söndag 15 februari 2009

Yin och Yang

Tamagotchi
Kommer ni ihåg Tamagotchi, det lilla digitala djuret som krävde omsorg dygnet runt, annars dog det. Det var 1996 och självklart ägde jag en sådan (redan då hade man ju barnasinnet i behåll, eller hur!? Som tur var kunde man stänga av Tamagotchin, när han pep, skrek och allmänt blev "a pain in the ass". Vill minnas att jag höll den vid liv i hela tre veckor och var mäkta stolt, samtidigt som min man fick sig många skratt.

Karnivorer
Nu 13 år senare kan jag berätta att jag fortfarande har barnasinnet i behåll, vilket är lika bra då jag blivit mamma till Yin och Yang två nya familjemedlemmar, som jag fick av min man på Alla Hjärtans dag. Yin och Yang – två Venusflugfällor (Dionaea muscipula) kan man inte stänga av, åt andra sidan väsnas de inte heller. Mina nya kelgrisar är karnivorer, alltså köttätande plantor.

Speciell diet
Som ni vid det här laget säkert har förstått så är vi lite "knasiga", min man och jag. Med andra ord så blev det kärlek vid första ögonkastet mellan Yin, Yang och mig… trots att vi började googla skötselanvisningar (kom ihåg vår avsaknad av gröna fingrar i det här hushållet):
- Venusflugfällor får inte matas utan de sköter sin kosthållning själva genom att äta flugor och småkryp. Mmmhhhh.
- Nej, det går inte att mata Yin och Yang med hamburgare, då dör dom.
- De ska stå i minst fem millimeter vatten dygnet runt. Inga problem om det hade varit kranvatten. Regn ditto ska det vara! Oooops. Igår fick Yin och Yang destillerat vatten (inköpt på den lokala Statoil macken), vilket de även fick idag. Tre gånger per dag. Hade det funnits snö på marken så hade jag gjort allt för mina telningar och smält den, men…
- De går i ide mellan November och - just det – Alla Hjärtans dag. Från och med idag är dom alltså pigga och vill ha något att äta.
- De kan leva under vatten i upp till tre månader. Regn- eller sjövatten alltså.
- Nej, jag tänker inte dränka dom.
- Yang med sina långa armar verkar vara en smart sak: Vid 12-snåret hade han redan ätit en rejäl frukost bestående av två odefinierbara saker som hade vingar.

Fortsättning följer…
Om det finns några karnivorexperter därute i bloggvärlden kommentera gärna med en veckomeny för telningarna!

PS. Yin är en trög, mjuk, diffus, kallt, blöt och lugn varelse av kvinnligt kön. Yang är hårt, bestämt, dryg, fokuserad, hetlevrad och aggressiv – av det manliga könet alltså.

11 kommentarer:

Anonym sa...

jag var lite för gammal för tamagotchi när det väl kom. Men jag kände ett visst sug på att testa den lilla krabaten. Men det blev aldrig av. men, tur var väl det. Jag hade dödat den på 12 timmar.

Flera Kottebyar i form av daggmaskar säger du. Intressant....fick precis en undran. Daggmaskar lever ju faktiskt om man kapar dem i tio bitar. Men eftersom de är hermafroditer, hur fungerar det i praktiken? Får de tio snoppar och snippar i alla tio bitar?

Okej....sov under biologilektionerna. Men ärligt. Hur funkar det?

Anonym sa...

Inte visste jag att de var så komplicerade att hantera! Inget för mig mao, jag skulle nog ta livet av dem lika fort som en Tamagotschi! :)

Anonym sa...

kan inte daggmaskar para med sig själv?
Har jag önskat att vara en daggmask helt i onödan....

Skit också!

Anonym sa...

Men allt kan man inte stuva in i tumlaren...Och så blir jag litet energisnål ibland.

Mrs Bettan sa...

Inte visste jag att de skulle ha regnvatten. Man lär så länge man lever. Kanske något att skaffa så man slipper blomflugorna.
Kramis MrsBettan

Anonym sa...

Hahaha har du haft en egen Tamagotchi :D Du är rolig du! Mina stora kids hade sådana och det blev sånt väsen ifrån skolan...nästan varenda unge verkade ju ha sådana och det blev ju ett skå på skolan!! Vet att någon av ungarna bad mig ta hand om den...hahaha

Spännande växter du har!

kram & Godnatt

Anonym sa...

facebook-racet var kul en vecka...
Sedan tröttnade jag.
Men 350 medlemmar på 7 dagar.
Inte illa egentligen..

=)

Anonym sa...

Och vad händer en måndag förmiddag hos dig? Samlar du regnvatten eller smälter du snö? ;)

Anonym sa...

Jaa du, detoxa en människokropp är det nog bara levern och njurarna som fixar, inte huden...

Anonym sa...

I det här hushållet har vi också svarta fingrar, så då är det alltså såna där växter man ska satsa på.. eller kanske inte, jag skulle säkert mata dem med en hamburgare det första jag gör. Kan man få plastväxter att ruttna så går nog ingen säker:-)

Har kollat på redbull-länken, han är ju 1000 ggr bättre än mig plus att hans teckningar rör sig- det har jag ännu inte lyckats med:-) Men jag uppskattar dina ytterst vänliga ord- PUSS!

Anonym sa...

Joo visst blir man många ggr besviken på filmatisering av böcker, men Larsson läste jag så förtvivlat fort (för de var ju så bra!) att jag nog missade en hel del detaljer. Få se hur Mikael Nyqvist är, hon Noomi Rapace (heter hon så?) är ju väldigt vacker, spännande och precis som jag tänkt mig Salander.