lördag 3 december 2016

Slussen


Idag tänker jag visa er några bilder om hur Slussen i Stockholm ser ut just nu. Jag menar de flesta av er som inte bor i huvudstaden har ju ändå besökt Stockholm någon gång och då troligen även passerat Slussen till fots eller med bil. Det sistnämnda kan ni förresten glöma ett bra tag framöver. Det förstnämnda har blivit aningen mer komplicerat om man säger så.

Hängt med i 81 år
Jo, Slussen har hängt med i 81 år. Knutpunkten ligger mellan Gamla Stan som alla turister valfärdar till, och charmiga Södermalm som besökare borde utforska. Eftersom Slussen höll på att säcka ihop eller rasa samman om man så vill redan 2009 började planer för en gigantisk ombyggnad ta form. Efter vilda diskussioner och otaliga överklagelser kom Stockholms största byggprojekt igång först i somras. Och så här såg det ut igår:


"Översiktsplan".
"Detaljplaner". Kan inte låta bli att gilla dessa miljöer. Vet att de flesta tycker att det är fruktansvärt fult, men konstig som jag är tycker jag faktiskt om kaoset med armeringsjärn, rör och klotter.

Bonusbild

Bonusfotot är en kompensation för bilderna ovan. Bilden är alltså till er som ogillar byggarbetsplatser. Tänkte att visa er en måne som varken (är) super eller full;-) Vackert tycker jag!26 kommentarer:

Comsi comsa sa...


Det gör allt lite ont i hjärtat att se detta. Måste nog ta mig dit snart så jag får se med egna ögon.

Kram ❤

Susanne sa...

Går ofta förbi Slussen och kollar in rivningarna, så spännande tycker jag iaf.

Monica sa...

Lite tråkigt när en epok går i graven:-(
Härlig bild på månen.
Ha en skön kväll;-)

nalta norrland sa...

Ibland kan en byggarbetsplats vara mer sevärd än ett dött torg 😶 Ska bli intressant att följa utvecklingen - Du får göra uppföljande locgongg från Slussen 😀 Egentligen borde Du haft en bild på hur det såg ut innan förändringen på ögnades

Jag har varit på utflykt västerut med min mor idag 😶 dock inte en enda bild 🙃 Däremot såg i både en flock renar och en bil som kört av vägen å låg i diket 😳 som tur var stod personerna utanför bilen och en bil hade precis stannat för å hjälpa dem Otäckt Jag körde mycket försiktigt efteråt

Geddfish ♥ sa...

Första bilden är riktigt vacker uppi byggeländet.
En byggarbetsplats är dock levande. Sådana platser har vi gott om här i Lidköping. Och jag fotar dem gärna.
Å tack för månen. Jag har dragit för mina persienner nu så jag ser varken sol eller måne. Upp och skyltar i morgon, det gör jag.

PS. byta siffror är ju nytt levnadsår. Men inte idag och inte imorgon. Men sen.

Per-Anders sa...

Slussen är en mardröm att köra bil i, särskilt för en norrlänning som bara kör där typ en gång per tionde år. En otroligt stressframkallande trafikplats. Ska bli spännande att se hur Slussen kommer att se ut efter ombyggnaden. Söder gillar jag. Det känns som att komma till en annan värld när man kommer dit jämfört med det centrala stressiga delarna av Stockholm.

Ditte sa...

Slussen passerar jag ofta och man vet inte från en dag till en annan hur det ser ut eller var n´man ska gå. Spännande att se det mer färdiga resultatet och jag tror det blir bra. Slussen var redan när den byggdes, i mitten av 1930 talet ansedd som roddig och undersimensionerad.
Och det kan man ju förstå...Värre har det blivit med åren.
Du har med häftiga bilder och det blir nya saker att titta på här varje dag.
Sista bilden var väldigt fin , men det tyckte jag alla var.


Hannele på Hisingen sa...

där har jag sprungit mycket efter bussar, skulle inte hitta nu

Steve sa...

"kaos med armeringsjärn, rör och klotter".Även sånt kan älskas så klart. Den första bilden med "översiktsplanen" tycker jag är riktigt vacker som visar det som varit, det bestående och ger en hint om det som komma skall.

Carita Liljendahl sa...

