fredag 9 januari 2009

Konsten att beställa foton

Ett av mina projekt under semestern har varit att sortera alla kort vi tog under våra resor 2008. Ja, ja, jag ligger lite efter där. Idén var att ta med mig ett USB minne till "framkallningsstationen" och sedan välja de bilder som ska in i ett gammalt, hederligt fotoalbum.
Med facit i hand kan jag konstatera att
- det var bättre förr. Filmrullar med 24 respektive 36 kort satte vissa krav på välbehövlig disciplin, d v s urval av motiv till exempel.
- 100-tals bilder tagna med digitalkameran kräver arbete i Photoshop innan man framkallar dom. Ja, ja...
- touch-knapp metoden på framkallaren är helt okay - om man vet vad man gör. Att välja exempelvis bildstorlek kräver en koll av albumets fickor innan man väljer "största" storlek. Åt andra sidan har man ju en sax till hands.
- det kan rekommenderas att kolla om alla bilder är med på USB-stickan. Hade glömt 45 foton. Med andra ord blir det nu en sittning till. Hoppas framkallaren är nådig.
- jag saknar mina negativ, boooooooo.

PS. Jag har en biljett över till Formex mässan i Älvsjö nästa helg. Denna fackmässa bjuder på allt från smycken och prydnad till inredning, barnkläder och textil plus tusentals underbara godbitar till. Biljetten är en VIP biljett, 200 kronor betalar man i kassan. DS

7 kommentarer:

Anonym sa...

Nä inte var det bättre förr med massa foton som ligger i högar och slarvas bort...klart det är trevligt med de man satt in i almbum, fast många kommer ju inte in där. Sedan blev det ju dyrt att ta kort då så man kunde inte knäppa 10 kort för att få ett riktigt bra som man kan nu :)

Ha en skön fredag!

Anonym sa...

Hej igen! Min ATC (all terräng cart) är reggad som motorcykel och gör max 100 km/tim. Häfftig maskin som jag inte fått besiktigad...så den har stått inne hela vintern!!! Nu måste jag komma iväg och fixa detta....vill ju ut i naturen :)

Mrs Bettan sa...

Det var väl typiskt att denna Formex-mässa är nästa helg. Vi ska nämligen bort då annars hade jag mer än gärna taqgit hand om biljetten om ingen annan ville ha den förstås. Men det går nya tåg eller hur.
Kramar MrsBettan

Anonym sa...

Stort tack för gratulationen!! :)

Anonym sa...

Jag framkallar varje månad. Eftersom jag inte kan något om fotoshop eller någon annan bildbehandling har jag bara till att välja och vraka bland de bilder som jag vill framkalla, som de är. Men du, det var himla spännande "förr i tiden" att slita upp nyframkallade bilder som man aldrig förr sett. Den spänningen är ju borta nu.

Anonym sa...

Du får gå in på hemsidan för ATC...sök på Woodstar atc så lär du hitta till deras hemsida. Den är tillverkad i Värmland av en tekniker från Billdahl utanför Gbg och den andre är en vän till mig som själv använder rullstol och ha en hög ryggmärgsskada. Den kan anpassas så att man kan köra den med sug och blås, med huvudstyrning, eller vad man nu har för behov...fast den går fint att köra för vem som hellst bara man har A eller B körkort. Jag fick också ta ett terrängförare bevis för att få denna som hjälpmedel från mitt landsting (Värmland) fast för att få denna så måste man verkligen ha ett behov av den och klarar man hyffsat att köra en vanlig fyrhjuling så blir det en sådan man får. De är betydligt billigare än min ATC.

God natt på dig!

Ps. Spännande jobb du haft!

Anonym sa...

Jag gillar foton och "fotografiska" foton (av folk som vet vad de håller på med...)gillar jag väldigt mycket, foto som konstform mao, men för egen del...Jag är hopplös, är hellre med där det händer, ser på allt direkt isf genom kameralinsen, så jag producerar inga bilder alls.

Risken med forna tiders negativ är ju om de blir förstörda eler försvinner. Man skulle kanske lägga negativ i bankfack?