lördag 17 augusti 2019

Bokmärken och människor
Några är vi i alla fall kvar som fortfarande visar upp våra bokmärken eller alternativa ting som skulle fungera som märken. Å då jag hittat en massa gamla sedlar som definitivt skulle vara lämpade som bokmärken så fortsätter jag ett tag till jag med.

Illegalt importerade sedlar
Jo, det är jag ju specialist på, alltså att föra ut valuta från länder där det är förbjudet. Här ser ni två exempel. 10 Dirham sedeln är från Marocko och en 1 Lev från Bulgarien. Den sistnämnda är riktigt äcklig om jag ska vara ärlig, men sedan är den ju också från 1962. Idag har landet ”Nya Lev” och växelkursen är bunden till Euro. Då vet ni det;-)

Tron om andra människor
Orsakullan är nyfiken på vad jag tror om andra människor. Det är en svår fråga tycker jag. Att påstå att alla människor är lika värda är en önskedröm, det stämmer liksom inte med verkligheten. Att dela upp personer i två grupper – goda och onda – fungerar inte heller.

Första mötet avgörande
Med andra ord så tror jag egentligen ingenting om människor. För mig är ofta första mötet avgörande för vad jag tror om en person. Fast handslag eller Wettex-varianten, ögonkontakt, sättet att prata och le etc. Är nog en ganska god människokännare och har faktiskt sällan fel i mina ”bedömningar”. Självklart är jag beredd att omvärdera mitt första intryck, men det har jag konstigt nog sällan behövt göra.

Jag har hittat temat hos Klimakteriehäxan.

Det är Boklysten som har uppfunnit temat Bokmärken.

Hannele, Gerd och Emma visar också bokmärken.

Det är Orsakullan som håller i ”Augusti 31 dagar”.

11 kommentarer:

Susjos sa...

Vilka spännande sedlar från andra länder!
Vad man tror om andra människor , man skulle ju vilja tro gott om alla, men det är ju inte så enkelt, diktaturer och krig säger väl allt om att alla
människor inte är goda!
Tycker nog också att jag är en god människokännare, men jag har säkert haft fel ibland!
Ha en fortsatt skön lördag!

Hanneles bokparadis sa...

väldans udda, jag visar riktiga bokmärken... för hela släkten:
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/08/clovelly.html

Klimakteriehäxan sa...

Den marockanska sedeln är jättesnygg!

Emma, Sol som sol? sa...

Håller med om att den marockanska är riktigt fin!

Om människor så tänker jag som så att alla har lika värde tills de bevisat motsatsen. Men självklart är det så att de som står mig närmast eller närmare, har ett annat värde, affektionsvärde kanske man skulle kunna kalla det för. Och man har lärt sig vad deras tyckande och tänkande är värt för en.

Kanske är det så att ingen är förmer än någon annan? Är det det ordet vi egentligen menar?

Jag är rätt usel på att bedöma folk, omvärderar hela tiden, är alldeles för godtrogen, blåögd (trots mina bruna) och på tok för kortsint för mitt eget bästa. Men jag vill heller inte bli den som förutsätter att folk vill en ont eller alltid har baktankar med allt de gör. Den läggningen gillar jag inte.

Geddfish ♥ sa...

Det var inte så längesen som jag hade marockanska sedlar i min plånbok. Jag fick lära mig att sedlar ger man som dricks, småmynten är till tiggare.

Utländska sedlar är oftast fina. Så är denna.

Orsakullan, ja. Frågan där. Jag går väldigt mycket på min magkänsla och den brukar vara rätt. Dock kan första mötet bli fel och uppstå i helt fel situationer.

Ditte sa...

Kul med dessa gamla pengar som har sin historia. Har också en del kvar men de bara ligger där och väntar på att åka ut. Men de tar ingen plats så de har fått stanna.
Vad gäller tron om andra människor kan jag känna igen mig i dina funderingar. Jag har insett att med några av mina bästa vänner har inte första mötet varit avgörande för vår vänskap men visst har jag känt att det varit positiva vibbar.
Att dela upp människor goda-onda tror jag heller inte på. Har för egen del funderat lite på detta med allas lika värde. Vad lägger man i det? Knepigt!
Intressanta tankar.

Mias Mix sa...

Vackra gamla sedlar! Ja alla pengar är väl egentligen äckliga. Alla människor som tar i dem... Men fina och kul minne.
Första intrycket av en människa säger ganska mycket men vissa blir bättre när man lär känna fem mer. I vissa fall tvärtom:)

Guldkryckan sa...

Svårt det där ibland när det gäller människor...första intrycket brukar ju vara det som slår först och för det mesta har jag ju rätt också men ibland får jag bita i det sura äpplet och erkänna att jag hade fel...åt båda hållen.
Är ju själv väldigt noga med vilka jag umgås med på fritiden...människor som inte tillför något brukar jag avskärmas från både avsiktligt och oavsiktligt...sen kanske inte jag tillför något heller förstås...klickar det inte så klickar det inte..så är det ju bara.

Alla människors lika värde existerar ju inte i verkligheten...många gånger är ju människor som säger så samma människor som står i en grupp människor med uppsträckt hand och ylar nåt om "Kärlek"...naivitetens företrädare.

Usch va tråkig jag låter nu ;)

Ha det bäst Bp.

Ama de casa sa...

Visst är första intrycket viktigt. Men att använda "Wettex" i samband med ett "dåligt" handslag tycker jag var helt fel. Det finns disktrasor och det finns disktrasor och sen finns det Wettex. En kvalitetstrasa som spelar i sin alldeles egna division :-D

Ha en fin söndag!

nalta norrland sa...

På vår anslagstavla sitter en sedel från Thailand som en bärplockare lämnade kvar som minne... ja J bar väldigt involverad i bärplockarna för x antal år sedan när bärhandlaren gick i konkurs å drog i väg utomlands.

Ser att Ama gick igång då Du jämförde människor med "Wettex" :D

Anni sa...

Nästan så man tror att de där mörka sedlarna skulle färga/smutsa av sig i boken om de var bokmärken. De ser rent av äckliga ut.