lördag 10 januari 2009

Konstiga mirakel som tar tid på sig

Vi har haft vår bil i 10 år. Den har visserligen alltid startat och tagit oss från destination A till B men den har också varit extremt lynnig. Vissa instrument lägger av för att sedan fungera igen några veckor senare - typ varvräknaren. Servicelampan envisas att vara på trots att underhållet precis gjorts med mera.

Att öppna en motorhuv
Idag behövde Tintin (namnet på bilen) en dos spolarvätska. Hur enkelt som helst tycker ni säkert. Men för att fylla på spolarvätska behöver man öppna motorhuven och för att öppna denna måste man dra i ett reglage som är undangömt någonstans längst ner under intrumentbrädan. Har aldrig lyckats lokalisera reglaget och litar alltid på att en trevlig kille eller tjej på macken kan hjälpa till. Så även idag.

Där hänger det
Hon böjde sig ned, vred huvudet under intrumentbädan och konstaterade att reglaget var sönder.

- Det hänger liksom löst där.
- ????????????????????????

- Jag vågar inte dra i det.
- Nähä, men tack för hjälpen ändå.

Klev in i bilden och drog i remmen med tillhörigt reglage. Simsalabim... motorhuven öppnade sig utan problem. Nu behöver jag inte leta längre då reglaget hänger ner, dinglar vid mina fötter... och fungerar. Konstiga mirakel tar som sagt tid på sig.

Nu kan man tanka spolarvätska
Ni kanske visste det, men jag blev glad överraskad när jag såg att Statoil har pumpar för färdigblandat spolarvätska! Nu slipper man skvampandet av halvtomma plastdunkar i backluckan. Dessutom känner jag mig så nyttigt och miljömedveten för den tomma dunken åkte ju inte direkt till deponin för återvinning om man säger så.
(Killen på bilden har ingenting med inlägget att göra. Foto: Husvagn & Camping)
Varvsmätaren
Tror det eller inte, men efter påfyllning av både bensin och spolarvätska fungerar varvräknaren klanderfritt... men servicelampan har inte slocknat. Ska väl byta däck till våren, då kanske den slocknar. Mirakel kan ju ta lite längre tid...

PS. Tack Roffe och Christer, fastighetsskötarna i området för att ni fixade mangeln i tvättstugan och ställde ditt ett sprillans nytt strykbräde också. Vi stryker visserlingen inget på det men min 1,95 m långa man uppskattar bordets högsta läge när han viker tvätten. DS

3 kommentarer:

Anonym sa...

Har ni kanske en Renault? Det har vi! :) En stor del av höstens inlägg på bloggen handlar om vad som kan hända med en bil och hur en byförståsigpåare hanterar detta! :)

Anonym sa...

Vad smart med spolarvättskan....jag gör av med mängder :)

Mrs Bettan sa...

Du är rolig du. Idag har du fått till det ordentligt. Höll på att skratta ihjäl mej åt dej när du inte hittar själva öppnaren till motorhuven. Och sen strykbrädan. Är den inte höj och sänkbar så även pygmeer kan använda den.
Kram MrsBettan