fredag 9 december 2016

Det är alltid någon gång första gången


Bilden har inte direkt något med inlägget att göra. Ville bara visa er dagens blåa himmel. Trodde förresten att det där var två flygplan, men maken upplyste mig om att det bara var ett. Bilden är ändå cool tycker jag.


Tur att den lokala ICA hade 1,5 liters vattenflaskor.


Hittade även Rynkeby Shot som jag skrev om igår. Ville bara visa er hur flaskan ser ut om ni skulle bli sugen;-)

Precis när jag ville bänka mig framför datorn med ett glas vatten hände det som aldrig hänt i vårt bostadsområde – vi blev vattenlösa. På riktigt alltså. Ett totalt oplanerat vattenavbrott. Då var klockan exakt 17:15. Vatten tar man ju för givet, bortskämda som vi är. Bloggandet fick alltså vänta tills nu. Om ni vill kan ni läsa vår aktivitets- och tipslista nedan ifall ni skulle råka ut för samma sak.

1. Ring på hos grannen och kolla om h*n också är vattenlös. Skippa den punkten om du inte har några grannar.

2. Slå en signal till jourmontören och stå i telefonkö i exakt en timme bara för att få höra att hjälp redan är skickat.

3. Sätt dig i bilen och kör till närmaste centrum/bensinmack där du kan köpa vatten. Ta med några flaskor till grannen också, om du har en sådan alltså.

4. Är du lyckligt lottat och har ett shoppingcenter i närheten, passa på att uppsöka toaletten medan du ändå är där för att åtminstone tömma blåsan och tvätta händerna. Spara vattnet i toaletten/toaletterna hemma till eventuella ”number 2” senare.

5. Medan du ändå befinner dig i centrum köp hem färdigmat. Ät maten direkt ur förpackningen, för du kan varken diska tallrikar eller bestick. Sushi är perfekt lämpad för sådana nödsituationer.

6. Skippa alla planer på tvätt, dusch och bad. Drinkar som innehåller vatten kan du också glömma. Det nyinköpta vattnet kanske behövs för toalettspolning senare. Drick vin eller öl i stället.

7. Om du har varit i Spanien kan du börja drömma om deras 5-8 liter stora vattendunkar, som är idealiska för sådana tillfällen. Har du inte besökt Spanien kvittar det, då du ändå inte får tag på annat än 1,5 liter Imsdal vattenflaskor här hemma – om du har tur och hittar dom vill säga.

8. Sätt dig framför datorn med en vinare bredvid och börja blogga.

9. Om mannen sticker in huvudet och undrar om han får gå på toaletten fråga om det handlar om en "number 1" eller "number 2". Svarar han ”number 1” så ger honom rådet att inte spola. Samma svar gäller förresten om din fru ställer den frågan.

10. Fortsätt blogga och hoppas på att du inte drabbas av diarré just en sådan kvall.

PS. Vattnet har precis kommit tillbaka, men färgen liknar makens "number 1" ovan. Hälsar på er strax. Ska bara hämta min andra vinare först;-) DS.

19 kommentarer:

nalta norrland sa...

Tänk så bortskämda vi är och sårbara... försvinner vatten & elen så står vi där med stora problem.

Susanne sa...

Tack för alla braiga tips. Testar tips nr 6 att dricka vin istället för vatten. Det funkar;)

nalta norrland sa...

Måste ju göra ett tillägg,
vi har ju eget vatten... alltså vi har en egen brunn,
så vi är icke beroende av det kommunala vattnet.
Men då kommer här problemet,
dels har ju vattnet i brunnen ibland tagit slut så där i februari/mars ifall hösten varit torr,
sedan så behöver vi elström för att få vattnet från brunnen och i kranen.
Så yes kontentan är att vi trots egen försörjning av vatten är beroende av fungerande el.
Nu har vi kommunalt vatten inkopplat oxå.
Just därför det ibland tar slut i brunnen.

Jag kollade efter de där shot men de finns inte här, ännu.

Emma, Sol som sol? sa...

Madre Mía! Köpa Imsdal för att spola ned! Är du alldeles från vettet, kvinna! Det är då man tar en gammal PET-flaska eller kanske att man har en tiolitersdunk liggande hemma med tappkran och allt. Sedan tar man en liten tur till bensinstationerna och ser om där finns vatten i deras kranar. I den temp ni har nu så kan dunken stå ute flera dagar och fortfarande vara användbar, framförallt till toa och sedan kan man koka vatten också.

Ska det bara användas till toa så kan man kolla om det finns snö eller regnvatten också.

Säger en som bott med egen brunn i 16 år varav fyra med dåligt vatten så vi var tvungna att alltid hämta dunkvatten. Och jag har i Sverige råkat ut för brunt vatten ur kran, spontanavstängt osv. Samma sak i Spanien. Man lär sig.

Maria sa...

Hahahaha - tack för det skrattet! Du och jag har samma humor!! Några av punkterna hade jag lite koll på redan - vi har nämligen egen brunn vilket innebär att vi blir utan vatten varje gång vi har strömavbrott vilket tyvärr händer ganska ofta i långbortfrånstan ;-)

Tack för att du orkar hälsa på hos mig trots att jag inte är lika aktiv besökare här. Och precis som du påpekade var det nog lite fel ordval av mig att jämföra min stress med psykisk ohälsa - jag ville absolut inte trampa någon på tårna och hoppas att så inte är fallet!
Kram

Comsi comsa sa...


