måndag 23 augusti 2010

Tankar om ett lönesamtal


Idag var det dags för det årliga lönesamtalet med närmaste chef. Som jag har förstått det låg det 0,9% i potten. Med tanke på "procenten" föreslog jag att han fick bjuda mig på en capuccino på ett café i närheten, vilket han så gärna gjorde. Då han är en riktig godisgris duger ett lönesamtal alldeles utmärkt som "ursäkt" för en chokladkaka eller en biskvit till eftermiddagskaffet;-)

Konstigt
Personligen har jag alltid tyckt att lönesamtal är "konstiga". Jag menar ska jag tala om för chefen hur förträfflig och duktig jag är? Ja snabb är jag också, tyvärr även slarvig, vilket går jämt upp med tanke på snabbheten;-) Ska jag påminna honom om att jag är oumbärlig, vilket ingen människa är. Att jag är trevlig, omtänksam och duktig borde han ju ha förstått efter fem och ett halvt år, eller hur!? Ska jag slå på stora trumman och berömma honom för hans utomordentliga chefsegenskaper och hans ledarskap? Ska jag beundra honom för bedriften att bestiga Kebnekaise, vilket han gjorde förra veckan och för att han kom hem helskinnad trots dimma och kyla? Klart jag gjorde;-)

Det var ett mycket trevligt samtal, väl värt 0,9%. Ska nog bjuda honom på en öl nästa gång, "procenten" bör faktiskt räcka till ett glas till mig också;-)

PS. Lägger upp lite "fluff". Tog bilden idag i strålande solsken och tycker att den är väldigt vacker. Apropos bilder: Glöm inte Ninas "ögonblickstävling". Den pågår t o m 26 augusti.

19 kommentarer:

cat sa...

Oj det var inte mycket till procent det!
Själv har jag inte hunnit ha något lönesamtal ännu.

Daniel sa...

Hört att ni har lönesamtal i sverige och t.o.m. lunchar om det! Coolt! :)

Här har vi utvecklingssamtal men lönen talar man inte om! Chefen höjer om hon/han höjer, finnar ber inte utan sitter tyst. Helgerån! ;)

Hörni sa...

Jag förstår mig inte heller på lönesamtal. Om man inte jobbar nära chefen så blir det ju de som kan prata för sig som får mest. Hur ska chefen kunna veta hur man jobbar när man nästan aldrig ses?
Riktigt gulligt fluff.:D

Susanne sa...

Wow, Vilken bild!!!! Måste ut och fota lite med min nya kamera, har inte riktigt hunnit med.

Svorskan sa...

Jag tycker det du tar upp är väldigt intressant. Jag har själv funderat på hur jag skall göra för att uppnå vad jag vill utan att säga "Vad duktig jag är". Jag försökte tänka hur en man skulle säga och faktum är att jag har uppnått så enormt mycket mer sen jag började jobba mer strategisk med saken. Har en liten bit kvar, men snart är jag "där". Jag började med att definiera vad mitt jobb gick ut på, vilka ansvarsområden jag hade i förhållande till andra med samma jobb och vad jag eventuellt INTE gör som andra gör. Sen blev vi utifrån det överens om vad min anställning har för benämning och då kan man sen fastställa vad som är en genomsnittslön för det jobbet. (Nu blir jag långrandig här :D). Sen hade jag redan fått han att säga att han var mycket nöjd med mig och det borde betyda att jag lönemässigt skall ligga i det övre skiktet. Hehe..

Petra sa...

Bilden gav mig kli i näsan.

Hatar lönesamtal.

Selma sa...

Lönesamtal är märkliga tillställningar.

S o F sa...

Härligt fluff-fluff!

Instämmer - det där med lönesamtal känns ju "så där". Konstruerat på nåt vis...
Han/hon/de vet redan allt...å då ska man slänga fram ett ess ur rockärmen eller?
"Men det här är jag så himla bra på också och det hade ni aning om va?"

Nä, lite löjligt verkar det.

Har jag chockat dig med den nya layouten på bloggen? Jag gillar den skarpt och så är bilderna ÄNNU större nu. Hi hi.

Varma och mörka kvällshälsningar!

LissenTo sa...

Gillar dina reflextioner kring lönesamtal.

Men dina låter väldigt trevliga oberoende om det blir mer lön eller ej.

Per-Anders sa...

Lönesamtal handlar ju numera om att sälja sig själv, vilket man kan ha sina funderingar om. Men jag har aldrig tidigare hör talas om någon som har en capuccino som lönekrav.

Bildgatan-Avsändare Margareta sa...

Ingen kan fundera bättre, lönesamtal försöker jag undvika. hatar det. Förutom att om du har en bra och trevlig chef så kan du få en fika och ett trevligt samtal. 0,9 procent på min halvtid det skulle inte göra det värt ens att boka tid med chefen.

Bilden var lätt och fluffig precis som vädret i Stockholm idag, härligt. Jag lydde dig och lämnade vädret hemma.

Heidi sa...

Vi har inte lönesamtal utan lönemonolog..vilket min chef inte gillar när jag säger!

Jess sa...

Ja, det där med lönesamtal är inte lätt. Borde inte chefen vara uppmärksam på vad jag gör så jag slipper berätta det? :)

Ellis sa...

Haha fick allergi av att bara kolla på bilden, såg även ut som lurv från nå gammal gubbe hahaha.

Vad härligt med en gottegris till chef, de gott och kul! :D

sv: Att missa gigantiska skyltar är min specialitet.

Monica sa...

Konstigt det där med att berömma sej själv, svårt är det fast man i normala fall är så stor i
korken;-)Jacob snackade så in i he...te så han fick 50 kr mer i månaden än alla andra haha.
Ha en bra dag i regnet;-)

Hörni sa...

Sv: Haha, ok då, men klockan är inte 13.30, utan bara 12.30 nu. Bara så att du vet, och inte går hem en timme för tidigt från jobbet idag.;D

Nina sa...

Härlig bild, intressanta tankar och 1000 tack för länkningen!!!

Svorskan sa...

Sv: Vi får hoppas för jobbets skull att det är åtminstone liiite skillnad på hur jag är där kontra hur jag är i bloggen. ;)

Olga T sa...

Underbara frågställningar du tar upp!!

Mycket bra bild!