onsdag 14 december 2016

En hovfotograf med fullmåne i sikte


Om ni undrar vilken av "lamporna" är fullmånen så är det den högst upp mellan trädtopparna. Observera även isrinken på parkeringen.


Den här surrealistiska effekten brukar jag även få när jag fotar solen.Enligt maken var månen knivskarp - irl alltså. Det tror jag inte alls;-)


Ska nog hålla mig till byggkranar. Dom misslyckas jag aldrig med som ni ser:-)

För några dagar sedan frågade grannen om jag kunde ställa upp ikväll och ta ett familjefoto på den församlade släkten. WOW tänkte jag. Det har då aldrig hänt att någon frågat mig att vara hovfotograf, så jag tackade gladeligen ja såklart!

Träning
Innan det var dags att leka hovfotograf hade maken upptäckt fullmånen på himlen. Då det varit en klar och solig dag fanns det inte ett moln på himlen, så jag tyckte att jag borde lyckas bättre med bilderna än senast, då jag försökte fota den så kallade supermånen. Kan lugnt säga att det gjorde jag inte. Eller vad tycker ni;-) Men träning ger ju färdighet sägs det…

Hovfotograf
Sedan var det dags att få 15 personer varav sex mera eller mindre små barn att fastna på bilden. Det gick alldeles utmärkt med min egen kamera, mindre bra med fyra olika mobiler samt en värsting Nikon. (Note to self till nästa uppdrag: lär dig Samsung, iPhone7 samt Nikon innan du tackar ja till fotouppdrag.) Som tack för besväret, som absolut inte var nå’t besvär utan ren glädje fick jag en flaska rödvin som maken tackade för, då jag bara dricker vitt. Men visst var det gulligt av grannen.

PS: Tror jag håller mig till byggkranar i framtiden, där misslyckas jag då aldrig;-) DS.

22 kommentarer:

Meta sa...

Det där med månar och solar är allt bra nyckfullt vet inte varför men det kan bli väldigt bra och väldigt dåligt fast jag gör lika. Såå vad göra bara fortsätta öva.
Ha det gott och bättre lycka nästa gång
Kram Meta

Geddfish ♥ sa...

Trevligt med fulla månar ;)
Jag har aldrig varit bra på solar eller månar. Det är bara att chansa. Ibland får jag ett bra motljusfoto.
Du är såklart bättre på kranar ;)
Men jag kan tänka mig att du var en fena som hovfotograf! Inte min grej, jag håller mig till naturen ;)
Kram!

nalta norrland sa...

svar Jaa Du, med tanke att jag i början av min sjukdomsperiod sov drygt 20 tim/dygnet så sover jag otroligt få timmar numera t o m då jag lyckas få ihop en 10 timmar i sängen... sover ju så jäkla dåligt.

nalta norrland sa...

Jag gillar Dina månbilder, speciellt den mer surrealistiska,
Du är då bra mycket bättre än mig på att fånga mångubben på bild.

Ett hedersuppdrag att få fota en familj/släkt :)
Bra gjort att lyckas få bild på hela församlingen med så många olika objekt.

Steve sa...

Byggkranar är definitivt din grej

Susanne sa...

Grattis till din nya titel ;)

Comsi comsa sa...


Jag tycker om det mesta du fotar, att du fångat månen med dina egna ögon sett tycker jag bara är sött. :)
Äsch, är så trött så jag vet inte vad jag skriver..

Godnattkram ❤

KajsaLisa sa...

Byggkranar är din grej, hör av dig nästa gång du skall köra Nikon så hjälper jag dig.

Susjos sa...

När jag körde hem i morse från jobbet så såg jag denna stora enorma gula måne och blev betagen! Tog genast fram mobilen och försökte ta några kort på månen, men ack så jag bedrog mej! På bilderna jag tog ser jag bara gatubelysningen på E4:an och billyktorna...vad som är månen syns inte, och jag som knappt sett något liknande!!

Anita Malta sa...

Inte illa att bli tillfrågad om uppdraget att fotografera en så stor familj ! Att fota med sin egen kamera som man är van vid är väl ok men att få andras i sin hand kan vara värre. Men du lyckades förstås galant :) Liksom du gjorde med månbilderna, det är ju jättesvårt att få bra bilder utan brus och det lilla som syns gör ju inget vilket knivskarp eller inte spelar så stor roll :-)
Tack för länken Beate, nu vet jag lite mer om Cat city :-)

Eva Trillian sa...

Familjefotograf med kranar som specialintresse :) inte illa det! Månen är det så många som fotar ändå ;)

nalta norrland sa...

svar Min mor har ju problem med att se, därför blev den lilla platt-tvn för liten, hon såg inte texten.
Jaa hon såg inte ens skillnaden på personerna som befanns sig i rutan.

