onsdag 28 augusti 2019

En lista om Europa: första, sista, flesta, bästa, längsta, kortaste.


Tel Aviv: Lite Gaudi-varning här;-)


Carmel Market, Tel Aviv.


Den läckra och färgstarka Dizengoff fontänen mitt i Tel Aviv.

Hittade en rolig lista hos Freedomtravel igår, och som ni ser har jag följt Helenas uppmuntran och knyckt den;-) Temat går ut på att lista den första och senaste resan man gjort, vilket ställe man besökt flest gånger, vilken ort man gillat bäst samt den längsta och kortaste resan man gjort i Europa. Då kör jag.

Första resan
Min första resa gick till Paris. Tror jag var 13 år och besökte min brevvän som bodde mitt i Paris. Var där i 6 veckor. Efter det besöket pratade jag flytande franska, men hade totalt glömt engelskan.

Senaste resan
2017 till Benidorm, Spanien.

Flesta
De är nog England, Frankrike och de senaste 10 åren Spanien.

Bästa resan
Den bästa semestern utan minsta tvekan var tre veckor i underbara Tel Aviv. Nu kan man ju diskutera om Israel ligger i Europa eller inte, men landet är med i Eurovision Song Contest och spelar i europeiska kvalgrupper när det gäller VM och EM, så...

Längsta resan
Sju veckor i Benidorm och Alicante på Costa Blanca, Spanien.

Kortaste besöket
Kortaste besöket var nog en mellanlandning på några timmar på den isländska flygplatsen Keflavik. På samma resa till USA gick vi förresten ned en gång till i Newfoundland, Kanada och Gander International Airport.

Hittade temat hos Freedomtravel

Det är Gunilla som uppfunnit listan.

15 kommentarer:

nalta norrland sa...

Så Ni har inte varit i väg något de senaste åren... jag har tänkt på det ibland att Ni brukade låna någons lägenhet i Benidorm.
Vissa länder som är med i Eurovision Song Contest som typ Israel känns inte som Europa och lika samma med Australien.

Ditte sa...

Kul att läsa och kul lista. Kanske hoppar jag också på den. har läst några andras svar och det är roligt att se hur olika de blir. Mycket att fundera över. En utmaning det också.
Tel Aviv är ju en läcker stad. Har varit hör i en vecka under en längre resa i Israel och hade väldigt roligt. Var i ungdomsåren dessutom.
Benidorm gillas också.
Resor av skilda slag har det ju blivit många i livet. Och jag hoppas på en hel del till.

Geddfish ♥ sa...

Då var vi ungefär lika tidiga med att fara utomlands. Jag var 14 och drog till Tyskland. Jag har för mig att du är ensamt barn och det är jag också. Kan det ha att göra med modigheten, tro??
Vi tog alltid 2-veckors, jag och min make. Men nu när jag är själv blir det 1-veckors. Ja, vi har alla olika förutsättningar.

Paula sa...

Men så kul att läsa var du varit i Europa! Nu väntar jag bara på en lista som handlar om utanför Europa!
Sex veckor i Frankrike som 13-åring, wow säger jag bara. Jag kom inte iväg förrän jag var kanske 17, då till Mallis..förstås. Hur är det med franskan idag?
Sista resan är ju felskrivet fråga, det ska väl ändå vara SENASTE resa? Du eller någon anna vet väl inte vart sista resan går, eller hur?Jag petig, JAAAA, Flesta resor, för dig var det många. Jag har aldrig besökt varken England eller Frankrike. Jag har inget sug till Frankrike, men skulle vilja besöka Skottland och Wales. Spanien för mig är bara Mallis o det räknas väl knappast.
Tel Aviv? Nä inte varit i närheten. Men kul att du gillade den upplevelsen. Inget resmål jag skulle välja i första hand. Men ibland spelar slumpen in

Ama de casa sa...

