tisdag 25 maj 2021

Weekly photo challenge: Vecka 21 ”Laga”

Idag har jag gjort en djupdykning i arkivet och kommit på tre olika saker som man kan laga. Enjoy!

Laga mat gör nog de flesta. Måste medge att jag älskar äta mat, men är inte ett dugg förtjust i att laga mat. Det ändrades delvis när den nakna kocken Jamie Oliver kom in i mitt liv.

Laga vägar har blivit allt vanligare i Sverige. Förut la man ny asfalt som täckte hela vägbanan på vägarna/gatorna. Nu lagar och lappar man ihop skador. Så gjorde man i Gambia på 1980-talet.

Laga kläder gjorde min mamma. Hon var fenomenal på att laga trasiga plagg, inklusive strumpor. Den talangen har jag inte ärvt. Så den här hoodien kasserades för ett tag sedan.

Sanna är uppfinnaren av detta himla roliga fototema.

Flera bidrag till temat ”laga” hittar ni här.

18 kommentarer:

Guldkryckan sa...

Det "lappas" lite väl mycket på vägarna har jag märkt, i slutändan så får man ju ändå göra om alltihopa.
Men så klart, det blir ju omständigt med att stänga av alla vägar för att lägga ny asfalt.
Lagar nog inte så mycket här vad jag kan komma på i skrivande stund när det gäller kläder, var många år sedan jag lagade tex ett par sockar, idag köper man bara nya....bättre tycker jag ;)

Tillönskar dig en fin kväll Bp.

Ditte sa...

Vill påstå att vi var inne på lite likande tankar här. Utom då att laga kläder. Synd att din hoodie nu var utom räddning. Något jag inte ägnat mig åt. Jag, nål, tråd, symaskiner, stick och virknålar och garn är inte kompatibla. Men maken kan laga om det behövs. Mamma var duktig på att lappa och laga men det gick inte vidare till mig.
Att laga mat kan jag tycka är roligt och har också inspirerats en del an Jamie Oliver. Lagar gärna också asiatisk mat.
Lappa och laga vägar har jag också sett alltmer här hemma. Kanske är det återvinning det handlar om.
Bra tolkning med fina bilder.

LillaSyster sa...

Ibland tror jag att de lappar och lagar lite halvbra för att folk ska sänka hastigheten. Laga mat gör jag varje dag, vi äter ju både lagad lunch och lagad kvällsmat. Visst blir det hämtmat någon gång också....för ibland bara orkar man inte. Nu ska jag läsa en stund i Sarenbrants senaste som jag köpte igår. Ha det fint, här regnar det....behöver inte vattna ute idag heller.

Violen sa...

Jag inspirerades också av Jamie Oliver när han var ung och naken men nu är det sällan jag tar fram de kokböckerna. Inte så många andra heller förresten. Lappade och lagade gator och vägar är inte så kul men bättre det än att ingenting händer. Det verkar som det saknas pengar till det mesta numera.
Ha det gott!

femfemman sa...

Skillnad på vilket behov av renovering som kläderna har. Din hoodie har definitivt gjort sitt. Jag sliter alltid jeans på insidan av vänster lår. Inte mycket att göra åt det, men alltid lika tråkigt när favoritjeansen måste kasseras. Har görsöktvlaga, men utan något större resultat.
Laga mat är väl så där. Att pröva nyavrecept, det är kul. Vardagsmat är tråkigt.

Geddfish ♥ sa...

Bra tolkning av LAGA!
Jag går direkt in på laga grejer. Jag har väldigt svårt för att ha något trasigt och bara kasta det, utan att ge det en chans.

Jag har faktiskt varit till skomakare med både sko och väska. Själv lagar jag hemmastickade strumpor, precis som mamma gjorde. Ibland kan jag klippa av och behålla skaftet på raggisarna och sticka ny häl.

Sy ihop något hål på kläder kan jag också. Rätt bra på att sy osynligt.
Trevlig kväll!

Susjos sa...

Snygg tolkning BP! Jag gillar inte heller att laga mat, så nu blev jag nyfiken på vad Jamie Oliver gjorde för att du började laga mat? Roliga recept kanske? Får kolla in länken!
Min mamma lappade och lagade kläder också, något som jag inte gör.
Tack för fina ord i min blogg!
Ha det gott!

Lena sa...

