torsdag 12 februari 2009

Matpatrullen testar Xeôm

Abstinensbesvären blev för stora idag. Efter tre månader utan vietnamesisk lunchmat gick det inte längre att stå emot begäret. Kollegorna Malena, Helena och jag fick helt enkelt ett (ganska så smärtsamt) återfall idag. Då Xeôm i Vasastan hade fått bra kritik i tidningarna bestämde vi oss för att testa.

Färska vårrullar
Under promenaden dit fantiserade vi om dessa härliga färska vårrullar gjorda av rispapper med koriander, mynta, morötter, kyckling/räkor och risnudlar med stark chillidip som vår favvokrog My Linh brukade servera för ynka 65 kronor. (My Linh är nu en medioker restaurang som serverar en minst lika medioker asiatisk buffé)
Väl framme välkomnades vi av en blond servitris klädd i vietnamesisk folkdräkt. Mmmmmhhh. Färska vårrullar fanns såklart på menyn, dock endast räkvarianten. Enligt servitrisen var det omöjligt att göra rullarna med kyckling. Dreglandet (mitt alltså) upphörde abrupt då jag är allergisk mot räkor.

Jordnötsdip
Samma servitris rekommenderade mixwok (biff, fläsk, kyckling och grönsaker med ris), vilket Helena och jag beställde. Maten kom samtidigt och man såg Malenas förväntansfulla ansiktsuttryck när hon kollade den - hhhmmmmm - annorlunda dippen som följde med rullarna. Som den äkta kock hon är dippade hon fingret i saucen och konstaterade besviket att det var jordnötsdip. Lösningen på den fadäsen: överbliven salladsdressing som med lite fantasi kunde vara vår älskade chillidip.
Sorry, det blev en himla massa dippande där. Orkar inte leta upp synonymer, ha, ha.

Mixwok
Den var okay, inte mer. Smakade mera amerikansk BBQ-hickory än vietnamesisk wok, innehöll mycket grönsaker men lite kött och den var torr.

Omdömme
Matpatrullen (ja egentligen är det ju bara jag då inlägget skrivs av mig, men vi tre var helt överens) ger Xeôm 2 1/2 Plus.
+ för konstnärligt vackert upplagd mat, fräsch sallad och dressingen som räddade vårrullarna
+ för den äkta konsten på väggen som dessutom var vacker (tyvärr gick den inte att äta)
- för jordnötsdippen som hör hemma på en thailändskt Satay-spett och endast där!
- för avsaknad av vårrullar med kyckling
- för tämligen torr wok med noll smak av Vietnam.

PS. Nej då, jag ska inte ta över Malenas matblogg. Kom bara inte på något annat att blogga om ikväll. Bok- och telefonhistorierna är alltför sorgliga att skriva om, jag lovar. DS

5 kommentarer:

vivan sa...

Tack för din gulliga kommentar..och god natt och sov gott! Kramen!

Mrs Bettan sa...

Stackare, att inte få den mat som ni suktat efter så länge. Och ändå jobbar du i stan och inte hittar ett bra matställe. Mitas restaurang bjöd på smarriga saker som hade passat dej. Mums säger jag bara, och bra med kryddor på också som jag älskar. Fullständiga rättigheter skulle hon också skaffa sej.
Kramis MrsBettan

Anonym sa...

Inne med fluga?
Eller är det bara en fluga?
Mohahah....

=)

Anonym sa...

Men kan du rekommendera en bra vietnamesisk restaurang i innerstan? Jag har varit på East, men det är kanske inte äkta vara? Häromdagen åt kollega och jag lunch på en kinesisk/vietnamesisk restaurang på Klara Norra Kyrkogata, men vi åt dagens lunch, jag tänkte inte på vad de mer serverade.

Anonym sa...

Så trist att inte få det man tänkt sig och inte ens det man beställt!!

Jag har aldrig käkat färska vårullar men gillar de där man köper i affären och steker och så häller jag på soja...smarrigt!

Ha en toppen fredag & kram till dig!