torsdag 8 augusti 2019

Tråktorsdag med kräftor


Ett första hösttecken? Tråkigt i så fall.


Som ni ser finns det olika varianter av kräftor. Kräftbröd såldes på Stinas bageri i Vasastan. Tyvärr har bageriet som funnits sedan 1924 nyligen bytt ägare och namn till "Delish Bakehouse". Så himla tråkigt att gamla, hederliga bagerier och caféer försvinner och döps till något så korkat som "Delish Bakehouse".

Var det en tråktorsdag idag? Nej, egentligen inte. 22 grader ute och 24,5 grader inne kan man ju inte vara missnöjd med. Att solen var lite mera återhållsam, samt att jag upptäckte ett första hösttecken på ett träd på innergården idag får man väl kanske räkna med denna 8 augusti, som officiellt inleder kräftsäsongen. Vilken snygg övergång till Orsakullans fråga om jag ska gå på kräftskiva eller inte, eller hur;-)

Kräftpremiär
Nu för tiden kan man ju köpa (och äta) kräftor året om, men förut ägde kräftpremiären alltid rum den 8 augusti. Maken och jag har som tradition att alltid äter kräftor lördagen som infaller efter den 8 augusti. Så klart ska vi äta kräftor i helgen.

Flaggade bussar
Undrade förresten varför stor-Stockholms bussar var flaggade idag. En blick i kalendern upplyste mig om att orsaken inte är kräftpremiären utan drottning Silvias namnsdag. Så då vet ni det;-)

Det är KajsaLisa som har uppfunnit Tråktorsdag.

Det är Orsakullan som håller i ”Augusti 31 dagar”.

13 kommentarer:

Ama de casa sa...

Du... Det är värre än så! Den där första bilden är inte ett hösttecken, det ser ut som en julstjärna... ;-)

Smarrigt med kräftor! Undrar om inte vi också ska slå till på såna snart. Inte dom spanska, dom är inte rätt kokta, men det finns spanska kräftor som är svenskt kokade att köpta tvärs över gatan, dom smakar precis som dom ska göra :-D

PS: Drottningen heter Silvia... :-D Själv har jag firat kattens dag idag, fast katterna var måttligt intresserade :-)

Ditte sa...

Jodå, kräftpremiär var det ju förr denna dag. Och en del håller på det ännu- Vad gäller kräftbröden såg jag dem på Gunnarssons på Götgatan och där är det inga nya namn som gäller. Tror nog det blir lite kräftor här också i morgon eller på lördag. Men direkt mättande är de inte så man får nog komplettera med lite andra skaldjur, plus tillbehör.
Tråktorsdag tycker jag inte det varit.Dagarna blir ju vad vi gör dem till. Och idag har jag heller inte haft en strid med vårdcentralen.
Grunnade också över bussflaggningen idag, och fick titta efter. Trodde det var något mer väsentligt...

Guldkryckan sa...

Kräftor är ju faktiskt ganska gott, har fått en massa erbjudanden i mejlen sista dagarna...men jag köper när jag känner för det istället.
Gott är det iallafall även om jag inte egentligen går på kräftskivor längre...umgänget är inte av det slaget nu efter att många flyttat härifrån.

Ja...idag var det hennes namnsdag...grattis till henne då...hon är ju iallafall kalles fru ;)

Ha det bra Bp.

Klimakteriehäxan sa...

Oj då, missade Silvias namnsdag ... undrar om hon kan förlåta mej???

KajsaLisa sa...

Kräftor är ju inte så tråkigt, själv avslutar jag sommaren med en av dom sista rockfestivalen Tack för att du påminde mig om hösten, nu har jag något att gnälla över varje Torsdag framöver :) Tack för länken också

Susjos sa...

Nej, inte höst ännu va? Jag som inte har badat här hemma i Sverige ännu, om inte jacuzzin i Tällberg räknas, haha!
Kräftskiva var det längesedan jag var på. Jag och min man brukar faktiskt inte äta kräftor, min man är inte så sugen på dem, räkor går bättre. Jag tycker det är lite krångligt att äta kräftor (får ont i tummarna!), och inte är det så mycket kött på dem heller, men visst är det gott!
Kram och godnatt..så småningom!

Steve sa...

Håller med dig om namnbytet, det var riktigt illa.

Kräftpremiär ja. På Getingstorp brukar vi slå samman kräftor (till D) och surströmming (till mig) och ska avnjuta dessa läckerheter den tredje torsdagen i augusti som fordom var surströmmingspremiär. Senare i augusti blir det oxå en kräftskiva med barn och barnbarn.

Anki sa...

Det var väl ingen tråkig torsdag det här inte! Kräftor är gott, men Lasse är inte så förtjust så det blir nog inga i år heller :)

nalta norrland sa...

Eftersom varken J eller Elin äter skaldjur så blir det icke nån kräftskiva, känner typ ingen som brukar ha nån form av kräftskiva så kanske är det mindre vanligt med kräftor i Norrlands Inland ;-)

Hösttecken... ja nu börjar det dra ihop sig å efter en medioker sommar känns vädret ovanligt trist å tråkigt.

Christian sa...

Kräftbrödet var ju skithäftigt, även vi har köpt kräftor, men det blir inte förrän i september med släkten i Östergötland.
Det där med att gammalt hederligt svenskt försvinner å allt ska vara så käckt (?) amerikanskt/internationellt stör jag mig på enormt också, tänkte på det senast idag när jag cyklade hem, trist å tråkigt.
Önskar er en skön helg :)

Anni sa...

Här blir det kräftor på söndag, men jag har redan ätit. Köpte mig ett kilo färska som jag mumsade på i min ensamhet när grabbarna var på scoutläger. Åh så goda de var!
De där bröden ser faktiskt goda ut, de också.
Bra torsdag var det! Idag har det regnat desto mer ...

Paula sa...

Oh, så ni sörplar kräftor imorgon. Törs jag säga att jag är idag är inne på fjärde gången? Ja det törs jag, men det har bara blivit några varje gång. Och ingen kräftskiva är jag bjuden på så djuren och jag får ha våra egna! Jag är så förtjust i kräftor så jag äter tills jag spyr....typ. Och det har jag inte varit i närheten av...ännu, haha
Trevlig helg

Eva Trillian sa...

Den där sortens kräftor s kulle jag ju faktiskt kunna tänka mig att sätta tänderna i :)