Kul lista det där! Skoj att se dina svar också. Paris som 13-åring? Tufft :-D

Första resan gjorde jag med föräldrarna när jag var fem, tror jag. 1965 åkte vi till Teneriffa i tre månader. Minns ett fåtal saker från den turen. En rolig grej var att när jag kom tillbaks ett stort antal år senare så kände jag igen ett ställe där jag badade i Los Cristianos. Det hade jag nånstans i minnesbanken - finns faktiskt inte ett enda foto från den resan.
Första resan jag gjorde "själv" var på sommarlovet mellan 6-an och 7-an då jag och en kompis åkte på ridläger till Cornwall en månad. Varför jag skriver "själv" beror på att föräldrarna inte var med, men där på lägret var vi 24 svenska tjejer mellan 12 och 16 år :-)
Sommaren efter, när jag var 13 ville jag åka ut och tågluffa. Mamma sa nej. Jag fick inte åka utomlands på egen hand förrän jag var 16, sa hon. Vete tusan om jag hade tillåtit det om jag haft en dotter på 16. Men då stack jag med en kompis till Gran Canaria sen åkte jag med min kusin Nikki och åkte skidor i Österrike. Har alltid gillat att resa, tydligen :-D

Anki sa...

Kul att läsa om dina resor ... min första utomlandsresa var en resa till Travemünde och året därpå en bilsemester genom Rhendalen - bägge med farmor och farfar och jag var nog runt 10 år... senaste utlandsresan var innan vi skaffade husbilen och gjorde bilresor ner till medelhavet ett par gånger. Däremellan en del andra resor ... den roligaste med tåg till Budapest :)

Husbilen-Ellen sa...

Ett trevligt upplägg. Fick fundera en stund för att hitta mina resor.

Emma, Sol som sol? sa...

Första måste nog vara till Åland, då var jag tre år, lillebror var ganska nyfödd. Eller vänta jag måste varit fyra. Första gången själv, den resan gick till England och då var jag 13 år. Med scouterna.

Senaste är ju Serbien, så klart.

Flest? Räknar vi målet då? Jag tänker att om målet var Frankrike och vi bilade så var det ju två gånger Danmark. Men jag säger Frankrike, vi åkte dit många gånger i min barndom.

Bästa? Oj så svårt. Menorca, kanske?

Längsta måste väl vara den resa vi är på nu, fem år i Spanien. Fast det kanske inte kallas för resa längre då?

Kortaste måste ha varit när jag satte en fot på flygplatsen i Rom. Enda gången jag besökt Italien. Borde kanske åka dit en gång till men se lite mer än flygplatsen ...

Christian Lehmann Gisler sa...

Vilka fantastiskt härliga bilder, framförallt huset!
Du är sannerligen berest vill jag lova :)

Klimakteriehäxan sa...

Fina bilder från Tel Aviv, där jag aldrig satt min fot!

Susjos sa...

Va kul att se bilder från Tel Aviv, men inte känner jag igen mej ? Trodde väl aldrig att jag skulle hamna i Tel Aviv, men gillar man ESC så är visst ingenting omöjligt!
En spännande utmaning du har hittat! Den vill man ju haka på! Helt klart är det nog Spanien jag också besökt flest gånger i Europa, men Grekland kommer nog tätt därefter!
Men nu har jag bråttom mot jobbet!
Kram!

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★ sa...

Så intressant att du blev så bra på franska och helt glömde engelskan. Tror du det beror på att du pratade språket så intensivt? :D

Anni sa...

Det var en väldigt kantig Gaudí, men jag förstår vad du menar.
Tänk, jag tycker inte alls att det var länge sedan du var i Tel Aviv men inser nu att det tydligen var flera år sedan! Häftigt med sex hela veckor hos brevvännen, det var väldigt modigt av er båda! Har ni kontakt än?

Eva Trillian sa...

Jag gillar verkligen när hus inte ser ut som fyrkantiga cementklumpar :) om jag sedan skulle vilja bo i alla de quirky alternativen - det är en annan femma ;)
Modigt att åka till brevvännen i 6 veckor :)

Freedomtravel sa...

Vad kul att du hängde på! Och waow, det där översta huset i tel Aviv är ju sååå colt! Vi gillade Israel väldigt mycket men har ju missat Tel Aviv, så dit vill vi verkligen vid tillfälle!