torsdag 8 januari 2009

"Umeboshi", riskakor, hundben och havrete

Åkte till min japanska kompis Motoko idag. Med mig hade jag ett 30-tal små ramar som jag inte kan använda men som är perfekta för hennes vackra japanska oljemålningar. Vi ska ju ställa ut våra verk tillsammans - för 13:e året i rad - under konsthelgen i Täby Centrum den 24-25 januari, så ramarna kom väl till pass.

Min "turliga" dag
Det måste ha varit min "turliga" dag - eller kalla det för utmärkt tajming - då Motoko precis hade tagit emot ett matpaket som hennes syster skickat från Japan. Eftersom Motoko är en utpräglad gottegris var hon mycket besviken över innehållet. Inga sötsaker alls utan endast syrliga och salta "godis". Nej, paketet var definitivt adresserat till henne...

"Umeboshi"
Den första delikatessen som kom fram var umeboshi - plommon som är "marinerade" i salt och risvinäger med en röd shiso topping. Helt i min smak!
Riskakor med "nori"
Näst på tur stod salta, friterade riskakor med nori (tunna sjögräsplattor som man även använder för sushirullar). Krispigt och gott.

Hundben
Vid det här laget började jag bli mätt (det blev en typ klockan två lunch idag... också) så hundbenen på bilden hoppade jag över.
Till dessa japanska delikatesser serverade Motoko kall havrethé. Ja, ni läste rätt. Nu smakade det inte havre direkt utan mera som en lite rökig konjakvariant med smak av tjära... (dock utan alkohol) om ni förstår vad jag menar. Annorlunda men gott."Doggy bag"
Tackar man nej till Motokos mat på plats så får man en "doggy bag" med sig hem som förutom hundbenen innehöll en kyckling curry, marinerade grönsaker, en stor påse grönt thé och några riskakor. Tack Motoko, ikväll blir det ingen matlagning i det här hushållet.

PS. Fick en fråga av Vivan om det är svårt att lära sig japanska. Inte i början, men efter tio terminer då casus nummer 39 (för både substantiv, adjektiv och verb!!!) gicks igenom tackade jag för mig. DS

3 kommentarer:

Anonym sa...

Mmmm...Jag har hört det där om japanskan..Någonstans kommer visst också ens egen hierarkiska ställning till samtalsparten in i bilden också..Men jag skulle gärna vilja lära mig! :)

vivan sa...

Tänkte inte på det!!!
Vad kallar man killarna...inte häxa iaf...kom med förslag!!!

kramilikram på dig!

Mrs Bettan sa...

Visste inte att man fick sända sådana saker till Sverige från Japan. Tänk om det smugit sej ner någon läskig spindeln eller något.
KRam MrsBettan