Haha jag tyckte det var väldigt kul att se din bild när jag länkade mitt inlägg. Lika som bär.
Min mamma lappade varken kläder eller gillade matlagning, jag har ärvt båda hennes icke-talanger. Men du har ju en imponerande samling kokböcker - surprice!
Svar: kul att du har en kompis som var arkeolog. Förstår att hon tröttnade, det är en svår arbetsmarknad och säsongarbetarna är många. Själv hade jag tur och arbetade bara säsong under utbildningen.

Tony sa...

Det är ett elände alla dessa små lagningar, det håller bara under kort tid eller så uppkommer ett nytt hål i anslutningen till lagningen.

Anki sa...

Vi är lika vad gäller att lappa och laga kläder - hopplöst att ens försöka!
Ja, vägarna lappas och lagas ... om och om igen och i längden kan det väl inte bli billigare än att göra det ordentligt direkt.
Laga mat var jag bättre på förr ... nu gör jag det mest för att jag måste :)
Ligger efter med både läsning och kommentering ... återkommer när allt lugnat ner sig - tid och orka räcker inte till.
Ha en fin onsdag BP!

nalta norrland sa...

Laga efter läge är en kommentar jag inte begriper... hörde den häromdan och nej jag vet inte vad om menas.
Lappade vägar är vardagsmat häromkring... ibland ställs bara en varningsskylt upp "vägskada" och sen står den där under barmarkstiden för när snön kommer är ju vägen typ lagad :D
Jag lappar inte kläder och sockor med hål slängs direkt.

Ama de casa sa...

Jag är bättre på att äta maten än att laga den. Definitivt :-)

Här i Spanien lappar dom vägarna mer än att dom tar ett helhetsgrepp och fixar till dom ordentligt. Tråkigt, men det har väl en ekonomisk orsak antar jag.

Gillar man inte att shoppa kläder så är en lösning att laga plaggen istället... Nål och tråd används rätt flitigt här hemma :-)

Snyggt tolkat!

Carita Liljendahl sa...

Toppenbidrag såsom så ofta av dig! Laga, asfalten - fint fångat!
Och laga mat, jo... jag försöker också tänka i nya banor med orden Mrs Susanne ger oss. Laga och lappa - sånt sysslar jag inte med själv, men ordet har många betydelser!

Annika sa...

En bra kokbok kan verkligen göra så att inspon kommer!
Håller med.
Tycker det är ganska kul med matlagning, men är ingen finlirare.

Att laga och lappa kläder är min mamma sååå bra på också.
Minns hur hon stoppade strumpor när vi var små.
Samt lappade jeans etc.
Smart tänk.

Stare Ström sa...

Visst är det trist att så mycket slängs som man förr lagade.

Paula sa...

Ja nu är det slit och släng istället för lappa och laga. Har alltid varit urkass på handarbete men stoppa sockor har jag lärt mig och det var riktigt kul med en stoppkudde där sockhälen träddes på och sen var det bara att laga.
Lappa och laga vägbanor, vi fick ju salongsfint här i fjol på min gata, synd att dom inte tog granngatorna också, där är det puckelpist som i Gambia.
jag tittade mycket på Jamies matlagningsprogram, han var en bra inspiratör. Ett par böcker har jag också om de inte rök nu i flytten, en halv kartong kastade jag. Alla kokböcker som jag inte bläddrat i under de tre åren jag bott här fick avsked...
Jättefint lagat inlägg tjejen!

KajsaLisa sa...

Ätit pasta på hans restaurang i Westfieldgallerian, jättegott men han hade tyvärr bara italiensk öl.
Gatukontoret har alltså studerat vägnätet i Gambia, snygg bild tänkte ta en liknande idag men så blev det inte.
Nej håller med jag är inte heller något vidare på att laga kläder.

Vilt og vakkert sa...

Heisann, er nødt til å ta igjen de foorsømte kommentarene nå. Det har vært en travel vår på mange vis, men nå er jeg blitt pensjonist og får kanskje litt bedre tid til have, hobbyer, husstell, vennebesøk - og blogg mm.
Jeg ble klar over først i denne utfordringen at på svensk lager på når det repareres. Vi lager jo uansett om det er noe nytt også! Det blir forhåpentligvis også tid til å "lappe" i tida framover.... Ha fin forsommer ;:OD)