söndag 1 september 2013

Fototriss: (matigt) svart

Torkad renstek
Som ni kanske har läst var jag på kräft- och surströmmingspartaj i Sundbyberg med några kompisar i torsdags. Men där fanns så mycket mera än kräftor och surströmmingar. Hela eventet är någon slags Kiviks marknad. Där säljs allt från vaxdukar och tvålar till salami och torkad renstek. Å det sistnämnda älskar vi här hemma. Alltså köpte jag en förpackning på 110 gram till det facila priset av 99 kronor. Med tanke på vad den hade kostat i fashionabla Östermalmshallen var det ett fynd kan jag säga. Å ja, jag vet att rensteken ser ut som ett hundben;-)
Ni som kan det där med torkad renstek kan kanske förklara för mig varför man måste använda en såg för att skära den i bitar. Dessutom borde någon hänvisa till att man definitivt behöver minst gröna mellanborstar för att bli av med resterna mellan tänderna;-) Men gott är det!


Melanders
Jo då, jag ska visa upp de så kallade 60 nyöppnade butikerna i Täby Centrum i tisdagens inlägg. Men här nöjer jag mig med att presentera Melanders nya köttdisk. Kolla det svarta skyltarna och priserna så förstår ni att jag bor i en överklasskommun. Lite synd bara att min lön som grafisk formgivare inte tillåter sådana utsvävningar mera än kanske en gång/vartannat år…


Trumpetsvamp
Jodå, trumpetsvamp är svart. Det säger ju skylten eller hur!? Har fått för mig att den passar utmärkt ihop med den där älgfilén för 790 kronor/kg som jag inte köpte – heller…


Fler svarta bidrag hittar ni hos Fototriss.

PS1. Vi åt ”roast pork” till middag om någon undrar. Den kom från Havor Gård. Ekologiskt och från en lycklig gris liksom. Den kostade 99 kr/kg jämfört med den icke ekologiska varianten (= en olycklig gris) som gick på 49,90 kr/kg. Ja man får vad man betalar för. Eller så jagar man älg/ren/hjort själv – då är det nästan gratis. DS1.

PS2. Bilder från flyg- och bil showen i Vallentuna kommer imorgon. DS2.

30 kommentarer:

Eva Trillian sa...

Antingen KAN det vara platsen ELLER så är svart mat dyrt? ;)
Gillar din BP-triss :) En triss med din speciella stil som jag störtgillar!

Rantamor sa...

Torkat renkött är gott, men jag gillar ännu mera rökt renkött, det är smaskens.
Jo det där med det torkade renköttet, du ska ju ha en vass hemmagjord kniv att karva med...så gör vi norrlänningar som alltid går med kniv hängande på böxan... =) =)

På tal om renkött så ringde vår renägare igår och vi fick veta att renslakten börjar på torsdag och vi har ju beställt två renar iår igen som vi ska stycka i garaget.
Så det blir eventuellt styckparty till helgen !!!
Vi betalar 55 kr kilot för renen men då är det ju en grovstyckad ren, men med alla goda underbara köttdelar.

Svart trumpetsvamp har vi hittat men det är lite sällsynt så här långt norrut.
Men på ditt foto dras mina ögon bara till dom gula i bakgrunden.....

Tjingelingen från Rantamor.

Ama de casa sa...

Mmmm... Renkött är sååå himla gott! Det enda jag kan få tag på här nere i den vägen är fryst renskav. Men det är ju alltid något :-)

Rantamor sa...

Lite synd är det allt om dig som bara får stå å glo å dregla på dessa dyra gobitar, och sen se överklassens fina damer handla hem dom fina köttstycken.
Eller jag tror dom bara pekar och sen får dom allt hemskickat till hembiträdet, som dom säkert får rut avdrag för....

Tjing igen från Rantamor.

Husbilen-Ellen sa...