Ha ha ha, du e då för härlig. :)
Skall titta efter drickat...

Godnattkram ❤

KajsaLisa sa...

Usch vad jobbigt, men dricka öl ifall man inte kan spola kanske inte är så smart :) Du och maken får samköra nummer 2 och spola sen.
Första bilden var häftig, normalt brukar ju strimmorna vara vita, kanske solen som gör det.

Marina sa...

Ibland behöver man bli lite vattenlös (men bara en kort stund!) för att inse hur mycket vi använder det till och hur lyckligt lottade vi är som har rent vatten i obegränsad mängd bara genom att vrida på en kran.

Ditte sa...

Helt underbart inlägg! Jag skrattar gott! (Känner igen situationen...)
Utmärkt med din lista! Lätt att glömma av vissa saker i ett stressmoment. Och ett stressmoment blir det lätt om något man är van vid plötsligt inte finns.
Vatten i kranen är ju helt naturligt för oss, någor man tar för självklart.
Visst är de spanska vattendunkarna på mellan 5 och 10 liter bra, dock krävs bil eller cykel/kärra för att få hem dem. Men många nmindre går också bra. Skönt att det fanns vatten för er att köpa.
"Shoten" ser god ut och ska provas när jag kommer hem.
Skönt att vattnet kom tillbaka!
Att blogga i väntans tider kan också vara trevligt och sökert än mer med trevliga tillbehör.

Anki sa...

Haha ... tack för en härlig början på lördagen!
Bra tips du kommer med - att dricka öl eller vin funkar bra :)
Enda gången vi har problem med vattnet är om det blir långvariga strömavbrott, vilket inte är så vanligt numer sedan de flesta ledningarna är nergrävda.
Köpa vatten på flaska för att spola med ... hm... skulle nog skaffa en tiolitersdunk och hämta vatten på närmaste bensinmack istället...
Snyggt foto på flygplanet!

Geddfish ♥ sa...

Hahaha, vilket kul inlägg, fast inte så roligt för den drabbade, såvida man inte druckit ur en flaska vin, hahaha!
Jag har haft hantverkare i lägenheten bredvid hela veckan och sådant KUNDE ju ha uppstått.
Tacksam för mitt Zoega's här nu på morgonen.
Ha en fin Nobeldag!

FREEDOMtravel sa...

Det är många saker vi tar för givet i vår bekväma värld! Vi är väl mer vana att bli utan vatten ... I husbilen tar det slut då och då (dunken rymmer 120 liter). I husbåten har det också hänt flera gånger. Ibland pga av marinans ledningar. Andra gånger är det avloppet som slutat funka och då går det ju knappt att använda vatten fast det finns. När man inte har det inser man hur otroligt mycket man använder vatten: spola, diska, duscha, tvätta händerna, skölja saker, tvätta kläder, dricka ...

Steve sa...

En ovanlig nyans av blått på din himmel igår.
Det är en välstrukturerad aktivitets- och tipslista du bjuder på. Vatten är ju en sån där livsnödvändighet som jag bara tar för given. En gång som denna påminns jag om att det kan inte alla i vår värld göra.

Det får inte bli alltför täta och långvariga vattenavbrott m t p ersättningsdryckerna.

Eva Trillian sa...

VI är väldigt bekvämlighetsberoende - det kan man påstå - men det är ju inget beroende vi rår på. Vad är alternativen till att använda toaletten och ha behovet av att spola? Och var ska vi tvätta våra kläder om det inte kommer vatten i kranen... osv ... Lite läskigt att vi liksom utvecklat in oss i ett hörn där alternativa vägar är svåra att se till och med.
Här har vi vattenbrist även när det är elavbrott eftersom vi har egen brunn och är beroende av en pump för att få upp vattnet. Ännu värre!
Dunkar med vatten står beredda :)

Anita Malta sa...

Vin istället för vatten låter som en bra idé, men kanske inom vissa gränser :) Tror nog att det är nyttigt att få känna hur det är när det som känns så självklart plötsligt inte längre fungerar. Man får sig en tankeställare, tänk om det blir långvarigt.. men vips.. så fungerar allt igen och man skruvar vidare på sina kranar, som om ingenting hade hänt :-)
GingerShot låter gott !!! ...och din bild på himlen, så läcker, men inte trodde du väl att det var två plan som flög så nära, hjälp! ;-)

Fjärde året i Hjo sa...

Minns inte när det var vattenstopp sist. Jo, i Göteborg när vi bytte stammar. Fick göra båda numren i källaren. Ett elände man gärna klarar sig utan.
Trevlig lördag med vatten!

Anonym sa...

If it´s yellow,
it is mellow.
If it´s brown,
flush it down.

Ruth i Virginia

-ALLTID ha extra vatten hemma-

Annette sa...

Ha ha ha, gillar din lista :)))

Husbilen-Ellen sa...

Nog använder vi massor med vatten varje dag. Visst är vi bortskämda!