onsdag 21 december 2016

Julskinka


Någon koreansk rätt som jag glömt namnet på.


Lax Teriyaki.


Lammstek.


Scampi Balti.


Chicken sizzler.

Idag ska jag lägga upp ett recept, vilket jag aldrig gjort förut. Skratta dock inte än är ni snälla! Anledningen är att bästisen Yvonne har grävt fram ett recept på en julskinka som hennes man använt i många år. Han är en mästerkock som ansvarar för all mat i familjen och har kommit på ett (för mig i alla fall) nytt sätt att laga en otroligt saftig julskina på. Here we go:

En rimmad skinka som går in i mikron, cirka 3 kg.
Blötlägg skinkan över natten. Lägg den med fettsidan upp i mikrotålig form. Täck och tillaga på
- full effekt 500 W i 14 minuter
- full effekt 650 W i 10 minuter
- full effekt 850 W i 8 minuter.
Vänd skinkan, täck och sätt i termometer. Tillaga till 65 grader på
- 25% effekt av 500 W => 44-45 min/kg
- 25% effekt av 650 W => 30-40 min/kg
- 25% effekt av 850 W => 20-30 min/kg.
Låt skinkan vara kvar i den täckta formen i cirka 15 minuter. Avlägsna svålen, skär ett rutnät och sätt kryddnejlikor i rutorna, om du orkar.
Blanda ihop och pensla skinkan med:
1 ägg
3 msk valfri senap
2-3 msk ströbröd.
Griljera i vanlig ugn i 225 grader cirka 10 minuter, eller tills skinkan fått vacker färg.

Tillägg av Yvonne som vet hur totalt oteknisk jag är:
- Full effekt är alltså beroende av hur ”stark” ugn man har och görs en gång ;-). Inte som min svärmor trodde att det var 14+10+8 min.

Kommentar
Sympatiserar stort med svärmor! Har ingen aning hur ”stark” vår mikro är. Är dock tämligen säker på att en 1-1,5 kg skinka får plats i den. Men med tanke på min dyskalkyli måste jag ju räkna om tiderna till skinkans rätta storlek. Yvonne är civilingenjör, hennes man civilekonom. Har en känsla av att just den kombinationen är ett måste här om skinkan ska tillagas på rätt sätt;-)
1 000 tack för receptet tjejen:-)

Positiva bieffekter
Maken har ”byggt ut” mikron och gjort en viss ”julstädning” under densamma – en väldigt uppskattad bieffekt. Han kollade skylten på baksidan av mikron och konstaterade att den har en effekt på 1 200W. Sedan grävde han fram instruktionsboken – för säkerhets skull – och konstaterade att ”uteffekten” är 700W. 50W hit eller dit spelar väl ingen roll;-) Mmmmmmmhhhhh…

PS. Bilderna jag lägger upp har absolut något med inlägget att göra. De är ju foton på mat. Å julskinka är mat;-) Dessutom visar bilderna hur varierad vår kosthållning är;-)DS.

24 kommentarer:

Susjos sa...

Nu blir jag imponerad, köper du okokt skinka! Du är inte alls en novis i köket alltså! Jag har köpt en pytteliten skinka i år på typ 1,5kg, skall endast griljeras dan före dan, och det ska jag väl greja! Va spännande med microtillagad skinka, väntar med spänning på resultatet!
Jag bakar verkligen inte ofta, men är väldigt förtjust i lussekatter...så är så glad att jag hann med att baka dem i år! Inlagd sill är också ett måste, det är ju sååå gott! Tror säkert att det finns massa gott i Hötorgshallen också!

Ps, såg att du sett Martina Haag på håll, har precis lyssnat på hennes bok ( bokklubbens val) och som dej så gillar jag den inte....
Kram och ha en trevlig kväll---funderar själv på om jag ska orka koka knäck?!

Anki sa...

Du imponerar stort - lagar alltså skinkan själv! Blir säkert kanonbra!
Här ligger en liten skinka på knappt 2 kg i kylskåpet - färdigkokt ... bara att griljera kvällen före julafton :)

Comsi comsa sa...


Skinka i micron var något nytt, lycka till säger jag bara.... :)
Har inte tillagat skinkan själv sedan 80-talet, den blev så mycket godare när jag köpte den färdigt. Nu köper jag ingen skinka alls längre.

Skrattade gått när rubriken var skinka och därefter en bild på någon koreansk rätt dök upp. :D)

Kram ♥

Maria sa...

Vi köper färdigkokt skinka. Och lika bra det eftersom vi har bara en pytteliten micro och i den får definitivt ingen skinka plats ;-)

nalta norrland sa...

Imponerande. Att koka julskinkan själv är inte min grej... köper färdigkokt å behöver bara griljera... kan vara tillräckligt ansträngande ;-)

Ja Du att må som jag gör ett par tre dagar före jul är icke lyckat,
julafton ska ju firas hos oss... vi blir inte många, bara närmaste familjen = mina föräldrar, Js dotter å så vi tre.
Men jag måste väl försöka ro detta i land.
Har man tagit faan i båten är det bara å ro, ro å gilla läget ;-)

Nu är det strax tack å go natt :)

Eva Trillian sa...

Gillar er varierade kost :)
Men, vad är det för krångligt med att stoppa in skinkan i en vanlig ugn och bara göra annat i 2-3 timmar och så; Voilá!?
Det här mikrandets uträknande gör mig sifferskadad ;)

Geddfish ♥ sa...