Renkött och svamp är smaskens, var för sig eller tillsammans. Kramar

Stare Ström sa...

Vilken mat! Och framför allt, vilka priser! Nej, här får jag göra som du, ställa mig och dregla!

KajsaLisa sa...

Gott men dyrt. Svamp kan man köpa billigt på Hötorget Passa på en Lördag precis när dom stänger vid två-tretiden. Dom nästan slänger kantareller efter en.

Della sa...

Jag trodde svarta grejer var billigare. Eller har jag fått det där om bakfoten? Dyrare, ska det nog vara. Hm... Förvirrande typ. Hur det nu än är med den saken, så är inte det här prisnivåer jag är direkt intresserad av att betala. Men titta kan jag. :)
Och du, tack så jättemycket för alla vänliga tillrop om mina bilder. Jag blir jätteglad. :)

Pysselfarmor sa...

Torkat renkött - gott...jo det och rökt -både älg och ren är jag liksom uppfödd på ;-) Det var tider det då jag blev så glad när mamma sa att det skulle bli korv till middag - ha ha.

Torkat kött hänger ut på vårvintern under lång tid - för att just torka. Inga insekter finns ju då som kan äckla sig i maten. Köttet hänger också i burar av finmaskigt nät för att inte fåglar och ev andra djur ska ta sig dit och äta på det. Torkat kött karvade man mycket tunt i kaffekopp och hällde på kaffe så att det mjuknade upp. Just för att det är så hårt. Ja så gör vi ju inte nu för tiden och det är väl det som är problemet när vi tycker det är hårt och fastnar mellan tänderna - vi äter det på fel sätt.

Har varit hos sonen i Täby idag och han skröt också om Melanders.

Kicki sa...

Renkött ja, det gillade min far, så pass mycket att han och morbror smugglade en ren i en skåpbil...men det är en annan historia!
Du får då till det med dina trissar!:)

Monica sa...

Tur att jag såg PS2 ser fram emot morgondagen:-)
Vi åt Ekologisk gris från Nibble Gård men den måste ha sprungit ihjäl sej så seg som den var:-)
Ska till Täby Centrum i morgon får väl gå och botanisera lite bland det nya.
Ha en skön kväll;-)
Ja det var hallon Haha

Lissen sa...

Renkött, är en delikatess av rang, även om det inte ser alltför gott ut. Men smaken, mmmmmm.

Margareta sa...

En kombination av rökt och torkad ren - finns inget bättre. Nu är vi numera lite lyxigare och köper den där varianten utan ben och bara är så mär när d skär i den - supergott. Men en riktig kniv behövs för den där delen med ben och som bara är torkad - men så gott.

Gapar fortfarande över köttpriserna, framförallt över älgfiléns pris.

Ska kolla vad det kostar här, nu har vi ingen kötthall och de stora butikerna har ju snart inga köttdiskar.

Trumpetsvamp, tror att priset på det däremot ligger på ungefär samma, eller kanske dyrare - vet inte så noga då det inte hänt ofta att jag inhandlat den svampen.

Ser fram mot dina bilder från flyg- och motorshoven.

En bra arbetsvecka önskar jag dig och vinaren när du jobbar hemma, den som inte höjts =) passar väl bra under det eminenta besöket. Hoppas bara att du inte ska korrekturläsa någon text den dagen. =)

Margareta sa...

Sv. Jag Håller fåglar borta, var min tanke och de där gummiormarna samt gummiödlor har jag sett i ett flertal trädgårdar i sommar. En del har bara satt dem på altan för att hålla fågelsktien borta och det funkar visst. Men har man ormskräck så spelar det nog ingen roll om den är av gummi eller ej.

Ja, jag menade Obamabesöket och din kommentar hos mig då jag skrev om prishöjningen av alkoholskatten. =)

Margareta sa...

Vadå jag håller fåglar borta? Det kanske jag gör och kan agera fågelskrämma men det skulle bara vara Ja.