Oj oj oj så mycket jobb där görs...
Fastän jag varken är svensk eller Stockholmare så har jag ju följt med debatten kring Slussen. Vet inte vad jag ska tycka om platsen. Nostalgisk, ja. Ful, ja. Fulsnygg, ja.
Bygg om, men bevara nåt av det gamla också.
Följer gärna med det här via din blogg också :-)

Susjos sa...

Lite trist att gamla slussen försvinner, men man måste vara positiv, det nya kanske blir supersnyggt och superbra!
Månskäran du fick med på bild är ju så vacker!!!

KajsaLisa sa...

Känns tragisk, älskade den platsen i all sin slitenhet och fulhet. Tycker dom borde byggt upp en exakt kopia av den.

Ama de casa sa...

WOW!!! Vilken fin månbild du har tagit! Och bilderna över slussen ligger inte långt efter :-)

Fast det är med byggkaoset... Nja... Jag vill nog se det klart :-D

Kolonilotta sa...

Det var intressant att se bilderna. Tack för det! Jag har ju faktiskt inte varit där och tittat alls sedan ombyggnaden började. För två veckor sen åkte vi på kryssning men då gick jag bara längs med bussterminalen under allt elände och såg inget annat än vallfärdande "kryssare".

Marina sa...

jag måste säga att jag är dödligt trött på allt vad byggarbetsplatser heter så jag har väldigt svårt att se något som helst vackert i röran.

Olga T sa...

Gillar bilderna! Visst är detaljbilder kul! Månen ja.....fotade ju faktiskt supermånen men har inte kollat på bilderna. Idag har jag gjort ett inlägg med superfärska bilder :)

Olga T sa...

Skulle tillägga att din månbild är mycket vacker! Proffsigt fotad med grenarna i förgrunden. Mycket bra! Tänk den bilden med en kamera med annat objektiv!!!

anemonen sa...

JO Slussen har jag passerat många gånger. I princip varje gång jag varit i huvudstaden. Ja nu är det inte sig likt alls och hoppas dock att det blir bättre när det är klart. Lite kort jo du gissade rätt. Det är min mor den mörka. Hon hade svart hår och gråbruna ögon. Som ung riktigt vacker dock satte hennes liv spår på gamle dar. Hon hade sydländskt blod i ådrorna och därmed en olivfärgad hud som alltid var solbrun och aldrig hon behövde sola. Mig däremot skickade hon ut för att få lite färg som inte tålde solen med biverkningar numera som hudcancer. Så kan det gå, men vad visste man på 50 talet om sådant. Jag får nu njuta av att kunna se vattentornet från sovrummet lysa brandgult till den 10 december sedan är det slut. Jättebra av dem att göra detta med vattentornet.

anemonen sa...

PS jag är inte blond. Jag är vithårig (gulvit) för jag är gammal. Började gråna redan när jag var 22 år. Själv var jag mörk som ung endast mina två syskon som blev blonda efter far min.

Anki sa...

Ser lite rörigt ut där vid Slussen - första bilden är ändå väldigt fin tycker jag! Liksom den sista - snygg bild på månen - bra jobbat!

Eva Trillian sa...

Vilken röra!
Köra bil i Stockholm har alltid varit något av en mardröm - det är väl inte mindre så nu, kan jag tänka!
Hoppas det blir bra när det är färdigt!

Anders W sa...

Kanon! Följ gärna detta projekt tills det blir klart. Mycket spännande! Och fin månskära.

Anni sa...

När jag ser Slussen kan jag inte låta bli att fundera över logistiken, det är ju så mycket som ligger bakom att getingmidjan ska fungera hyfsat genom hela byggprocessen.
Undrar så vad vi kommer att tycka om slutresultatet så småningom ...

cissi sa...

Jag tycker alltid att rivningar är lite sorgliga, men kanske att det blir bra till sist.
Det kanske inte vore så tokigt med en liten turfpromenad på Södermalm!?

Unknown sa...

Sorglig syn…slussen alltså. Månen är vackrare än någonsin.
/Kiki

Emma, Sol som sol? sa...

Det var en vacker nagelmåne!

(Ja, jag vet att det egentligen inte heter det men jag kallade det för det som liten och det var först i vuxen ålder som jag fick reda på att det inte är ett korrekt uttryck. Men jag tycker att det passar, det ser ju ut som när nageln har vuxit ut lite. Så därför säger jag det.)