fredag 19 april 2019

Orsakullans tema: “April 30 dagar” – Påsken för mig betyder att…


Den här haren i "krokusrondellen" vid Djursholms Torg lyser säkert när det blir mörkare. Observera de anlagda krokuscirklar. Läckert när de slår ut.


Japp, det blir faktiskt mörkt även under våren och sommaren där jag bor. Så julbelysningen fungerar ypperligt som påskutsmyckning tycker jag.

Då jag inte är religiös och därmed inte är så insatt i ”hela historien”, så betydde påsk för mig mest fyra och en halv lediga dagar när jag fortfarande jobbade. För dan före en röd dag stängde kontoret redan klockan 13:00. Nu som pensionär njuter jag gärna av riktigt fint väder som igår och idag samt av god mat och dryck.

Dajm och Dumle
Påsk betyder också påskharar och påskägg. Kommer ihåg chokladäggen och de målade hårdkokta äggen från när jag var liten (målar man fortfarande ägg idag?) och minns de välfyllda påskäggen på mitt jobb. Kan faktiskt avslöja att jag i dessa ägg alltid letade efter Dajm och Dumle, de enda sötsakerna jag gillade och fortfarande tycker om.

Utsmyckningar
Roligt är också att många kommuner ställer harar i sina rondeller eller smyckar träden med fjädrar. I Danderyds kommun tycker man till och med att julbelysningen lika gärna får vara kvar över påsk. Bra tänkt där:-) Påskliljor i alla möjliga och omöjliga former hör också påsken till, ungefär som julstjärnor vid jul alltså;-)

Det är Orsakullan som uppfunnit den roliga utmaningen ”April 30 dagar”.

10 kommentarer:

Susjos sa...

Glad Påsk BP!
Påsken för mej var också god mat och dryck när man växte upp, och såklart påskägg!
Långfredagen var väldigt lång tyckte man,och ingen kul musik spelades på radion.
I år blir det mest jobb, har inte ens plockat fram något påskpynt alls för första gången på alla år som vi bott ihop!
Vi jobbar ju båda två denna helg, så påskkärringarna får ligga kvar i påsklådan i källaren, liksom tuppen!

Geddfish ♥ sa...

Jag är religiöst uppväxt, dock inte speciellt religiös nu, även om jag jobbar en del kyrkligt. Påsk för mig betyder tupp, höna, kyckling, påskkärring, påskägg och god mat. Vad haren har med påsk att göra, har jag aldrig förstått.

Långfredag var verkligen sorgligt tyst och lugn när jag växte upp. Idag när jag var ute, var det tjo och tjim på stan.

Emma, Sol som sol? sa...

Du förvånar! Dajm? Dumle? Du brukar ju rata sötsaker!

nalta norrland sa...

Dumle är gott :) även den drickbara varianten från Bolaget ;-)

Körde hem min mor strax före kl 20 å då var samhället tomt, dött... vi såg en enda person ute å han var nog på väg hem eftersom jag vet vars han bor å körde om honom en gång till då jag var på väg hem.

Julgransbelysning såg jag å min mor oxå å vi diskuterade det olämpliga att inte släcka den belysningen nu, vi har ljust till strax efter kl 20 så nej det känns inte nödvändigt med julbelysning ända till påsk ;-)

Nu har jag gjort som Jesus, han återuppstod tredje dagen och det har jag med gjort :D fast min Golgatavandring var besöket på Sjukstugan.

OBS Varning för långt blogginlägg... en hel del bilder oxå.

Ha nu en fin fortsättning på Långfredagen.

Ditte sa...

Kul med en hare i krokusrondellen. Häe har jag passerat men minns inte haren. Däremot minns jag alla fina krokusar. Och julen sägs ju vara helt till påska så att julbelysningen är kvar kan ju passa. Lyser upp gör den ju.
Jag hade också hoppats på fint påskväder. Men tyvärr. Heldagsregn idag. Men kanske lite bättre i morgon. Antar att solen behöver vila sig lite. Den har jobbat hårt den senaste veckan.
Vad gäller dajm och dumle tycker jag också om dem och även en del salt lakrits.
Njut av de fina dagarna och jag önskar dig en fortsatt fin påsk.

nalta norrland sa...

svar I nuläget så vet vi ju inte. Det enda vi vet är min kropp förtvinar 😔 musklerna bryts ner... så vilken diagnos det blir ❓ ja vi får väl tänka positivt 😜 Det som inte dödar det härdar 👍 Det värsta är om det slår mot andning... jag vill inte kvävas 😔 eftersom jag redan nu har problem att svälja ibland typ sätter i halsen så är jag rädd 😥

★ Orsakullan som blev mamma vid 20, nu specialpedagogstudent och doula ★ sa...

Haha jag skrattar ändå till i ditt inlägg, att det fortfarande är julbelysning kvar så här års känns kanske lite väl sent. Men haren gör sig absolut där den står :D.

Ama de casa sa...

Vad kul att man kan piffa till rondellerna på sina håll även i Sverige! :-)

För min del var påskäggen (dom med godis i, alltså) viktigast när jag var liten. Nuförtiden innebär påsken en preview av hur det kommer att se ut när högsäsongen kommer. Massor av folk överallt :-) Fast inte just denna påskhelg då, regnet är inte nådigt...
Himla kul att ni har en sån somrig påsk! I kombination med jul och allt - kan det bli bättre? :-D

KajsaLisa sa...

Påskpyntet såg lite ensamt ut :)

Anni sa...

För mig är påsken häxor och målade ägg. Kyrkan har ju knyckt vår vårhögtid för sina ändamål, precis som de knyckt julen. Jag menar, påsken hoppar lite hit och dit i tiden, skulle då också korsfästelsen av Jesus hoppa lite hit och dit? Näe, ska de sörja att han korsfästes och fira att han återuppstod så får de nog hitta på ett lämpligt datum för det. Tycker jag.

I år hade vi inte någon familjemiddag på påskafton, så jag snabbmålade lite djurgårdsfärger på äggen. Annars brukar barnen få måla på de ägg vi sedan ska äta.