fredag 26 april 2019

Fem en fredag: Vecka 17 – ”Rester”


Den här checklistan kom med posten igår. Måste säga att jag faktiskt blev väldigt förvånad över vårt hushåll. Förutom filtar, liggunderlägg, sovsäckar, stormkök och honung finns allt hemma.


Återvinning är inte rolig, åtminstone inte när den ser ut så här. Bilden är tagen på långfredag och behållarna var inte ens fulla. Suck!

1. Vad skulle du kunna laga med hjälp av det som just nu finns i ditt kylskåp?
Spaghetti carbonara samt en omelett. Eller helt enkelt mikra gårdagens rester från kinakrogen (bläckfisk med wokade grönsaker respektive anka Szechuan). Portionerna där är så stora att de alltid räcker till två middagar för maken och mig.

2. Vad blir det oftast kvar för rester hos dig?
Potatissallad, ris och pasta.

3. Kan du koka soppa på en spik?
Jo, om jag tar fram en Kelda soppa eller Soldatens ärtsoppa;-)

4. Tar du med dig mat i doggy bag om du ätit ute?
Absolut. Alla asiatiska krogar i och kring Täby verkar tro att vi är utsvultna och är i stort behov av att äta upp oss. Med andra ord serveras vi alltid enorma portioner. Att slänga mat finns inte på kartan, så återigen räcker de flesta luncher/middagar till en måltid till. Japp, det är både miljösmart och ekonomiskt.

5. Sorterar du ditt matavfall?
Nej, jag sorterar inte matavfallet. Har faktiskt inte mycket heller. Matavfallet stoppas i de vattenavstötande papperspåsarna som Täby Kommun tillhandahåller och slängs i en container på föreningens återvinningsstation. Det räcker med att jag är så illa tvungen att sortera allt annat, då vårt sopnedkast är ett minne blott sedan ett år tillbaka. Tycker inte att det är ett dugg roligt. Just idag fick jag ett mejl från föreningen som informerade om att behållaren för färgat glas hade gått sönder och att vi kunde slänga glaset i containers för ofärgat glas. Vad är poängen alltså, grrrr.

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”.

PS. Båda bilder jag lägger upp har något med inlägget att göra;-) DS.

13 kommentarer:

Shannara sa...

Jag kan nog bocka av allt på checklistan förutom möjligen batteridriven radio... där är jag inte helt säker. 😊

Ditte sa...

Bra med en checklista för hemberedskap. Funderade och konstaterade att vi nog har allt på plats hemma på Söder. Här i Spanien är det värre. Men en del finns.
Så trist med återvinningsstationer som ser ut så här. Vad är vitsen? Har sett liknande inne i Stockholm på flera ställen. Och råttorna trivs.
Vad gäller sopnedkast har vi vårt kvar och det leder direkt till en sug som tar soporna vidare. Vi har ett grovsoprum för papper, glas, grovsopor, batterier och annat och det fungerar riktigt bra. Så är tacksam så länge sopnedkastet är kvar.
I övrigt känner jag igen mig i dina svar. Hade svarat liknande,

nalta norrland sa...

Tror jag behöver hjälp med att läsa alternativ förstå vad jag läser... jag läste kinamat men det står ju klimatsmart vilket jag förstod efter jag läst en gång till.
Här är doggybag inget som erbjuds eller ens verkar vara möjligt,
då vi var på lokala pizzerian å jag käkade pasta hade jag ju kunnat ta hem det jag icke åt upp... men nix, det enda som går att ta hem är pizza eftersom det är en pizzeria = pizzakartonger för hämtpizzan.
Trist med återvinningsstationen... måste vara risk soporna sprids runt då fåglar hackar sig in i påsarna.

Geddfish ♥ sa...

