måndag 10 maj 2021

Glad måndag

Årets varmaste dag, trots att det mest var mulet.
 
Det var varmt nog att sitta på bänken iklädd i endast en vårjacka.

Sista dagen att slänga grovsopor i containrar som HSB hade ställt upp. Och det var många som passade på.


En bortglömd fotboll bland gula solar på en grön gräsmatta gör mig alltid glad.

Som ni ser på de dagsfärska bilderna så var det nog en rätt så glad måndag idag. Bara att få dokumentera årets varmaste dag är värt ett stort leende. Sedan pratade jag med bästisen Yvonne som bor i södra Stockholm, och där hade det regnat mest hela dagen. Så märkligt, bara cirka 25 kilometer norröver i Täby var det bara liiiiite vårregn som kom ned. 

Polishelikopter
Sedan kan jag inte låta bli att besvara Åsas kommentar varför vi har polishelikoptrar i nollåttaland, medan Västerbotten inte har det. 

- Någon har blivit rånad i Täby och polisen söker gärningsmannen med helikopter. Jag blir helt förvånad och undrar lite varför en rånare i Stockholmsområdet blir jagad av helikopter... här handlar allt om brist p pengar och att anställa fler poliser har varit en svår nöt att knäcka eftersom vi typ har för stort område och för lite kriminella. Men i Täby/08a-land där finns resurser. 

Allt började 2017
2017 var Täby Sveriges i särklass mest attraktiva kommun för stölder av lyxbilar. Å polisens gamla Volvobilar hade ingen chans att fånga in tjuvarna som höll sig till BMW, Mercedes och delvis Tesla. Så man dammade av ett antal polishelikoptrar som bara stod på land och gjorde ingen nytta. 

Södra Roslagens polisdistrikt
Polishelikoptrarnas ”spaning” var väldigt framgångsrik. Sedan dess har lösningen permanentats för Södra Roslagens polisdistrikt som omfattar fem kommuner: Österåker, Vaxholm, Vallentuna, Täby och Danderyd. Polishelikoptern används som en radiobil i luften. Den har allmän övervakning, precis som polisen gör när de patrullerar på gatorna. Det kan vara ett pågående inbrott, ett rån eller en bil som kör konstigt. Har skrivit mera om det här.

Varför Västerbotten inte har samma resurser kan jag inte svara på. NI har kanske mindre grova brott, vilket jag hoppas såklart. Men ni får ju åtminstone tillbaka er polisstation. Alltid nåt:-)

Det är Carita som har uppfunnit ”Glad måndag”.

13 kommentarer:

Ditte sa...

Visst var det en varm dag och även vi satt på balkongen mellan skurarna. En fin måndag blev det ju. Och sedan klockan 15 har det varit sol- Bra så.
Visst blir man glad av en fotboll men trist att den är bortglömd-

Bra att du förklarar detta med polisresureser för det är ju inte så lätt för de som bor utanför 08-land att veta. Men som du skriver så är det ju väldigt många som bor i Stockholmsområdet. En del polishelikoptrar bistår ju också skärgården och den är ju stor. (Många olyckor sker och mabulans helikoptrarna räcker inte alltid till)
Men visst behövs det både sjukvård och polis både i Västerbotten och Norrbotten. Det handlar ju om stora distrikt.
Trevlig kväll

Guldkryckan sa...

Här har de ett grovsoprum sen en tid tillbaka, de där containrarna orkade folk inte invänta tydligen.
Bättre så här, öppet 08.00-15.00 varje vardag.

Här har vi polishelikoptrar uppe ett par ggr i veckan i genomsnitt, värre är det där min arbetsplats befinner sig, ibland cirklar de nattetid över det området så ingen kan sova.

Vi kallar den vår "Nationalfågel" ;)

Det är ont om poliser i fosterlandet och än kommer det att ta många år innan man kan råda bot på det.
Kriminaliteten bara ökar och ökar tycks det.

Ha det ju fint Bp.

nalta norrland sa...

😁glad jag kunde inspirera Dig till att försvara polisen i Ditt distrikt 😜 Nu är vi väl kvitt 😅
Tack för länken 🙏
Årets varmaste dag... alla dagar med temperatur över plus 7 är bra dagar 😎 men någon direkt värme har vi ännu inte sett till.
I morse regnade det lite och nu blev det plötsligt skönjbart grönare även om det är en diskret grönska än så länge.
🤗

Geddfish ♥ sa...