Laga mat i micro är inte min grej. Där värmer man mat.
Ugnen blir ju så mycket godare! Skinkan sköter sig själv. Nu har jag inte anrättat skinka på många herrans år. Men har gjort det massvis av gånger förr. Sen jag blev själv har jag bara köpt färdigskivat på ICAs manuella. Jag får ju skinka dit jag kommer på julafton.

Tänkte också - överskrift "Skinka" - så kommer nåt koreanskt, haha. Goda rätter, förvisso! Äter nog hellre det än julmat.

FREEDOMtravel sa...

Oj, jag undrade nästan om jag hamnat fel, det här var ju en matblogg idag! ;) Det blir mat på vår blogg imorgon också faktiskt. Julmat, fast inte vanlig julmat ;)

Husbilen-Ellen sa...

Du imponerar med att laga i micron. Den använder jag bara till att värma mat i. För oss blir det färdigkokt skink. Vi kommer nog bara köpa skivor.

Olga T sa...

Trodde som din svärmor och tröttnade redan där. Jag och mikron är inte bästisar. Numera köper jag färdigkokt skinka och griljerar den bara
.

Steve sa...

Det trodde jag väl aldrig; att BP plötsligt skulle ingå i matbloggarnas skara.
Men, stackars skinka som ska våndas i micron.

Anita Malta sa...

Vilka fantastiska och frestande matbilder du delar med dig av med plus ett intressant recept. Vi har bara köpt färdig julskinka de senaste åren men lagat övriga tillbehör själva som köttbullar och annat. Fast inte så mycket jag men min käre make. Själv brukar jag på sin höjd klara av att tillaga en rödbetssallad men hjälper ju till att hålla rent ;-)

Undrar hur man bygger ut en micro, låter väldigt avancerat :) Nu fick du mig att vända på micron här i lägenheten för att kolla styrkan, det står 1400W micro /1000W heater, jaha ? Vi brukar mest värma hemma men här har vi tillagat lax i micron eftersom vi inte får igång ugnen och det funkar alldeles perfekt och det blir väldigt snabbt färdigt.

Ska bli spännande att få ta del om hur det gick med er microlagade julskinka för du måste ju fortsätta med storyn som du redan påbörjat... ;-)

Svar: Ja, det känns bra att vi får bo kvar för det blir nog nödvändigt. Vi har förutom läckan upptäckt att jobbarna inte heller är så himla effektiva när de själva får bestämma arbetstakten :-( Ja, att måla väggar är roligt som du skrev, fast nu är det först taket som ska målas vilket är mindre kul men det känns bra ändå att få lite gjort under mellandagarna plus lite motion :-) Ja, visst firas julen även här och jobbarna är lediga till på tisdag.

Susanne sa...

Ska bli spännande att höra slutresultatet på din skinka.

Susanne sa...

Hahaha, in förra kommentar blev lite tokig men ändå skojig. Hade varit klokare att skriva Julskinka ;)

Ditte sa...

Tack för läckra matbilder, där var det mycket som lockade. och mat som mat. Skinka äter man ju för övrigt hela året i Sverige och det är väl mer benämningen på den som ändra. Påskskinka. midsommarskinka osv.
Microeceptet verkar intressant, men jag skulle nog inte få för mig att laga skinka i mickron. Och tänk att räkna om alla tider och lång tid tar det också. Men å andra sidan är man panschis så finns den ju...
Men det behövs nästan instruktionsbok vid mindre skinkor.
Rolig läsninga var dt i alla fall.
Undrar nu hur du gör med din skinka.Känns som om det lutar åt micron och att förnya sig är ju alltid trevligt.
Lycka till!

Biggeros sa...

Jag undrade så vad bilderna hade med julskinkan att göra. Mat som mat!!
Visst låter det som en god idé att micra skinkan. Jag ska nog ändå koka min skinka idag på mitt tradionella sätt. Jag behöver nämligen buljongen till Dopp-i-grytan. Väldigt viktig rätt för oss på Julafton BP. Jag vill passa på Att önska dig en riktigt God Jul🎄🎅🎄

cat sa...

Två av matbilderna ser riktigt läskande ut tycker jag allt. Jag har ju ofta inget emot asiatiska rätter.
Skinka däremot är inget för mig hur den än tillagas :-)
Lycka till med matlagningen!

Carita Liljendahl sa...

Det var ett mättande inlägg :-)

Fjärde året i Hjo sa...

Vi gör ingen julskinka i år. Det blir Vätternkräftor för hustrun och mig. På julaftonskvällen. Oj, så jag längtar.

Stare Ström sa...

Nu ser jag fram mot rapporten om hur du lyckades med julskinkan!

Emma, Sol som sol? sa...

Hmmmm... Termometern sätts i och sedan in i mikrovågsugnen ...? Är det någon specialtermometer då eller? De flesta är väl i metall och mikrovågsugn+metall=elände.

Jag har i o m Spanien frångått en av mina DIY-principer och har för andra året köpt en färdigkokt. Men det är för att elen är så förb... dyr samt att den färdigkokta var riktigt god! :-)

cissi sa...

Ojoj, för mej får det nog bli en alldeles vanlig ugn även i fortsättningen.....heller egentligen köper jag till och med färdigskivad skinka till mej själv i år. ;)

Guldkryckan sa...

Städa under micron gör man ju inte så ofta, brukar infalla med att filtret sätter igen
i brygghelvetet så man får kaffe över hela köket.
Infaller oftare än jag vill tänka på 😂

Tackar för tipset där men vi kör nog färdig kokt även i år.
"Orka" liksom....säger frugan ;)

Ha de fint bp

KajsaLisa sa...

Själv åker jag bort och äter skinka, mycket enklare :)