onsdag 31 juli 2019

Det där med bär och fruktIdag vill Orsakullan veta om jag fryser in bär och frukt. För att kunna frysa in bär och frukt måste man ju faktiskt plocka dom först, vilket jag aldrig gör. Alltså är svaret på frågan nej.

Inte gått i arv
Har uppenbarligen inte ärvt mycket från min mamma, som var otroligt duktig i köket. Hon tog verkligen tillvara på alla frukter – äpplen, päron, plommon, körsbär med mera. Hon gjorde allt från saft och äppelmos till marmelad, för att inte tala om inkokta äpplen och päron. Minns att vi alltid åt någon frukt som efterrätt efter lunchen.

Matlagning
Mamma var hemmafru och älskade matlagning. Det var även hon som ansvarade för allt som odlades i trädgården. Och det var mycket kan jag säga. Som sagt, jag har inte ärvt hennes gener, men klarat mig hyfsat ändå;-)

Det är Orsakullan som håller i ”Juli 31 dagar”.

13 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

Du har ju ärvt så mycket annat!

Min mamma var en fena i hushållet, gjorde allt det där som du beskriver. Jag har väl gjort en del av det, men. Och inte ärvde jag pappas gener, han som var tusenkonstnär inom hantverk och allt tekniskt. Jag har tummen mitt i handen.

Nu har ju många såna saker hoppat över en generation så mina barn har mycket av varje.

Carita Liljendahl sa...

Orsakullan! Nu ska jag minsann komma ihåg hennes utmaningar också :-)
Sannas fotoutmaning hakade jag på förra veckan - ska försöka hänga med där nu igen!
Jag varken syltar eller saftar och inte fryser jag in nåt heller :-)

Ditte sa...

Kan känna igen mig här. Men i yngre år när döttrarna var små hade vi en stor villa med stor tomt och med hallon och vinbärsbuskar. Och då frös jag in lite av det som inte gick åt dagligen.
Under min uppväxt bodde vi i Sverige, i lägenhet, och mamma ägnade sig då inte åt att plocka frukt eller bär. Men när vi hade lantställe på värmdö så tog hon upp sin förmåga hon haft med från Norge att plocka och ta hand om det som fanns på tomten.
Men något intresse för att ta hand om det som växt hos oss har jag aldrig haft.
Idag kan jag tycka att det är roligt att leta svamp. Om jag hittar några ätbara vill säja.
Och visst klarar vi oss jättebra ändå.

Emma, Sol som sol? sa...

Älskade att fylla skafferi och frys med det jag själv odlat och skördat. Vardagsrikedom, kallar jag det för.

Susjos sa...

Har liksom aldrig haft något att skörda, förutom rabarber, och det har jag nog frusit in någon gång, för att sedan slängas när det legat för länge i frysen!
Har alltid bott i lägenhet och inte haft någon trädgård med bär och frukt, förutom radhusåren med rabarberna då! Hihi!

Däremot älskar jag frukt och bär, helst färska! ;-)

Anki sa...

Varför krångla till det när man kan köpa färdigt :) Förr ... när barnen var små hade vi en stor trädgård och jag syltade, saftade och la in gurkor och rödbetor ... och frös in en massa också - nu gör jag inget! Ja, utom att torka svamp då, när det finns :)

Ama de casa sa...

Min mamma tvingade ut oss i skogen för att plocka bär som hon sen frös in och aldrig använde... Minns dom där skogs- och myrturerna med fasa, sååå mycket mygg!
På äldre dar när den egna viljan har tillkommit i livet så har jag bara plockat bär och ätit direkt när jag haft chansen.

Häftig bild! :-)

Eva Trillian sa...

Här går det år massormed frukt och grönt - och vi är ytterst tacksamma att det finns andra som odlar och plockar :) De ska ju också tjäna en hacka eller två ;)
Svar: :) Konstigt - det är det fler som säger ;) men hjärnan är inget man får tyst på bara sådär - jag har försökt. Men jag har istället kommit underfund med att man kan träna den i att lära nya trick ;) så, det är väl det jag försöker mig på nu, igen!
Vi tänker olika i mycket. Jag gillar det inte alltid - så det är verkligen nyttigt! :) Tack för dina kommentarer, alltid!

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent ★ sa...

Man ärver ju från båda föräldrarna så du kanske är mer lik din pappa på den fronten eller någon annan i släkten. Sen är ju också den där punkten med intressen viktig :D.

Fortsätter utmaningen, så idag börjar augustis :D

Anita Malta sa...

Fyller inte heller frysen med varken frukt eller bär för det finns inte utrymme. Skulle det finnas utrymme skulle den nog fyllas med hundmat!! Haha..🐕

Är liksom du inte det minsta huslig vilket du säkerligen redan förstått :) Fast jag frös faktiskt in några färska jordgubbar när säsongen började ta slut inför sommarens värme. Men plocka dem själv behövde jag naturligtvis inte göra :) Nu ska jag gå och bada i havet, 30+ pust.

Kram från Malta!

Guldkryckan sa...

Frukt har jag aldrig fryst in..eller jo...vi fryste in jordgubbar vi plockade när jag var liten knodd så vi hade till efterrätt några ggr i veckan hela året...och äpplemos förstås.

Men jag har aldrig gjort det själv...har ju redan infrysta bär på Coop...fusk...men det fungerar det med ;)

Ha en underbar dag Bp.

Anni sa...

Där hade du kunnat förvåna oss alla med att avslöja dina stora odlingar på balkongen! Väldigt läcker bild, är den från ditt centrum?

Freedomtravel sa...

Man är ju bra på olika saker, och det bästa idag är att man får lov att vara bra på olika saker. Min mamma är professor men trivs mycket dåligt i köket, om man säger så ;) Min mormor, som ju tillhör en annan generation, var tvingad att vara hemmafru trots att hon hela livet avskydde det, och inte fick chans att bli bra på något annat. Jag gillar frukt och grönsaker och "plockar" dem gärna i butiken :)