshar insisterade att visa upp sina arbetsredskap på bilden, annars fick jag inte fota honom.

Idag jobbade jag hemifrån. Anledningen var den av HSB utlovade kostnadsfria fönstertvätten (smuts och damm efter balkongrenoveringsarbeten). Jo man tackar. Fönsterputsaren Asshar skulle komma mellan klockan 11 och 12. Han kom klockan 11:56 med det här stora artilleriet.

Inte med på bilden är en skruvdragare, två hinkar och en stege.

Stolt yrkesarbetare
Jag har då aldrig sett en så yrkesstolt människa. Asshar kastade sig över våra skitiga 3-glasfönster (!!!) med en sådan energi, uthållighet (fönstren har inte putsats på år och dag) och tillfredsställelse. Han satte verkligen sin heder i sitt arbete och gjorde ett strålande jobb!

Tack Google Translate
Då Asshars svenska ordförråd begränsade sig till ungefär 10 ord och jag endast kan två ord på ryska (babuschka och spasiba) snackades det inte mycket i vårt hem idag. Lika bra det. Asshar kom ju inte för att underhålla mig och jag ville ju jobba. Men ni skulle inte tro hur mycket man ändå kan prata ”utländska” tack vare Google Translate.

Lunch
Via Google Translate fick jag veta att Asshar inte ville ha fläskkött till lunch och att kan dricker kaffe med mjölk och socker. Efter en snabbvisit i Täby Centrum mumsade han i sig wokad biff med bambuskott och sojasås samt drack sin andra Nespresso – den här gången med bitsocker i stället för råsockret som jag grävde fram i skafferiet en timme tidigare. Det blev en sen lunch då han först ville göra klart alla köksfönster. Vilken kille!

Härkomst
Jag fick veta att han har kommit till Sverige från Kirgistan för två år sedan, att han gillar svenskt dricksvatten och den klara luften i vårt land, att han ska till Oslo och Bergen på semester i december. Nu vet jag också exakt var Kirgistan ligger samt att vi nollåttor är betydligt trevligare och hjälpsammare än moskvabor.

Balkongfönster
Han lämnade lägenheten klockan 17:00. Då hade Asshar även putsat balkongfönstren, som definitivt inte ingick i extratjänsten för 300 kronor !!!) som jag hade beställt från företaget. Vilken härlig kille! Å vilken utsikt vi plötsligt har fått – åt alla håll. Å japp, Asshar fick rejält med dricks!


Genom det här rena balkongfönstret ser ni att hösten har kommit till Täby i natt. Igår var fortfarande allt grönt.


PS. Under min korrläsning av en bok idag stötte jag på den här meningen:
- I slutet av 1990-talet drev honom hans idéer att experimentera med sig själv och några företagarvänner.
Asgarvade en bra stund här! Älskar sådana grodor! Å jag jobbar fortfarande på ett fackförlag om nu någon undrar - fast inte ett sådant;-) DS.

22 kommentarer:

Susjos sa...

Vilken kille!!! Och så glad han måste blivit för all din service runt omkring..och dricksen :)
Undrar om du känner min svåger på Norstedts? (Han blev "lillpåven" med hela folket på 50-talet)

KajsaLisa sa...

Tycker den där killen skulle sluta putsa fönster och bli kursledare i hur man blir glad på jobbet. Man skulle behöva det ibland. Fint blev det ju också.Appropå sista meningen hur i helvete fick han ned dom i provrören, måste varit små-företagare.

Susanne sa...

Vilken spännande och lärolik dag.

LissenTo sa...

Måste varit en bonus på flera sätt. Härligt att se någon som är stolt över sitt jobb och sååååååååååå bra du måste se ut nu Beate

llh sa...

Inser att en Asshar är vad som fattas i mitt liv men om jag ska lita på ditt bildbevis är hösten på väg. Kommer mörker storm och ösregn är det lika bra att hoppa fönsterputset i år också.
Hmmm får väl tro dig på ditt ord när du säger att du jobbar på ett respektabelt företag men lite tveksam blir jag...

Rantamor sa...