Idag ska jag skjutsa min mor till Sjukhuset Lycksele just för hennes ögons skull, trots operation för nått år sedan har min mor typ mindre än 50% syn på sina ögon.

Ditte sa...

Månar är svåra att få till och det värsta är at i alla fall jag glöömer bort från den enagången till den andra hur jag gjorde. Har lyckats hyfsat med ett par månbilder så jag får nog börja anteckan och bocka av.
Tycker ändå att de första två var riktigt ok. Den sista var lite fransig i kanten.
Och säkert klarade du jobbet som hovfotograf bra. En prestation även att få med alla på samma bild dessutom med rörliga barn.
Och både en Nikon och en Iphone7 kan vara kluriga att använda. Men å andra sidan har jag förstått att du är ganska teknisk.
Byggkranen är verkligen lyckad!Och tänk om månen suttit där just då.
Men nästa gång sååå

Fjärde året i Hjo sa...

Jag plåtade också månen över Vättern härom kvällen. Fantastiskt vackert irl. Hade bara iPhonen med mig så månen blev inte på topp. Kvalar inte in på bloggen tyvärr.
Ha det!

Marina sa...

Den där underbara månen lyste så härligt här också igår kväll! Och om den ser ut så nu kan jag inte låta bli att fundera på den där omtalade "jättemånen", hur stor var den egentligen??

Susjos sa...

Godmorgon!
Svar: nejdå, vi var inte ensamma i matsalen på spa, jag tog foton innan vi satte oss..tror vi var 37 damer som njöt denna weekend av härliga Sandvik gård!
Och nej, i natt har jag sovit hemma...ledig 2 ljuva nätter innan helgens tre nattpass kallar! Idag ska MoS besökas...kanske hittar jag några julklappar, har ju nästan glömt att det är jul snart!!!
Ha en toppentorsdag!

Annette sa...

Jag tycker att du lyckades med både månen och lyftkranen, men lyftkranar är verkligen din grej. Här hos oss har de byggt en enorm ridanläggning + en lika stor bilhall för veteranbilar. Jag tänkte varje dag att jag skulle ta mig dit och fota när lyftkranen var där under flera veckor, men antingen var det dåligt ljus, dålig bakgrund, dålig... Nu ångar jag mig förstås, när kranen är bortforslad.

Svar:
Ha ha, ja alla är inte lika galna i julen som jag, jag vet :) Men det här med att laga maten från grunden, pyssla och dekorera, det är ju sådant jag gillar, så julen är perfekt på det viset – massor med tillfällen till bakning, matlagning och pyssel :)) Och även när jag arbetade dubbelt var jag likadan inför jul, med den skillnaden att jag nu är litet mer rutinerad, så jag börjar i tid, så att det bara blir kul och inte ett dugg stressigt. Många gånger har Patrik och jag suttit till över midnatt dan före dan med paketinslagning och för att vänta på en skinka som vi satt in i ugnen för sent på dygnet. Sådant undviker jag numera. Det är absolut inget måste för mig med hemlagad julmat, jag gör den för att jag tycker att det är kul. Förresten så jobbar jag igen, nu när Augustuppdraget är över :) Det här året med all läsning och recensioner av andras böcker har fått igång mitt eget skrivande, så nästa år får jag antagligen stå ut med att själv bli bedömd av andra som läser det jag skrivit :o

cat sa...

Jag fångade månen med min mobilkamera igår, men den gjorde en fri tolkning och mina foton ser ut ungefär som dina :-)
Vad kul att du fick ett fotouppdrag. Jag skulle nog bli jättenervös om jag blev ombedd att fota en stor familj.
Jag lyckades inte heller gissa rätt på Ankis foto.

Biggeros sa...

Det är svårt att fota månar. Jag har försökt och tyckt att den har varit jätte klar. När reultatet har väl visat sig på kameran så har det inte liknat någonting alls. Det är nog bättre att du håller dig till kranar, BP🤗

Anni sa...

Månen är supersvår att fota, jag är alltid lika imponerad över de som lyckas. Har gett upp och njuter av den IRL numera. Byggkranar är betydligt enklare!
Gissar att din make tycker att du ska åta dig fler fotouppdrag!

Husbilen-Ellen sa...

Din måne blev ungefär som när jag skulle fotografera "jättemånen" för ett tag sen. Jag skyllde på ny kamera, fast det var snarare handhavandefel. Jag har svårt läsa instruktionshäften. Håller med dig om att byggkranar är lättare att fånga in. Dessutom fina att titta på. Alltid kul att bli efterfrågad!

Anders W sa...

Du kan nog skruva lite på dina inställningar så tror jag det blir mer måne än sol ;-)