måndag 26 oktober 2020

Glad måndag

För ett tag sedan frågade Täby Kommun sina pensionärer om de hade förslag till roliga sysselsättningar under coronapandemin. Jag mejlade och föreslog att man skulle börja blogga. Som tack för det fick jag idag en blomstercheck värd 300 kronor och två "armar" som man kan förlänga för att... inte vet jag. Gissar på att nå nåt högst upp, men det skulle ju ramla ned. Så - några förslag?

 

Varning för långt inlägg

Klart att det var en glad måndag. Hade ju (obevakad) permis från avdelning 90 på Danderyds Sjukhus (DS) idag, men imorgon bitti ska jag tillbaks dit. Lovade ju att ge er en typisk BP-rapport från dagarna på sjukhuset, så här kommer den.


Stora "Nya Akuten"
Att komma till Akuten en fredag brukade innebära fyra till åtta timmars väntetid. På grund av Covid-19 har den väntetiden kortats till noll, vilket är lika bra det, då man får sitta/stå utomhus i kylan. Det var bara jag och ett par till som behövde hjälp. En person åt gången släpps in via de två yttre dörrarna. Bakom dörren i mitten springer en läkare fram och tillbaka mellan slussarna och meddelar sitt beslut genom en minilucka till en uska som sedan guidar patienten vidare.

Hjärtakuten
Självaste Hjärtakuten påminner om en tidningsredaktion med ett (nyhets-)nav i mitten, där lärare, uskor och sköterskor sitter framför sina skärmar. Fotfolket, alltså dom som ska ta hand om patienterna sitter i ett öppet landskap. Här gick det inte att fota obemärkt, jag lovar;-)


Avd. 90
Det var faktiskt första gången i mitt liv att jag blev inlagd på ett sjukhus. En helt ny och inte enbart positiv erfarenhet för mig. Personalen var både kompetent, trevlig och hjälpsam. Det är faktiskt inte deras fel att de bara fanns tandkräm och engångstandborste att tillgå… Som ni ser på bilden nedan får man gå runt med en telemetrigrunka runt halsen. Den har kablar som kopplas till elektroder som är fastsatta lite varstans på kroppen.


Sjukhuskläder
Det flesta av avdelningens patienter verkar vara män i alla åldrar, för där fanns inga kläder i någon damstorlek alls, inga hygienartiklar heller. Duschen som tillhörde fyrabäddsrummet hade nog inte använts på ett tag – yuck!

Bonus?
Blev inlagd den 23 oktober, samma dag som DS hade beslutat att Covid-19-testa alla nyinlagda patienter. ”Topsningen” skedde i söndags och innebar ett långt rör högt upp i näsan (15 sekunder) och sedan snurrade uskan pinnen i ytterligare 15 sekunder. Sedan fick jag nysa för fullt;-)

Det är Carita som har uppfunnit ”Glad måndag”.

23 kommentarer:

Ditte sa...

Vilken rolig idé du kom med här att pensionärer kunde börja blogga. Och extra roligt med en blomsterchecktång. Tången med skaft på skaft är praktisk. Jag ärvde en av min mamma och den är perfekt att plocka upp saker man tappat från golvet när man har ryggbesvär- Jag använder den ibland.
Så fint att du fick permis några dagar för visst är det betydligt roligare att vara hemma. Liksom med frihet.
Intressant att få din personliga version av vistelsen på D.S. Och det verkade ju fungera smidigt med "intaget" till D.S. Kag har ju en del erfarenhet av att vara inlagd på sjukhus men det var före Coronakrisen. Men senast var på det privata Quironskukhuset i Spanien i mars 2019. Eget rum och så fräscht och med en mycket välutrustad necessär. Egen fräsch dusch också.
Nu är du en stor erfarenhet rikare. Och kanske blev det en bonus att du blev "topsad".
Önskar dig nu fortsatt god bättring och att du kan få tillbringa nätterna hemma.
Många tankar.
Kram

byblixtra sa...

Grattis! Jag håller med Ditte om att det var en rolig idé att ge tips om att börja blogga!

Ah, man ska använda båda "pinnarna" för att plocka upp saker. Jag trodde att man skulle klia sig på ryggen med hjälp av dem. :-D

Snyggt lila underlägg till duken i grönt och vitt.

femfemman sa...

Gäller att vara stark i nyporna, om man ska plocka ner något tungt. En på mjöl, t.ex. Men det var nog inte tänkt så, man ska nog plocka upp från golvet.
Hoppas att din vistelse på sjukhuset blir kort... ja, inte längre än vad som behövs. Det är en himla tur att vi har den goda sjukvård vi har.... den har förlängt många liv... men helst vill man ju inte behöva utnyttja den. Kram på dej!

Geddfish ♥ sa...

Ja, sannerligen. Vi har en väldigt bra sjukvård. Nu är du en erfarenhet rikare, men det ska nu leda till ett friskförklarande också, såklart.
Så fint att du blivit uppmärksammad för dina förslag - och fick belöning!
Utan sjukvård och donation hade min yngsta dotter bara blivit 12 år.
Allt gott. Kram!

Emma, Sol som sol? sa...

Grattis till blomsterchecken, det var ju jättefint! Extrakul med grunkan som ju sätter igång hjärnan lite. Ser ju ut som en ryggkliare men varför två? En i vardera hand? Haha, rena björnkliandet, likt Baloo!

Ama de casa sa...

Den långa pinnen ser ut som en ryggkliare som kanske kunde förlängas med den kortare? ;-)
Skönt att det ändå gick snabbt att komma in på akuten. Kläderna på sjukan här i Spanien är väl inte heller av det senaste snittet, men man får i alla fall en egen kuppe med privat dusch och toa som är ren och fräsch.
Fast nåt covidtest har jag aldrig fått här...