Jag har nog det mesta hemma. Inte stormkök. Inget tubpålägg. Men annars så.
Jag har ju pilgrimsvandrat. Men min hälsena är sur och säger stopp, just nu. Mina fötter som varit min styrka, suck.
Jag kan nog räkna mig som klimatsmart, här slängs inte ens en fiskpinne.
Ha en fin kväll!

Emma, Sol som sol? sa...

Lustigt. Den där beredskapslistan får mig bara att närma mig ett inlägg jag borde skriva och som jag tänkt på i tre-fyra veckor nu. Håller nog mentalt på att förbereda mig för det!

Paula sa...

Heej, bra lista där! Jag har inte liggunderlag, sovsäck, stormkök, choklad o rresten av den raden, inte heller tel.lista! Inte har jag mycket matrester heller...
Jag är bara lite grön av avund över alla era matställen, jag skulle önska att åtminstone 1-2 ggr i veckan kunna handla/äta ute. Men det finns hopp, bageriet det nyöppnade serverar hemlagad mat och nu ryktas ju om thaimatställe också. För att vara en ort med 500 själar är det inte illa!

Elisa sa...

Jag skulle behöva bocka av betydligt fler punkter på den listan. Det är så mycket jag tar för givet alltid ska finnas.

Att gå till vårt soprum är en riktig pina ibland. Kommer knappt in för att det är fullt när folk bara lämnar sina kassar. Så lång tid tar det ju inte att sortera ut alt.

Blir så glad att jag läser om så många som faktiskt tar med sig doggy bag! Blir det någon gång över ska jag börja försöka komma ihåg att fråga efter det. Som sagt, det är ju bra om man får en till måltid för pengarna och slipper slänga. :)

Anki sa...

Tror nog vi har allt på listan, utom stormkök och sovsäckar (de vi hade blev mjuka hem till husmössen och kastades därför för många år sedan).
Vi har ju en liten järnspis, så stormkök behöver vi inte :)
Kan säkert fixa en ätlig måltid med vad som finns hemma - ägg är en prima basvara som funkar till mycket. Några matrester att kasta blir det nästan aldrig här.

Ama de casa sa...

Hade det varit på campingtiden hade jag kunnat checka av allt på den där checklistan (utom såklart morötter), nu är liggunderlagen och sovsäckarna ett minne blott. Återvunna a la den spanska sopsorteringen (försvann snabbt efter att vi lagt ut dom bredvid soptunnorna). Fast sånt som inte är begärligt/behövligt för andra lägger jag såklart inte bredvid tunnorna.

Vi slänger inte heller mycket mat. Rester är både lättlagat och gott oavsett om man lagat det själv eller fått med sig som doggybag från nån restaurang :-)

Klimakteriehäxan sa...

Har nog också det mesta på den där listan hemma, fast våra sovsäckar har jag gjort mig av med och snabbmakaroner har jag aldrig gillat ... men blir det kris äter jag säkert det också!

Carita Liljendahl sa...

Intressanta och bra frågor - jag har bara ännu inte kommit ihåg att gå med i Fem en fredag.

Klimakteriehäxan sa...

PS det där med att folk lämnar sina sopor på gatan utanför återvinningskärlen kan göra mig helt galen - vilken kroppsdel tänker dom med???? IDIOTER!!!

Mias Mix sa...

Väldigt bra lista. Har blivit mer och mer förberedd de sista åren och för ett par månader sen fick jag tag på en begagnad batteridriven radio för 20 kr. Perfekt! Men det är bara att konstatera att det hade varit lättare att överleva i huset med kamin.
Bra att resterna tas tillvara! Mitt mål är att aldrig slänga mat. Som du skriver är ju portionerna alltid så stora. Och ibland ska man ju inte hem på några timmar. Då brukar jag be om barnportion istället. Brukar inte skilja många kronor i pris men jag slipper kasta mat. Om vi har "tomt" i kylen brukar vi riva potatis och göra rårakor. Om du lägger maten i speciella påsar från kommunen så sorterar du ju maten!