onsdag 17 maj 2023

Syttende maj

Foto: Ditte

Foto: Ditte.


Idag firas Norges nationaldag och jag kan inte komma på en bättre dag än denna för att skriva ett inlägg om boken ”Allan Mann – Svensken som stred mot Hitler och Stalin”. Allan Mann är Dittes pappa som bland annat deltog i strider i Norge under Tysklands invasion av grannlandet. Som ni vet är jag i vanliga fall insnöat på deckare, men det var på något sätt självklart att jag skulle läsa denna dokumentärroman.

Dokumentärroman
Hade aldrig hört talas om uttrycket ”dokumentärroman” förut, men nu vet jag vad det innebär. Författaren Thomas Tynander har under fem(!) år samlat ihop vittnesuppgifter, dokument, foton med mera för att kunna dokumentera Sveriges största och mest dekorerade, men för allmänheten kanske minst kända krigshjälte Allan Mann. Författaren levde sig liksom in i Allans hjärna och lyckades fantastiskt bra med att beskriva Allan Manns otroliga bravadet under vinterkriget och andra världskriget.

Recension
Är urdålig på att skriva recensioner. Så jag avstår, för det skulle inte göra boken rättvisa. Kan bara säga – köp den, låna den och/eller lyssna på boken. Och om ni är lika förtjusta i deckare som jag är, så får ni er beskärda del av spänning i denna dokumentärroman. Jag lovar!

14 kommentarer:

Susjos sa...

En perfekt dag att skriva om denna bok ju! Jag väntar med spänning att få ta över boken från min man som läser den just nu, och han håller med dig, den är spännande och så bra skriven som en roman, han har snart läst färdigt den,så jag får ta över!
Ha en fin kväll!
Kram

nalta norrland sa...

Bra tolkning av 17 maj 🇳🇴 Dittes far är en värdig förebild 👍
Jag har inte läst boken… än, koncentrationssvårigheter har satt käppar i hjulet ☺️
Idag känns det som fredag… skönt med helg 😅
🤗

Äventyret framtiden sa...

Faktum är att även jag spontant tänkte på Allan Mann just idag. Boken ligger så nära den här dagen, Norges nationaldag! Jag har laddat ner den men inte läst den ännu, har en annan på gång men snart så...
För min del är det speciellt också med Norge, min egen farfar var med på ett hörn han också när allt det hemska begav sig.
Det ska bli spännande att läsa dokumentärromanen. Vilket jobb Thomas Tynander har gjort, all heder åt honom.
Det är svårt att skriva recensioner, man ser ju så olika på samma sak när det kommer till kritan. Bäst är att själv läsa den och skapa sig en egen uppfattning.
Så fint att du lyfter boken just idag BP!

Klimakteriehäxan sa...

Jag ska läsa!

nalta norrland sa...

svar Det är inte bara bloggen/blogginlägget och vädret som är tråkigt, även jag är tråkig ☺️
Men kolla in min alternativa blogg… inte lika gnälligt 😉

LillaSyster sa...

Jag håller också på att läsa den, spännande, välskriven och närvarande. Är ju som du deckarefantast. Men min tid räcker inte till......skulle gärna läsa förtret, men det är mycket annat som också pockar på uppmärksamhet både ute och inne. Ha en fin kväll!

femfemman sa...

Ska kolla om den har kommit in på vårt bibliotek. För visst vill jag läsa den.

Ditte sa...

Ja, 17 maj är det förvisso. En dag att fira även för mig. Jag är ju lite mer än halvnorska
Tycker verkligen att du förmedlat tankarna om boken väldigt bra. Ska skicka en länk till Thomas med ditt inlägg. Vet att han kommer att bli glad. Jag vet ju att du mest läser deckare och det var ju inte den här boken direkt. Men visst hade den sin spänning och på olika sätt.
För egen del skulle jag inte ge mig på en recension. Jag har läst manus. (på datorn) boken och lyssnar nu på den. Mycket i boken är helt okänt för mig också. Just som pappa ville.Han berättade sällan om sina upplevelser och jag förstår det. För ven skulle kunna förstå som inte upplevt allt detta.
Thomas Tynander har ju verkligen gått in i "pappas huvud" och lärt känna honom. Och de har bara träffats någon gång.
Det är ju en dokumentärroman och just detta tycker jag Thomas lyckats med så bra.
Tack, för att du förmedlade dina tankar om boken.

Gunnel sa...

Har hört talas så mycket om denna bok nu och eftersom jag också är en deckarfantast har jag förstått att jag säkerligen skulle gilla den. Det får kanske bli sommarlektyr på balkongen.

christian sa...

Så många gånger som du gjort reklam för den här boken kan man tro att du får provision.... ;) :)

Carita Liljendahl sa...

Allt sånt här som har med krig och uppoffringar att göra känns dessvärre även i dag aktuellt, fastän det för Finlands del är över åttio år sedan nu. Men med tanke på Ukraina, så... Viktigt att läsa och minnas sånt här.

Annika sa...

Trevligt, den ska jag försöka hitta då jag kommer hem!
Ni är många som skrivit om den.

Guldkryckan sa...

Perfekt, passade verkligen till Norges stora årliga dag.
Har lyssnat på den och funderar på att köpa den som bok av papper också, passar bra bland mina övriga böcker om den tiden.

Ha nu en fin eftermiddag Bp.

Stefan Karlsson sa...

Tack för tipset. Läser gärna böcker, men har en förmåga att somna efter bara några sidor, hur bra och spännande böckerna än är. Tänkte ett tag införskaffa Tolkiens "Sagan om ringen" då jag älskar filmerna, men inser att det skulle ta flera år att läsa ut den.
Biografier älskar jag och denna bok kommer att stå på önskelistan.