onsdag 8 januari 2020

Fem saker jag aldrig skulle göra


Formationsflyg under Vallentuna Airshow. Sådana flyguppvisningar tittar jag gärna på, men jag skulle inte sätta mig i något av flygplanen.


En gammal DC-3. Läckert, men inte med mig som passagerare.


Varmluftsballonger är en vanlig syn här i Täby under sommaren/hösten. Landningsplatsen finns bara någon kilometer bort från där vi bor. Coolt att titta på som sagt...

Nu vet jag mycket väl att man aldrig ska säga aldrig, men efter att ha läst Orsakullans onsdagsfråga igår kväll och läst om den fasansfulla flygolyckan utanför Teheran idag, så föddes idén om det här inlägget.

1. Nej, Orsakullan! Jag skulle aldrig, aldrig ta mig ett dopp utomhus i januari. Inte någon annan månad heller för den delen om inte vattentemperaturen låg på minst på 24 grader.

2. Jag skulle aldrig sätta min fot på vissa länders flygplan. Planet som störtade idag tillhör ett av flygbolagen som står på min never-ever-lista. Aeroflot är ett annat.

3. Är inte ett dugg höjd- eller flygrädd, men enmotoriga plan typ Cessna och segelflygplan är inte min grej.

4. Utesluter även sightseeingturer med helikopter.

5. Även bungyjump, fallskärm, paragliding och varmluftsballong skulle jag aldrig testa. Sätter mig inte i en gondol på London Eye heller.

Och hon som är så tuff tänker ni kanske. Jo, med båda fötterna på jorden absolut. Men vad gäller (kallt) vatten och flygningar - alltså saker jag själv inte kan påverka - då är jag världens största fegis. Så nu vet ni det;-)

Det är Orsakullan som håller i ”Januari 31 dagar”.

16 kommentarer:

Ditte sa...

Intressant läsning! Och tänkvärd!
Funderade för egen del. Jodå, jag har "badat" i vak i januari. Snabbt i och snabbt upp men det var för att pröva hur det var.Har åkt en del långfärdsskridskor och då kan det tänkas att man hamnar i en vak. Men detta är historia nu.
Och jag har flera gånger åkt i DC3:a några gånger. Har även hoppat fallskärm från den. (Med min pappa. Också historia nu.) Har också ett antal gånger åkt med helikopter.
Har även vid ett par tillfällen testat varmluftsballong. Jodå, även en gondol på London Eye har testats.
Däremot är det vissa flygbolag jag inte reser med. Har några på min lista och det som störtade idag är ett av dem. Finns fler.
Men jag har andra rädslor och kan vara nog så feg. Absolut!
Sedan är det också frågan om vad som är fegt. Och jag tycker det är modigt att vara det.
Jättefina bilder som lyfter på många sätt.

Geddfish ♥ sa...

Jag gillar fordon, flygplan, tåg, ja allt som är stort och mäktigt. Mest för att se på.
Jag skulle nog svara som du.
Visst är det skönt att ha fötterna på jorden! Liksom att jorda sig, att rota sig, tycker jag.
Ha det fint!

Susjos sa...

När jag och min man träffades så flög han enmotoriga flygplan P28, och tro det eller ej, men jag var med upp vid flertal tillfällen, lika läskigt varje gång, men ändå lite häftigt! Tyvärr flyger han inte längre, eller kanske skönt nog! Lustigt nog så är han höjdrädd!

Å vet du, när vi flög till Tel Aviv så flög vi via Kiev med Ukrainian airlines, vet inte om jag ska göra om det...
Hoppa fallskärm och bungyjump, näe inte min grej heller.
Luftballong, nja, kanske. Helikopter har jag flugit med, och kan nog göra om det.
Bada i kallt vatten, nej helst inte.
Paragliding, hette det så som vi gjorde på Korfu jag och Ylva, över vatten? Med en hel del Ouzo i kroppen!

nalta norrland sa...

Livet är väl trots allt för värdefullt för att man medvetet ska sätta dig i vissa situationer och dit hör väl länder som Iran, Irak och en del andra arabländer som är alltför oroliga och risken är stor något händer.
Otäckt med flygolyckan, vad som orsakade kraschen.
Jag gillar varken Putin, Trump eller Turkiets ledare vad han nu heter 🤔 rättare sagt hur det nu stavas 🤔❓jag kan tycka det är dom ett gäng småpojkar som bråkar i sandlådan.

Paula sa...

Dopp utomhus i januari är det enda som skiljer dig och mig! Hugg upp en isvak (i händelse av att det finns is), ge mig en mycket varm bastu nära till och jag lovar att hoppa i plurret!

Emma, Sol som sol? sa...

Bada i en vak? Tror att då skulle man behöva mycket "frysvätska" i sig först.