Axart sa...

Gott OCH dyrt!
Fint trissat!

AX

Freja sa...

...eller så har man en pappa som jagar älg, då ÄR det gratis... Jag känner mig lyxig när jag ser vad det tar för älg... Jag har flera paket i frysen som jag aldrig betalar nått för...

Vi åt inte torkad ren hemma, men väl torkad älg, och vi använde ingen såg, vi täljde av skivor med vanlig kniv, fast av typ morakniv...

KajsaLisa sa...

Kollade upp den där konstnären och det här är helt sjukt. Det blir en grej på det i morgon :)

Pialotta sa...

Torkat renkött har jag aldrig prövat, men det är säkert en delikatess ... kanske rökt skulle falla mig mer i smaken. Fint med de svarta prislapparna, de ser man braa ju ... men vilken Lyxmat ... svindyra priser, inget för min plånbok i alla fall ... men delikatesser är det verkligen ... svart trumpetsvamp, aldrig testat ... ha de.. gott.

Jah Hollis sa...

Misstänkte för en sekund att du skulle vis upp något vidbränt (svart mat). Sorry! :-)
Är renköttet verkligen tuggvänligt om man måste såga det i bitar? Låter lite motsägelsefullt.
Sedan undrar jag om det där med ekologin gör någon skillnad för grisen. Den dör ju på slutet i alla fall.
Ja, som du märker väckte ditt bidrag en del frågor. :-)
I övrigt var det inger fel på svärtan.

Linnéa sa...

Där fick du till det! Massor av godis och allt "gick ju i svart" 299:- kg för svart trumpet! Herre min tid förra året plockade jag kilovis då vi har ett superställe. I år inte en enda kantarell i någon färg finns att skåda!

Freedomtravel sa...

Vilka godsaker du visar upp! Viltkött är en favorit, men som sagt inte helt billigt om man nu inte jagar själv... Men vi köper ibland ändå och intalar oss att det i af blir billigare än om vi hade gått ut på restaurang ;)

Beppan sa...

Åh vilken skatt jag måtte ha i frysen! Älgkött - inklusive filé, torkat renkött, hjortron, torsk....
Prisnivån i den butiken är nog inte unik - har sett liknande fantasipriser på annat håll. Undrar hur mycket jägaren och fiskaren får?

Fast gratis är det ju inte att jaga. Man ska ha utrustning, försäkringar, jaktarrende, fällavgifter.... Det är nog inte värt att räkna ut kostnaden. Vi njuter istället av allt gott vi har!!

cat sa...

Oj det var lite för mycket kött för mig. Tur att den goda svampbilden dök upp :)
Härligt att läsa att du är en medveten konsument!

Anni sa...

När jag ser sådana köttdiskar och sådana priser blir jag lite beklämd. Finns kundkretsen? Vad händer med köttet som inte säljs? Lite läskigt är det med det enorma utbudet. jag råkade komma in på en COOP samtidigt som Pågens var där och hämtade utgånget bröd. Tre sopsäckar fulla. I en enda liten sketen butik.

Dags att gå på Hötorget och plocka kantareller - eller kanske först äta upp de som ligger i frysen sedan i fjol ...

Jo, bra trissat! Såklart!

Susjos sa...

Sååå gott! Men jäklar vilka priser!
å kantareller!!! Synd nog är det bara jag här hemma som älskar dem, och sonen som har flyttat hemifrån!

Benita sa...

Älgar, rådjur och hjortar finns här där jag bor, men ingen jägare.

Peranders sa...

Låter som ett trevligt Parton där i Sundbyberg. Känns lite Norrland över det hela.

Peranders sa...

...party ska det vara...

Karoleen sa...

Ja, det är otroligt vad sakerna kostar i butik egentligen. Jag har tur att maken jagar, men jag skulle nog aldrig få för mig att betala 690 kr/kg för hjortfilé... =)