fredag 2 december 2016

”Hittat” hos Eriks Gondolen


Bilden är inte tagen idag. Men då Gondolen alltid gör sig betydligt bättre med en blå i stället för en grå himmel som bakgrund så...

En stor del av dagen spenderade jag uppe på Eriks Gondolen 38 meter över havet med en makalös utsikt över Stockholm. Med tanke på den pågående ombyggnaden av Slussen är vyn kanske inte sådär makalös längre, däremot är julbordet och maten det – makalösa alltså.

Julbordet

Nu åt jag inget julbord, men hittade den här trevliga ”lappen” på en fönsterbänk. Suveränt! Äntligen ett roligt initiativ att lära gästerna hur man ska äta delikatesser på ett julbord. Känner alltför många som brukar lasta sina tallriker fulla med allt från fisk, julskinka och prinskorv – samtidigt alltså. Detta får mig alltid att tappa matlusten totalt, då åsynen påminner om ett bombnedslag. Stor eloge till Eriks här!

”Före jul lunch”
I stället för julbord blev det en trerätters ”före jul lunch” som Seniorklubben på mitt företag varje år tar initiativet till. Då jag är allergisk mot räkor hade jag valt en kötträtt i stället för fisk, då fiskrätter ofta innehåller ”tillägg” av räkor i någon form. Hade dock inte kalkulerat med att förrätten var Toast Skagen. Den otroligt professionella kyparen frågade om gravad lax med hovmästarsås var ett alternativ. Det tog honom ungefär en minut att ordna fram den förrätten. Vilken service!

Huvudrätterna


Huvudrätterna såg ut såhär. Gillar mat som ögat kan njuta av lika mycket som magen:-)

Efterrätten

Halva efterrätten gick ned den också. Då jag inte äter choklad (heller) gav jag tryffelbollen till min överlyckliga granne. Bakelsen vet jag inte vad den heter. Toppen smakade jordgubbar och fyllningen bestod av vispgrädde. Mums!

Ny VD
Den 1 augusti 2016 fick mitt företag en ny VD som presenterade sig under lunchen. Kan bara säga att han är en succé. Jag menar vad sägs om en hallänning med världens charmigaste dialekt, en fotbollsfan av högsta klass och en som inte för sitt liv kan fatta hur man som stockholmare kan heja på ett fotbollslag från Solna. Älskar killen! Dessutom är han otroligt rapp i käften och ser väldigt bra ut också. (Bilderna på nätet gör honom dock inte rättvisa, så jag lägger inte upp ett foto på honom.)

22 kommentarer:

Comsi comsa sa...

Vilken frestande god mat du lägger upp.... Mums.

Kram ❤

Meta sa...

Jo nog gillar jag mer de mindre alternativen till julbord det går ju bara att äta sig mätt liksom om man vill må bra.
Det ser allt bra gott ut det ni fick. Är du pensionär så är det ju lite synd då att du inte får jobba under honom då.
Ha det gott i Storstan
Kram Meta

Susanne sa...

Trodde aldrig du skulle gå med i Seniorena, jag slutar aldrig att förvånas när det gäller dig ;)

FREEDOMtravel sa...

Ser riktigt gott ut, och bra när de kan anpassa efter önskemål också! Vi har för en gångs skull fått en riktigt dålig måltid på en sponsrad resa. Det brukar nästan alltid vara bra, men detta går inte att rekommendera... Chokladspat (massage) var däremot toppen :) Återkommer när vi hinner!

Geddfish ♥ sa...

Ljuvlig mat och service!
Det var en bra julbordsbibel. Detta visste jag, men jag har ju sett, hur många som gör fel.Allt ska ha sin tid och kunna njutas. Ingen stress. Jag har f.ö. aldrig bråttom då jag äter.
En ska äta med förstånd. Kram

Steve sa...

Gondolen kommer jag ihåg då det är den senaste Stockholmsrestaurang jag ätit på. Det var 13 år sedan om jag minns rätt.

KajsaLisa sa...

Det var länge sen jag var där, såg jättegott ut. Julbordsbeskrivningen gillade jag, det andra sättet du beskrev kallas för Ålandsfärja :)

Ama de casa sa...

Vilken service! Sånt gillas :-) Och maten såg helt suverän ut. Nästa år... Kan inte jag få sitta bredvid dig då? Jag kan absolut tänka mig att "offra" mig på chokladen :-D

Vilken bra grej att förklara i vilken ordning man ska äta! Inte lätt, och kanske särskilt för såna som inte är bekanta med maten (hoppas förklaringen finns på utrikiska också). Kommer osökt att tänka på när det var buffé på Sydsvenska Dagbladet som jag jobbade åt för många år sen. Ett gäng japaner tog glatt åt sig av det mesta av maten på buffébordet, och ovanpå allt la dom en dammsugare (en sån där kaka, du vet). Dom trodde väl att det var nåt med wasabi :-D

Ama de casa sa...

sv:
Du har nog missat ett inlägg, inte så vanligt att jag bara har två timmar mellan dom :-) Men ja - vi har fått väskorna! Jippiiii! :-)

Anki sa...