Däremot har jag flugit en del småflygplan typ Cessna och PA28. Mannen min hade ju cert i det samt var även certifierad flyglärare. Fast jag höll aldrig i rodret.
Jo, jag har segelflugit också på en friluftsdag när jag gick i gymnasiet, en helt fantastisk upplevelse och jag tiggde till mig att få vara med om en loop! Jag var helt salig efteråt när jag cyklade hem från F18!

Klimakteriehäxan sa...

Har badat högst ofrivilligt i isvak. Har flugit luftballong, det var jättehäftigt. Har flugit helikopter. Och små flygplan. London Eye har jag prickat av, men det var inte bästa vädret. Har flugit hemska flygplan, Tarom minns jag hur det skramlade i planet ...
I grund och botten är jag rysligt höjdrädd.
Men har inte svarat på Orsakullans lilla utmaning.

Anki sa...

Tycker i dessa frågor exakt som du! Varför utsätta sig för sånt om man inte måste?!?
Stort tack för din kommentar ... jag är inte otacksam över det liv jag lever, men ibland känns det lite trist ... kul att du som är mer en stadsmänniska ändå gillar mina inlägg :)

Freedomtravel sa...

Sååå hemsk den där flygolyckan! Om det nu var en olycka ...? Jag håller med dig på många av punkterna faktiskt. Skulle ALDRIG vinterbada. Fattar verkligen inte grejen, haha. Är höjdrädd så fallskärm känns out of question. Hade sagt detsamma om hanggliding för något år sedan, men det har jag ju gjort nu ... Vissa flygbolag vill man ju undvika, men det där ukrainska flög vi med till Sri Lanka. Kollade upp dem lite innan, men hittade inget direkt negativt om dem då (förutom att en del klagade på maten ;))

Mia Halvarsson sa...

Feg??????????? Nähä du, jag skulle aaaaaldrig kalla det för fegt, snarare ett bevis på att det finns nåt som kallas "överlevnadsinstinkt"!
I februari genomförs Skandinaviska mästerskapen i Vintersim i Skellefteå. Det är åttonde året i obruten följd, jag förmodar att du inte kommer att delta där.....nä, inte jag heller!!!

http://kraka.moah.se sa...

Jag har åkt sådant där litet plan och dessutom hoppat ut ur det i fallskärm. Bungyjump har jag också kunnat pricka av "på listan". Men bada i en vak finns inte med bland mina drömmar.
Ha en fin torsdag!

Ama de casa sa...

Haha! Vi är verkligen inte lika på en enda punkt här :-D

Dopp utomhus i januari har jag gjort (fast då var det 14 grader i vattnet och givetvis då ingen is).

Åkt med Aeroflot. 1985 - en gång och aldrig mer.

Har åkt både cessna och ett sånt där gammeldags biplane. (Första reaktionen när Anders föreslog det senare var "Aldrig i livet!". Haha!)

Helikopterturer för sightseeing har jag gjort ett flertal gånger.

Varmluftsballong och London Eye - check!

Dessutom är jag till skillnad från dig höjdrädd :-D


Uffe sa...

I och för sig så är jag en väldigt jordnära människa men jag kan tänka mig att både flyga det ena och det andra av det uppräknade. Bungyjump vill jag inte alls testa. Njet paruski. Vinterbadat har jag gjort ett antal gånger och skulle gärna göra det igen.
Det är skönt och mycket varmare än man kan tro.
Kul inlägg!

Tycker Karin som kallar sig Uffe

Annette sa...

Kul läsning! Håller med dig om väldigt mycket här; inga kallvattensbad, aldrig någonsin! Förra sommaren badade jag i havet när det var + 18 grader, det är något av ett rekord för mig i vuxen ålder. + 28 känns som mer lagom vattentemperatur :) Helikopter har jag åkt, men helst inte igen. Och jag sätter mig inte i vilket flygplan som helst. SAS känns av någon anledning tryggt, men ett av deras plan störtade ju här hos mig. Aldrig någonsin bungyjump eller luftballong. Jag ägnar mig åt ridning, där går gränsen för min våghalsighet.

nalta norrland sa...

svar När huvudet är dumt får kroppen lida ;-)
Mm jag verkar inte lära mig något trots de "käftsmällar" jag får ;-)

Har varit på korvmojjen å käkat med Elin, vi "firade" att skolan började igen ;-) bara fem månader till skolavslutning och tyvärr ingen munter måltid då Elin grät typ halva tiden.

Du vet när jag typ känner att hon kan få vara hemma från skolan trots icke sjukdom, ja då är det inte lätt.

Anni sa...

Hehe, det var oväntat fegt läsning ;-) Då vill du inte ta över det presentkort på en segelflygning som jag fick av min bror när jag fyllde 15 och inte har löst in än? Det räckte gott att vara första tillåtna passageraren när han tog flygcert på enmotorigt plan. "Så här går det när motorn stannar" sa han och stängde av motorn.
Helikopter har jag flugit upp på Kebnekajsemassivet, det var som att åka buss i luften. Det var inga problem, speciellt som jag någon dag tidigare åkt forsränning i Paurankiforsen - DET gör jag aldrig om!