onsdag 24 juli 2019

Lite ”inside information” om taxiverksamhet


Foto: svt.

Foto: svt.

Av olika anledningar har jag åkt taxi ett antal gånger de senaste veckorna. Är alltså inte ett dugg insatt i branschen. Maken och jag brukar dock alltid anlita samma taxibolag. Har alltid haft trevliga chaffisar, alla med utländsk härkomst. Igår var det första gången på mycket länge att jag satt bredvid en chaufför som var blond och blåögd. Och det var inget dumt "möte".

Seniorkort
Det första taxichauffören sa var att jag skulle få sju procents rabatt på resan, då han antog att jag var pensionär. Dessutom tipsade han om ”Seniorkortet” som man kunde ansöka om på taxibolagets hemsida. Check!

Ännu billigare
Han berättade också om ”ännu” billigare taxiresor som jag ärligt talat inte ens visste att de fanns. Ja, inte har jag hängt med i svängarna direkt…

Privatresor
Privatresor kallas dom, det billigaste och mest förmånliga sättet att åka taxi. Lätt som en plätt. Istället för att ringa till taxibolaget kontaktar man taxichauffören direkt, bokar en resa och betalar kontant.

Svarttaxi
Jaha, då vet jag det. Privatresor är farligt nära svarttaxiverksamheten i mina ögon. Men chauffören försäkrade mig om att åttio procent av förarna på taxistationer, speciellt taxibilar som väntar vid stora sjukhus kör med privatresor.

Är det bara jag som är dum och efterbliven?! Kände ni till denna ”möjlighet”.

PS. Självklart hänger jag inte ut taxibolaget och den ”hjälpsamma” föraren, för erbjudandet tål att funderas på. Jag menar att betala 150 istället för 450 kronor gör ju ändå en ganska så stor skillnad… DS.

9 kommentarer:

Ditte sa...

Intressant! Fint att du haft sådan tur med taxiresorna. Är tyvärr inte själv direkt imponerad av Stockholms taxiverksamhet. Har med flera stora bolag stått och väntat på att bli hämtad för resor både till Arlanda och Cityterminalen och bilar har inte kommit.Ibland har ett sms kommit om att de inte haft tillräckligt med bilar och beklagat detta. Hjälper ju föga i sammanhanget. Har då beställt bilen kvällen innan.Det bolag som har fungerat bäst är Solna taxi som inte tar emot fler körningar än de kan klara av. Går man in på nätet och tittar på recensioner av taxibolagen så är det stor variation.
Kan bara glädjas över den tur/skicklighet du haft.
Men visst skulle jag också gärna betala en mindre summa - Absolut. Får kolla upp närmare.

Geddfish ♥ sa...

Jättebra att du väcker frågan! Som allt annat, så är inte taxi idag vad det har varit.

När det gäller sjukresor så styrs de av Sjukresor med personal placerade i Moldavien och då kan det bli hipp som happ.
Jag, som är pensionär och har gratis busskort inom min kommun, kan få möjlighet till taxi (även det gratis, då jag inte har bil) om jag behöver komma till ett ställe dit inte bussar går. Man kan få gratis kyrktaxi.
Har ännu inte prövat.

Jag åker aldrig taxi, jag går, cyklar eller tar bussen. Men det kan ju komma ett behov.

Jag åkte jättemycket taxi med min yngsta då hon var så sjuk 1992 och låg mycket och länge på Barnsjukhuset i Göteborg. Inga problem att beställa från hemorten Ed, men från Göteborg och hem, var det mestadels krångel. Dessutom vägrade jag anlita något annat bolag än Taxi Göteborg.

Det blev en lång kommentar men det är bra att bli upplyst och det tål att diskuteras och kollas upp, absolut!

nalta norrland sa...

Här i kommunen har vi inte ens nån taxi... eller kanske i Fredrika, det kan jag icke uttala mig om, annars är det skolskjuts och sjuktransport det tidigare taxibolaget kör.

Under marknaden så gick en gratis buss från samhället till de olika campingarna och till festivalområdet, helt enkelt eftersom det inte finns taxi.

Anki sa...

Nu åker jag aldrig taxi - senast var nog 1973, så jag är inte så insatt, men att ringa föraren direkt och betala kontant ... det låter som ett sätt för chauffören att tjäna lite svarta pengar tycker jag.

Ama de casa sa...

Svarttaxi i riktiga taxibilar? Här var det ett kryphål som nog blir svårt att täppa till... Taxibolagen får väl kolla färdskrivare och sånt (ifall det nu finns såna? Är inte så insatt...).

Taxi åker vi ytterst sällan. Tror vi har åkt taxi två gånger på 16 år här i Torrevieja. Är ju typ gångavstånd överallt.

Guldkryckan sa...

Hade jag ingen aning om faktiskt...låter knepigt...betala kontant?
Nja...låter tveksamt.

Jag och fru Guldkrycka åker alltid med samma bolag också..det accepteras knappt ibland av andra bolags bilar som råkar stå före dem vi åker med...så kan det vara ibland.
Blev ju mycket taxi där ett tag under frugans återhämtning efter operationen.
Kommer ni till stan så rekommenderar jag Taxi Göteborg.

Ha det bäst nu.

Carita Liljendahl sa...

Intressant jo... luktar nog lite grå ekonomi...
Ibland betalar man kanske till en kompis för att hen hjälper en med nåt, och det är väl grå ekonomi det också, men i mycket liten skala.
Av taxichaufförer i Finland har jag inte fått ett erbjudande likt det du fick :-)

Paula sa...

Låter lite som den där som sa att : Ja, vi är alltså inte med i det här med moms..."
En taxiresa mellan Fredriksberg och "stan" Ludvika, nä, finns inte på min karta.
När jag var ung o ute mycket i krogvärlden då åkte jag alltid taxi hem till förorten på nattkröken. Då fanns inte kamerorna på t-banestationerna, o det var skitläskigt att tillbringa en lång stund på typ Slussens station i väntan på tåg. Har förstått att det är den djungel, precis som i många andra brancher, tex. frisörer och krogar...

Anni sa...

Nog blir jag nyfiken på vilket taxibolag som har sådana förare ... det luktar gråzon ...