fredag 12 juli 2019

Hushållsnära tjänsterJa, den rubriken är varken särskilt lockande eller upphetsande. Men Orsakulan vill veta vad hushållsnära tjänster betyder för mig. Så jag har ju inget val där;-)

RUT-avdrag
Varken man gillade Fredrik Reinfeldts moderatstyrda regering eller inte, så var hans ”uppfinningar” RUT- och ROT-avdrag rena genidrag. RUT-avdraget gäller för hushållsnära tjänster och det gynnar såväl köparen (50 procent skattereduktion) som små företagare. En win-win situation enligt mig.

Fönsterputs
I hushållsnära tjänster ingår städning, fönsterputs, dammsugning, strykning, barnpassning och trädgårdssysslor. Japp, vi utnyttjar denna förmånliga skattereform och anlitar en fönsterputsare två gånger per år. Därmed minimerar vi risken att ramla ned från stegen/stolen och bryta vitala kroppsdelar. För ni vet väl att de flesta olyckor sker i hemmet;-)

Det är Orsakullan som håller i ”juli 31 dagar”.

PS. Har letat febrilt efter bilden jag la upp på bloggen för cirka fem år sedan. Fotot visade killen som putsade våra fönster för första gången, ja med ROT-avdrag alltså;-) Tyvärr hittade jag det inte, men bilden jag lägger upp visar åtminstone ett fönster och två fönsterputsare;-) DS.

13 kommentarer:

Geddfish ♥ sa...

Jag utnyttjade också RUT-avdrag, - för första gången i mitt liv. Två fönsterputsare kom och gjorde skinande blanka fönster åt mig på nolltid och - billigt. Kommer absolut att fortsätta med det.

Guldkryckan sa...

Har ju aldrig nyttjat det där rutavdraget men det är ju en bra grej och har väl skapat många nya arbeten.
Men jag gör det själv så länge jag kan detta med rutputsning...fast det hade varit skönt att slippa kanske.
Men ska sjuttan släppa in en massa okända människor i mitt residens ;)

Den där Fredrik är ju en hygglig kille egentligen även om deras politik var lite knepig för många...så även för mig.
Men han är en hygglig kille ändå, man ska inte låta politiken färga ens åsikter om en människa.
Många gör ju det misstaget tyvärr.

Min dammsugare gör ju jobbet själv...jag har det bra jag ;)

Ha det underbart Bp.


Hanneles bokparadis sa...

haha, kul tolkning :)

Hanneles bokparadis sa...

jag är gift med min fönsterputsare ❤️

Klimakteriehäxan sa...

Jag putsar fönstren själv, men brukar ta städhjälp emellanåt. Tar tacksamt emot skatteavdraget. Och när vi blev tvungna att bryta upp badrummet i Barndomslandet p g a vattenskada var man glad över ROT! det blev j-t dyrt ändå -...

Ditte sa...

Vad gäller just fönsterputs så är maken suverän på det. Men annars skulle jag/vi absolut använda Rutavdraget. Tror dessa avdrag betytt en hel del för små företagare och användare. Har använt det vid installation av el på balkongen och lite andra uppdrag. Och hade jag haft trädgård skulle det också användas flitigt.

Anki sa...

Jag putsar själv, men några två gånger per år blir det inte ... högst en gång!
Jag kommer ihåg att du visade fönsterputsarna!

Svar: Haha … tuff skulle jag inte påstå, men gammal! Så gammal att jag fått en del ”på köpet”. Moppe har jag kört en gång och MC skulle jag aldrig våga köra🤔😁

Hanneles bokparadis sa...

(du som har varit i Israel, titta på det trevliga programmet:
https://urplay.se/program/205282-extrema-aktenskap-israel

Ama de casa sa...

Här får jag allt tvätta fönstren själv. Men som varandes Ama de casa så kanske man kan förvänta sig det. Det är ändå en västanfläkt mot dom fönster vi hade i Sollentuna...
En enda gång har vi anlitat städhjälp och det var när vi sålde huset. Det var mest för att slippa den där fönsterputsningen plus att eventuella klagomål för städningen skulle städfirman få ta.
När städarna kom sa städledaren: Vad gör vi här?
Haha! Hade liksom "förstädat" lite. Sen fick jag städa lite efter att dom var klara också... Haha! Ja. Jag vet. Dumt...

nalta norrland sa...

Jag/vi har aldrig utnyttjad RUT eller ROT.

Däremot vet jag att många som anlitar J vill göra ROTavdrag

Susjos sa...

Jodå, flyttstädning hade vi när vi flyttade från huset, de fick komma tillbaka och göra om det, och ändå blev vi inte nöjda, trist.
Fönsterputsning hade jag lätt ringt efter hjälp om nu inte min man hittat en fiffig maskin på Clas Olsson som verkligen gjorde fönsteren skinande blanka utan ränder eller flammighet...!
...Kram från en utsövd Susjos!

Carita Liljendahl sa...

Orsakullan! Ska försöka komma ihåg hennes utmaningar och då och då hoppa in på dem - varje dag blir för mycket men lite då och då! Tack för påminnelsen!

Ulla Maria sa...

Håller fullständigt med om att RUT och ROT är smart och bra för alla parter. Tycker också att det (som bl a Christina Doctare föreslagit) skulle vara bra att införa ett BOT-avdrag som gäller för t ex kiropraktik, massage och annan så kallad alternativ hälso- och friskvård.
Även här är det många små egenföretagare som skulle gynnas och jag tror även att folkhälsan kan förbättras om det blir lättare och billigare att ta ansvar för det egna välbefinnandet. Ökad hälsa medför ju också minskade kostnader för sjukvården så det här skulle verkligen kunna bli ett för många parter vinnande koncept.