Mulet och regnigt så hela dagen fram till kl 15. Då gick jag ut när jag såg temperaturen ligga på 19 grader! Solen sken! Men ack, säg den glädje som varar. Det mulnade på igen och regnet kom.
Så det är bara i min blogg som det är glad måndag.

Bra med en redogörelse över hur polisen arbetar i 08. Kunskap är alltid lätt att bära.

Mera sol! Mera värme!

LillaSyster sa...

Ljuvligt med värme! Nu kan jag nog tvätta vinterjackan och hänga undan den =)
Det var bättre förr med polisresurser, jag är uppvuxen i ett litet samhälle knappt 2000 invånare, där fanns också 2 poliser, en polisstation med två eller tre finkor.....Polisen var synlig både i skola och på fritidsaktiviteter - de lärde känna barnen redan som små och gjorde insatser och styrde in de som hamnade snett på rätt bana. Idag är det 4 mil till närmsta polisstation och med ett gigantiskt upptagningsområde, så förvänta dig ingen hjälp de närmsta 45 -60 minuterna eller mer....Så alla sammanslagningar och omorganisationer är inte till godo.

femfemman sa...

Konstigt att det var dagsregn på då nära håll. Här kom det bara några droppar, då jag klippte gräset. Underbart väder! Och än har varken mygg eller knott kläckts. Är nog tyvärr bara en tidsfråga.
Polishelikoptern har synts även över vår lantliga del av Sverige, vid flera tillfällen. Spanar efter folk och fordin...tror att det var ett antal år sedan den var en del av hastighetsövervakningen.
Vi har ju Göteborg mindre än tio mil bort, helikoptervägen. Och i samma län. Är väl därför vi har tillgång till polishelikopter.

KajsaLisa sa...

Sexton grader är ju en bra början, med tanke på hur det varit hittills.
När det gäller helikoptrarna och polisstationer, tror jag det är samma problem som vi sett med vården under Coronan, eller försvaret som är för litet o.s.v. man har skurit ner överallt i samhället tyvärr.

Susjos sa...

Här uppe i Norrtälje har det inte varit speciellt varmt, det blev som mest +13 grader tror jag, bättre än vad det varit i alla fall! Hoppas på mera värme!
Så tokigt att jag inte tog min laptop med mig till stugan och kopplade ihop den med min iPhone, IPaden är så svår att blogga ifrån. skrev ett långt inlägg om berguven Eloff, men det kom visst inte med i mitt inlägg, nu har jag skrivit om den igen, så nu ska den finnas i bloggen, men jag funderade ett tag vad jag skulle skriva om för fågel,haha!
Ha det gott!

Stefan Karlsson sa...

Härligt väder som gav mersmak och längtan efter mer. Dock skilde det hela 7 grader mellan Norrköping och Nyköping. 20 när jag lämnade arbetsplatsen i Norrköping och 13 när jag kom till hemmet i Nyköping. Att bara 6 mil kan göra sån skillnad.

Ama de casa sa...

Här inleddes gårdagen med regn och bara 17,5 grader. Det ordnade till sig så eftermiddagen blev solig med runt 25+, sen kom det ännu en skur framåt kvällningen. Idag skiner solen igen och på prognosen syns inte en enda regndroppe dom närmsta 14 dagarna och temperaturen ligger runt 25. Perfekt om du frågar mig :-)

Bra förklarat angående polisens arbete hos er. Håller också tummarna att Åsele får en polisstation snart.

Annika sa...

SÅ fint att ni har lite väder bu äntligen!!
Vet att ni har toppenfint idag också. Antar du sitter ute och njuter för fullt av härligheten!!
ÄNTLIGEN!!
Vi har ganska svalt just nu, absolut inte kallt, men.
Fast hellre det än stark hetta redan.

Ja, vi har minsann också hovrande helikoptrar över oss med jämna mellanrum. Som du säger, det är en radiobil i luften.
Speciellt kul att höra dem är det inte.

Njut av dagens väder!!

byblixtra sa...

I Norrbotten har vi polishelikoptrar som används vid olika insatser.
Här blev det också sommar under några timmar på eftermiddagen men idag är det svalt igen.

Carita Liljendahl sa...

Läser din blogg baklänges, och nu förstår jag det där med grovsoporna :-)
Många hade storstädning och passade på att slänga när containrarna var där.
Det var alltså inte allmänt slit-och-släng :-) Lite miljötänk i alla fall!