lördag 31 januari 2009

"Korvar" - inspirerad av Kotteby

Att möta konstnärer som skapar verk i olika material och med varierande tekniker inspirerar. Utan att vilja plagiera en annans verk så ser man möjligheter för sina egna skapelser. Precis så är det med bloggar. Det är kul att följa hur människor från olika delar av Sverige hanterar, tacklar och skildrar sin vardag.

Kotteby
Detta inlägg har klart inspirerats av "Coneville". En blogg som innehåller precis lika avvägda delar av ironi, humor, sarkasm och glädje. En måste-blogg!

Korvar
Det räcker egentligen att gå in på Wikipedia och kolla beskrivningen av "korv" för att aldrig stoppa en i munnen igen. Ni som har följt min blogg vet vad jag tycker om korvar (undantag Taylors & Jones), men nu tror jag mig veta varför jag har så starka anti-känslor mot dessa ganska så oskyldiga varelser.

Styckad gris
För många år sedan föll vi för påtryckningen av min mans dåvarande chef att beställa en halv gris. Den kom, såg och ...flög - kan man väl säga. Den levererades i en låda och överst i lådan låg halva huvudet (insidan upp) som visade en rad svarta tänder. Risiga amalgamfyllningar eller dålig tandhygien...
Kväljningskänslan går inte att beskriva (än idag). Hämtade gummihandskar, vände bort huvudet (mitt alltså) och slängde grisskallen i sopnedkastet, där den flög ner många meter tills den landande mjukt (?!) på sopberget.

Innehåll
Efter denna erfarenhet har det etsat sig fast på min näthinna att korv kanske innehåller malade svarta amalgamtänder, gom, nylle, ögon, hjärna och andra makabra fynd från ett gris-/kohuvud. Vad innehåller egentligen en korv (glöm det som står på innehållsförteckningen)?

Några frågor - inga svar
- Hur kan konsistensen av en falu- eller wienerkorv vara som den av en marshmellow? Nu vet jag, kolla bilden!
- Varför dallrar dessa "rosafärgade, långsmala objekt med cirkulär omkrets och rundade ändar" alltid?
- Varför krymper dom 50% vid tillagning?
- Vad är det som knastrar när man äter en korv? Ben, menisk, hov?
- Skulle inte herr Stroganov vända sig i graven om han tittade på den våldtagna korvvarianten av biffrätten han uppfann på 1900-talet.

PS. Det är väl tur för mig att folk inte går på långa bloggrundor under helgen. Annars skulle många läsare troligen slänga grishuvuden på min blogg. Hade kunnat illustrera inlägget med "riktiga" bilder. Avstår dock då det kan finnas känsliga läsare därute. DS

8 kommentarer:

Mrs Bettan sa...

Vad äckligt med grishuvudet. Jag hade gjort precis som du.
Sen det där med korvar - jag tror att det är tur att vi inte vet vad som är i korven, det kan ju vara precis vad som helst, eller hur. Säger inte mer, man kan ju fantisera.
Kram MrsBettan

Anonym sa...

Av just det skälet har jag aldrig övervägt att köpa ett helt eller halvt djur av något slag. Bläää...

Anonym sa...

Hahaha...jag har haft en otrevlig bil med på min blogg där det låg spädgrisar i kyldisken! Jag trodde först att det var marsipan men nä då...de var spädgrisar.

Vi har köpt både nöt och gris kött som vi fått tagit hand om själva :D Jag är väl råbalkad men tycker det går fint. Jag var med och slaktade som ung både gris och nöt kreatur. Kommer ihåg att det luktade illa när man slaktade gris!

Det är nog en vane sak men kanske inte enbart det. Mor och far hade kalkoner för en massa årsedan. Farsan var först så "blödig" att han fixade inte att hugga huvudet av dessa. Mamma högg första men sedan ville inte hon heller. Yngsta brodern tyckte det var så olustigt att han vägrade äta kalkon under många år.

Fast jag tycker så klart inte att detta är någon favorit sysselsättning, nä jag har allt mycket annat för mig som är roligare :D

Nu ska här sovas...hjälp vad klockan tickar på!!

Kram

Anonym sa...

Då jag var 4 (tror jag) hade farfar två grisar springandes lösa på gården och i skogen. De blev lika tama som hundar, på kvällen visslade farfar och då kom de springades hem. Sen pekade han på ladan och då klev de in och la sig där. Ibland lekte jag med de, satt på ryggen och sa hoppla. Till julen lät han slakta de, det kändes inte bra att äta mina kompisar.

Anonym sa...

Hahahah.....
Underbart. Host host...


Är jag en måste-blogg?
Gud vad snällt sagt.

Anonym sa...

fast något som slog mig nu i efterhand. Att du inte tog ut en tand och gjorde ett halsband. Som man gör med hajtänder liksom.

Det hade varit coolt.
=)

Anonym sa...

revija denar [url=http://www.varcevanje.info]varcevanje[/url]

Anonym sa...

varcevanje za otroke [url=http://www.mojdenar.info]moj denar[/url]