Hoppas att morgondagens återinställning på sjukan blir kortvarig!
Kram

Klimakteriehäxan sa...

Bra att du blir väl omhändertagen. Krya!!!
Fnissar lite åt ditt prisbelönta råd att folk ska börja blogga - det är väl trots allt på väg att bli himla föråldrat, är jag rädd ... men visst, vi kör ju på!!!

Paula sa...

Funderar lite på vilka symptom som gjorde att du åkte in? Bröstsmärtor? eller annat, kan ju vara bra att känna till,. har väninnor med blodproppar i benen som fortfarande äter blodförtunnande och använder stödstrumpor,,
Visst hoppas jag att sjukhusvistelsen ändå upplevs som positiv, dvs, att personalen vet vad de gör och att du blir väl omhändertagen"!

Anki sa...

Skönt att du fick permis över helgen och bra att med fortsatt undersökning och att de har koll på dig. Hoppas du mår bättre och att du snart får komma hem "på riktigt"!
Grattis till blomstercheck och den blå grejen, som först såg ut som ryggkliare i mina ögon, men som tydlige är något annat.
Önskar dig allt gott och god bättring! Mina tankar finns hos dig!
Kram

Susanne sa...

Hoppas att du mår bättre.
Den där grejen ser ut som en ryggkliare ;)
Ha en fin dag

Eva sa...

Jättekul att du hör av dig. Intressant om förhållanden på sjukhus i dagens läge. Ser onekligen något provisoriskt ut på första bilden. Förstår att det inte är särskilt kul att ligga på sjukhus. Undrar också hur du märkte proppen. Gjorde det väldigt ont?
Himla bra idé om förslag att blogga. Det är ju både roligt och ger övning i digital färdighet!!!
Bli frisk snart!

Gunnel sa...

Måste kännas skönt att få komma hem på permis. Vår sjukvård är bra även om det naturligtvis finns en del att förbättra. Det mesta i vårt samhälle fungerar inte utan problem så det vore konstigt om sjukvården skulle göra det. Hoppas du snart kommer hem "på riktigt". Kram

Herr Nilssons Fru sa...

Skönt med lite permis förstår jag- bra förslag att pensionärer skulle blogga, tror många skaffade FB faktiskt och andra kanaler man kan prata med folk på. LIte konstigt de inte finns lite damsaker på avdelningen. Kanske är de speciellt i dessa tider.
Ha en fin tisdag och krya kramizar.

KajsaLisa sa...

Du fick verkligen till dina glada färger i första bilden. Kul bild på senaste patientmodet.

Christian sa...

Tack för din utförliga "lägesbeskrivning", själv är jag glad så länge jag slipper vistas i eller i närheten av sjukhus...
Men så kul att gav det fantastiska tipset å t.o.m. fick belöning för det, well done!!

Carita Liljendahl sa...

Glad måndag - trots allt med covid och pinne i näsan och avsaknad av rent duschutrymme ... tänk att det kan vara så på ett sjukhus!
Intressant inlägg och verkar som att du mår hyfsat bra.
Kramar!

Susjos sa...

Grattis till vinsten! Tycker också att det ser ut som en (eller två?) ryggkliare.
Skönt att du blir väl omhändertagen på DS, trots dåligt med hygienartiklar. Hoppas att du snart blir utskriven!
Kram!

Elisa sa...

Det ser hemgjort ut och som två räfsor gjorda av bläckpennor. Hoppas i alla fall att de kommer till någon smart användning.

Och oj, vad du råkat ut. Hoppas du bättrar på dig kvickt! Har läst tillbaka till din akutresa, ajaj. Skönt att du har fått permissioner ändå.

Annika sa...

Men stackars dig!!
USCH, hoppas du mår bättre. En propp alltså.
BRA att du är omhändertagen nu. NU ser jag ditt lördagsinlägg.
HOPPAS att du snart får komma hem. Kan tänka mig att allt är väldigt annorlunda i dessa tider vad gäller intagning och kontroller.

HAHA, bloggande ja ... det känns som om det kanske är på dekis. MEN VI TROGNA trogna bloggare kör på!!
GRATTIS till blomsterchecken. TREVLIGT!!!!

Freedomtravel sa...

Superbra tips med bloggandet ju! Det är ju verkligen ett sätt att vara social, utan risk för smitta. Och så har man roligt och lär sig en massa oväntade nya saker på vägen :) Fick läsa tillbaka nu om ditt sjukhusbesök. Oj vad jobbigt! Skönt att du verkar vara tillbaka igen!!

Tove Olberg sa...

Grattis till vinsten! Bra hjälpmedel! Gott att du är pigg och glad så långt och visar oss lite av varje så vi är uppdaterade på vad som sker i din värld. Då har jag taget del av ett typisk BP inlägg förstår jag :-) ordning och reda och glimten i ögat. Krya vidare!

tanthuset.blogg.se sa...

Stackars dockan där, fanns det inga kläder till den heller eftersom den bara får ha kalsonger/shorts på sig?? Hoppas att du slapp gå så i alla fall....
Grattis till vinsten eller vad man ska kalla det....det var sannerligen inga dåliga grejer det där!! Det första jag tänkte på vad gäller den förlängda armen var en ryggkliare..... eller en kratta för små blomkrukor men det var väl ändå lite långsökt ;)
Ha det så fint du kan nu BP!

Åke sa...

Så fin bonus för bloggförslaget. Det här med test i näsan hoppas jag att jag slipper.