måndag 15 september 2008

Picasso i Kristinehamn

Det är ju lagom roligt att gå till jobbet en kall, gråmulen måndag morgon klockan 7:15. Men väl där blev jag genast gladare när jag öppnade mejlen och hittade min kollegas Anders bidrag till min blogg. Av alla "donationer" att döma verkar jag ha många arbetskamrater som tänker på mig. Tack Anders!

Man lär sig så länge man lever
Verkligen! För det första visste jag inte att en av de största Picassostatyerna i världen finns i Kristinehamn. För det andra hade jag ingen aning om att det fanns statyer av Picasso. Och för det tredje: ja var ligger Kristinehamn egentligen? Nu vet jag: Bildbeviset ser ni till vänster och Kristinehamn ligger i Värmland vid Vänern mittemellan Karlstad och Karlskoga. Nu har allmänbildningen fått sig en liten "lektion" också. Bra!

Statyn vid Strandudden
Pablo Picasso godkände att en av hans statyer skulle uppföras i Kristinehamn på Strandudden vid Vänern där den idag kan beskådas i full storlek. Den är 15 m hög och uppfördes 1965. (Källa: Wikipedia)
Om ni vill veta ännu mera om "Kristinehamns stolthet" kolla här.

En totem eller ett kvinnoansikte
Har inte hittat ett namn på statyn så man får väl tolka fritt vad den föreställer. Mig påminner den om en totem hos indianerna, ett kvinnoansikte eller en yxa. Kul med fantasi och fri tolkning, eller hur!?

2 kommentarer:

Unknown sa...

Tilläggas kan att Kristinehamn är staden där jag växte upp. I min bästa tonårstid uppfördes Picassos skulptur. Månne det var då jag lade grunden för min kärlek till betong :-) Hälsningar Margareta täxas Johansson

Mrs Bettan sa...

Hade ingen aning om att det fanns ett sådant konstverk i Kristinehamn. Vi som har passerat Kristinehamn i åratal när vi bilade hem till hr P:s föräldrar. Där ser man. Men vi stannade ju inte heller i Kristinehamn, bara susade förbi.
Kram MrsBettan