måndag 8 juli 2019

Glad måndag


Foto: Fifa.

Foto: Omni


Foto: FIFA.

Alex Morgan, Megan Rapioe, Allie Long. Foto: FIFA.

Ja, inte kan man vara annat en superglad över helgens resultat i damfotbolls-VM, där Sverige tog ett mycket välförtjänt brons i lördags och USA en lika rättvis guldmedalj igår.

England Sverige 1-2
De första 20 minuterna av matchen var de bästa jag sett ett svenskt landslag spela. Säger bara Blackstenius och framförallt Duracellkaninen och målskytten Jacobsson. Den tjejen är fenomenal! Kul att Asllani fick göra 1-0 innan hon tvingades kasta in handduken efter smällen i semin och ytterligare en krock i första halvlek. Åsså kan laget ju även tacka Nilla Fischers (vinnar-)skalle när hon nickade bort bollen på mållinjen i slutminuterna. Bronset som tjejerna grävde i Frankrike var välförtjänt med tanke på hur laget hade vuxit under turneringen. All heder till gänget och den så otroligt sympatiska tränaren Peter Gerhardsson med bl. a. ett förflutet som spelare i Hammarby:-)

Celebert besök
Kul att en Stefan Löfven var på plats. Men så han måste ha svettats i "begravningskostymen". Ja, det måste nog FIFA presidenten Infantino också ha gjort - svettats alltså.

USA-Holland 2-0
Att USA skulle vinna VM-finalen var det aldrig någon tvekan om, åtminstone inte för mig. Laget försvarade sin titel från 2015 och gjorde det med besked. Men Holland gav USA en match i drygt 60 minuter, vilket var rekord. USA hade nämligen gjort sitt första mål i alla sina matcher under det första tolv minuterna. Här dröjde det till den 61:a minuten innan en ”VAR-dömt” straff gjorde att USA spräckte nollan.

Megan Rapinoe och Sofia Jakobsson
Megan Rapinoe, USAs färgglada vänsterytter vann inte bara guld, hon tog även hem Guldbollen i mästerskapet samt fick en pokal för bästa målskytt. Full pot för denna härliga tjej alltså. Man kan väl säga att Megan Rapinoe är Sofia Jakobssons motsvarighet i det svenska laget, eller om det är tvärtom;-)

Det är Carita som har uppfunnit ”Glad måndag”.

PS. Vilket mottagande landslaget fick i Göteborg idag! Fantastiskt! DS.

14 kommentarer:

nalta norrland sa...

Hipp hurra för Sveriges fotbollstjejer och yes de var verkligen värda bronset.

Paula sa...

Jag är mycket glad över den stora uppmärksamheten som tjejerna nu får, så välförtjänt. Under alla år har jag fått höra att man inte kan titta på damfotboll för de spelar så usligt...nu är det andra tider!

Susjos sa...

Javisst är det en glad måndag vad gäller det underbara VM-bronset som de svenska fotbollstjejerna tog hem! Såg mottagandet på Götaplatsen idag på TV, och vilket väder de har där,sol och blå himmel!


svar: Idag gjorde jag som du sa, bokade tid hos en naprapat, konstigt nog fanns massor av tider, trots mitt i sommaren! Hittade "Joylife" i närheten, få se hur det går i morgon?!!!

Ditte sa...

Hurra för Sverige! Så roligt! Och jag tycker att Kosovare Asslani var en av höjdarna på plan. Och visst gjorde hon flest mål för Sverige med sina tre. Men ibland känns det som om hon inte är helt accepterad trots sin styrka. Lite som Zlatan. Svårt att få acceptans om man inte har ett svenskt namn.

Peter Gerhardsson har ju gjort ett fantastiskt jobb och även blivit lyssnad på, Och här verkar laget ha lyssnat.

Att USA skulle vinna var ganska tippat men jag jobbade och kunde bara höra fragment av matchen som mina gäster delade med sig av. Och Megan Rapione; vilken tjej. Härligt. Jag kan nog tycka att även Kosovare Asslani
kan komma in i jämförelsen här med Sofia Jakobsson.

Anki sa...

Heja heja! De var fantastiska tjejerna - och t.o.m. jag såg matchen!

Tony sa...

Det har varit ett riktig bra och spännande VM. Jag har kollat så mycket kan kunnat på alla lagen som TV har sänt.

Susanne sa...

Sv: Sommarfesten på Fjäderholmarna minns jag, då fick jag blåsa glas som var en himla skojsig aktivitet.

Ama de casa sa...

Visst var det en rolig match att se och en välförtjänt brons-vinst för dom svenska, duktiga tjejerna :-)

Finalen såg jag dock bara med ett halvt öga samtidigt som jag kollade på masterchef på min laptop. Fotboll är inte alls lika kul när det inte är med nåt lag som jag hejar på, och i den kategorin ingår endast Sverige och Spanien (förutom när jag satsat en liten slant på nåt annat lag i ett tips ;-) ).

Steve sa...

Vilket härligt VM det blev, och ett hedervärt mottagande fick tjejerna på Götaplatsen.

Liksom du gillar jag Sofia Jacobsson och tycker att hon var den stora positiva överraskningen i detta VM. Visst, hon har varit med länge, men nu tycker jag att hon visade sin fulla potential och fick ut mycket av sitt kunnande. Hoppas att hon fortsätter nåt år till, över OS och EM i a f. Hon är ju "bara" 29 år.

Kan detta VM månne vara det definitiva "genombrottet" för damfotboll. Så många länder har gått framåt och verkar satsa seriöst. Jag gillade verkligen vad jag såg, jag som inte hade tänkt titta.

Guldkryckan sa...

Inte illa alls...många undrade om jag skulle ner till Götaplatsen igår men nej...orka liksom.
Men det var väl många som var där och hyllade dem...så som sig bör om man är liiite mer fotbollsintresserad än jag ;)

Bra jobbat av tjejerna.

Glad Måndag har jag bara när jag råkar vara ledig på just en Måndag...har alltid sagt att ska jag en gång dö så ska det vara på en regnig måndagsmorgon på väg till kneget ;)
(Så slipper jag jobba i onödan menar jag)

Men visst...när jag väl kommer till jobbet så är det ganska ok...till och med på en Måndag ;)

Ha det bäst Bp.

Anni sa...

Visst är det fantastiskt och SÅ roligt! Fast jag tycker att Sverige skulle vunnit mot Nederländerna. Egentligen. Vi fick lyssna på radion på bronsmatch och final, men hade hunnit till vårt danska boende lagom till andra halvlek i bronsmatchen. Missade alltså målen ... Får kolla dem på nätet såhär i efterhand.
I Schweiz kunde vi se matcherna med fransk, tysk eller engelsk kommentar, så där valde vi lite efter vilka lag som spelade.

Vad gäller utställningen i Köpenhamn som onekligen får många att känna äckelkänslor först - vilket också är meningen - så kanske du har tid att se den här videon som också visas där, den säger en hel del om vad det handlar om:
https://www.youtube.com/watch?v=2t9xzw61rZc

Christian sa...

Håller med: heder å eloge till tjejerna! :)

Klimakteriehäxan sa...

Spännande var det. Kul att det blev medalj!

Mias Mix sa...

Ja jösses, man kan verkligen inte annat än vara glad! De var så värda det bronset. Hade ju trott att de skulle ta sig till final, men den matchen räckte de inte till. Skönt med en härlig avslutning för dem. Och kul att de blev så hyllade. Min man som mer eller mindre bor på Avenyn i Göteborg han var i Halmstad istället i måndags, så han missade firandet. Men de brukar ofta bo på samma Scandichotell som han.