Du tog väl telefon nr till killen så att han kan komma igen till våren ???
Tänk att kunna så lite svenska å ändå klara sig i samhället.
Otroligt.
Och du tog då hand om honom så att han aldrig kommer att glömma dig.

Tjinglingen tror jag kryper upp i sängen igen, det ligger en deckare å väntar på mig...ja å en snarkande äkta man....

Eva Trillian sa...

:) Heder till Assar - och till dig som verkar besitta en hälsosam dos människokärlek! :D DET gillar jag!

Freedomtravel sa...

Ni lyckades ju verkligen kommunicera trots språkförbistring. Vi har 26 skitiga fönster, men å andra sidan ska de bytas till 3-glasfönster så vi kanske inte bryr oss om dem. De icke öppningsbara fönstren som vetter mot vattnet är ju inte såå lätta att putsa från utsidan heller, haha.

Anki sa...

Vilken härlig berättelse... och vilken fantastisk kille! Förresten så agerade du helt fantastiskt också :)

Ama de casa sa...

Åh! Kan du skicka hit Asshar? Fönstren skulle behöva det. Jag har också google translate :-)

Hörni sa...

Du är ju för underbar, vilken härlig inställning du har till andra människor! Jag förstår att Asshar ville göra ett extra bra jobb med det mottagandet. :)

Stare Ström sa...

Vilken trevlig dag du fick! Och både utsikt (snyggt!) och insikt (om Kirgisistan, som är ett vackert land!)

Monica sa...

Herregud 11,56 till 17 hur många fönster har du;-)))
Det är underbart med folk som har yrkesstolthet verkar ha varit en trevlig prick;-)
Ha en bra dag

cat sa...

Fantastikst duktig fönsterputsarkille! Själv har jag p g a min dödsångest över att störta tre våningar ner inte putsat fönster på x antal år.
Läste den där grodan flera gånger och fick inte annat än väldigt märkliga bilder i huvudet.

Guldkryckan sa...

Härligt att få sina fönster putsade på det viset..jag är ju inte nån regelbunden fönsterputsare jag inte..det får vara en rejäl "grej" från nån fågel som skymmer sikten om jag ska ta fram fönsterskrapan,,i övrigt putsar jag bara på insidan..regnet fixar det andra...fast på insidan tvättar sig katterna frenetiskt ibland så att det skvätter saliv..så jag får allt skura av där ibland även om det tar emot ;)

Orkar man inte kan man dra för gardinerna också..då syns det inte ;)

Ha en skön kväll BP :)

Olga T sa...

Hur stor lägenhet har du? Eller var det så mycket wok? Eller har du alls sett något ut innan?
Tyckte nämligen det var väldigt lång tid han jobbade hos dej!

Della sa...

All heder år Asshar! Han tycks kunna sina grejer.

Freja sa...

Åhh, finns det något härligare än hantverkare med yrkesstolthet! Och vilket fantastiskt hjälpmedel internet är!

Jah Hollis sa...

Det var ju ett givande och trevligt besök av en hantverkare. Min erfarenhet är annars att man behöver storstäda när de (nu har jag aldrig haft någon fönsterputsare här, även om det skulle behövas) varit i lägenheten.

Jah Hollis sa...

Beträffande språkgrodan undrar man om det bara är ett rent skrivfel eller om den som skrivit det verkligen tror att det ska uttryckas så. Malmös stora tidning, Sydsvenskan, har sedan ett par år lagt ner sitt korr (besparingar naturligtvis) och det märks direkt i tidningen. Jag vikarierade ju på Sydis ett år i början av 2000-talet och fick en väldig respekt för deras korrläsare. De såg till att grodorna inte kom ut till läsarna. Nu kan man hitta rubriker i toppen av en sida där det står att några kommit ”överrens”. :-P

Marit Johansson sa...

Ja vilken kille och vilken hyvens tjej du är, bjuder på lunch och kaffe och dricksar och har dig :) Tror nog att han trivdes hos dig!

Linnéa sa...

Ja, vilken man, det är så härligt när människor är stolta över sitt jobb och verkligen gör det de är riktigt bra på!

Suck här skulle nog också behövas putsas.