Vilken bra idé med en beskrivning hur man intar ett julbord - eller ett vanligt smörgåsbord också förresten. Blir mörkrädd när jag ser hur folk blandar!
Ser väldigt gott ut det du visar bilder på - hade gärna smakat den där laxen... och snott din tryffelboll :)

nalta norrland sa...

Så himla bra service å bra Du slapp räkor :)
Maten ser väldans go ut.
Blå himmel är bäst :)

Mio min Mio måste vara en av de mest okända Astrid Lindgren böckerna.

Jag har bloggat om Julkalendern nu... Yes barndom :)

Olga T sa...

Vilken kul information ni fick där i häftet. Ser onekligen gott ut!
Gissar att din VD hejar på ett lag som numera tillhör allsvenskan igen. Bra att du får lite koppling till mina trakter (även om du inte jobbar längre).
SV: Nej intstagrammar gör jag inte. Du vet "våga vägra" gäller nog insta också.
Kram:)

Mias Mix sa...

Kul att följa med gamla kollegorna och käka. Nej utsikten nu är inte den finaste men blå himmel är underbart!
Är inte så förtjust i julmat så brukar aldrig äta julbord ute. Slöseri med pengar när man äter en ägghalvor och några köttbullar:) De där tomtarna i förra inlägget tycker jag är jättesöta! Ha det gott! Kram

Ditte sa...

Gondolen är så trevligt! Har aldrig blivit besviken där. Dina rätter såg så läckra ut, verkligen, och perfekt att snabbt ge dig gravad lax till förrätt. God service uppskattas alltid!
Och vill man inte äta så är baren på Eriks alltid ett trevligt val.

Nej, utsikten är ju inte längre riktigt lika fin ner mot slussen och in över stan , men är det klart väder så är det fint att titta ut mot Stockholms inlopp.
Gillade också julnordsinstruktionerna! Vi fick liknande på Karlslunds herrgård men , där var sju tallrikar föreslagna. Gillar helle rinte fullsatade tallrikar där man inte sorterar maten.

Trevligt med en ny vd på ditt företag och som är gillad av personalen. Underlättar liksom! Humor, fotbollsintresse och slagfärdig är egenskaper som piggar upp.
Att han dessutom ser trevlig ut och enligt dig är det gör det än bättre.

Monica sa...

Synd att du inte har ett bildbevis en
snygging hade ju inte varit helt fel
att vila ögonen på;-)
Vill nog ha mitt kött mer stekt men
allt ser riktigt gott ut.
Nu för tiden får jag hoppa över sötsakerna
man har sagt att man kan ta några
godbitar men får jag inte fläska i mej
ohämmat kan det lika gärna vara HAHA
Ha en skön dag i solen;-)

Biggeros sa...

Smart meny att ha icke-julbordsbuffe innan Jul. Man kan få nog av julmat efter två dagar. Jag är inte förtjust att ösa på allt på en och samma tallrik. Jag tappar aptiten på direkten. Detta upplägg är en matfröjd för ögat. Appropå namnet på bakelsen. Det ser ut som en Napoleon bakelse. Kan det vara så....

Kolonilotta sa...

Va lyxigt och roligt initiativ av ditt företag att bjuda ut er. Det var verkligen fint gjort. Det är nog väldigt sällsynt!
Trevlig kväll!
kram.

Susanne ❤️ sa...

Vilken härlig middag och Gondolen har verkligen Fantastisk mat !!!
Jag förstår inte det där med julbord eller smörgåsbord, förstår inte dessa människor som lastar på ALLT på sina tallrikar, jag menar känner man ens smaker då då allt blandas i ett gytter
Väljer hellre att få äta i omgångar !!!
Underbart att få gå på julbord min man ska gå på en massa med arbetet dvs kunder som bjuder..
Mendes är ju hans julbord och inget jag kommer berätta om även fast det finns en MASSA haha att berätta där ;)
Själv har jag inbokat ett med arbetet denna gång och mitt eget kommer jag självklart berätta om Det är det VILDA julbordet på Tyrol ska bli riktigt kul att prova på. återkommer med recension från det när jag själv varit där.
Önskar dig en härlig lördagskväll

anemonen sa...

Åh så den restaurangen finns kvar. Jag trodde att även den fick stryka på foten. Där har jag dinerat några gånger och varit nöjd. Den där bakelsen ser ut som en Napoleon bakelse. Trots namnet har den ingen anknytning till kejsar Napoleon som jag en gång trodde. God är den men mäktig.

Eva Trillian sa...

Trevligt med företag som bjuder panchisarna på lunch! Det borde vara standard för alla företag!

Anders W sa...

Jo, både maten och VDn blev/blir bra!

Anni sa...

Nog är det en konst att äta julbord, alltid! Läste att restaurangerna får slänga massor av mat eftersom folk lassar upp en massa som de sedan inte äter. Själv skippar jag ofta det varma och koncentrerar mig på sillar och lax. Klokt med beskrivningen, frågan är om folk fattar att följa den?
Och så låter nye VDn otroligt klok. Ett lag från Solna kan man inte hålla på, fattar inte varför det så ofta påstås vara ett stockholmslag?
Gissar att VDn håller på Djurgården, eller hur? :-D :-D :-D