onsdag 5 september 2018

De Norra Tornen

Det fina sensommarvädret (21-24 grader) fortsätter som vanligt, det vill säga maken och jag tar igen det vi inte orkade med under den ”riktiga” sommaren. För även om vi njöt för fullt av sol och värme kan jag inte påstå att vi var sådär väldigt aktiva direkt. Att läsa cirka 30 böcker kan ju knappast kallas för motion, eller hur;-)

Hagastaden
Efter en lunch ”i det fria” tog vi vår tredje trip till stan den här veckan. Målet var att kolla hur långt den nya stadsdelen Hagastaden som vi besökte så sent som i oktober 2017 hade kommit. Kan bara säga att byggandet har kommit otroligt långt. Hade hoppats på en aha-upplevelse över kreativ arkitektur, men blev som vanligt besviken över Stockholms Stads fantasilösa och trista lösningar.

Norra Tornen
Nåra hundra meter fram blev jag dock mera positivt överraskad. Om ni minns berättade jag om byggnadsstarten av de Norra Tornen här. Blev redan då barnsligt förtjust i byggnaden som var på G. Ett av tornen hade "vuxit" rejält och var nästan klart. 120 meter högt är det, och högst upp har man panoramautsikt över hela Stockholm. Hur läckert som helst, även om jag är aningen tveksam till utrymmet på mini-balkongerna. Här gick det uppenbarligen att bygga nåt fantasifullt och riktigt coolt. Mera om tornen kan ni läsa här och här.

Jo då, tornen kommer att bli de landmärken som byggherrarna utlovade. Här syns det färdiga tornet från Vasaparken. Tornet "kulturkrockar" en aning med Vasastans gamla byggnader, men det ligger ju cirka 1,5 kilometer bort så...

22 kommentarer:

Ditte sa...

Kul med en ny rapport härifrån. Var ett bra tag sedan jag var i trakterna. Tycker området känns ganska "trångt" och inbyggt. Inte direkt fri sikt om man inte bor högt upp. Instämmer helt här att balkongerna är väl små. Men visst är byggnaden fantasifull. Hoppas på fungerande hissar och inga elavbrott. Tog en rep. och tittade in på länkarna. Och det är ju mängder av människor och kontor som ska hit. Kulturkrockar i Stockholm får vi vänja oss vid. Och visst går det.
Visst är det skönt nu att ta igen den en inte orkade i sommarhettan. Å andra sidan har du tränat fingrarna och hjärnan med 30 lästa böcker. Bra där!

nalta norrland sa...

Gillar då byggnader "sticker ut" och inte är så väldans välanpassade.

nalta norrland sa...

Kolla in detta gamla blogginlägg

https://naltanorrland.blogspot.com/2016/03/torsdag-sammanfattning-tisdag-onsdag.html

http://www.listor.se/livsstil/sveriges-fulaste-byggnader/

Tingshuset Örnsköldsvik

Geddfish ♥ sa...

Jag tycker det ser läckert ut, jag! Imponerande på dina första bilder men läckrast på din sista, hur coolt som helst!
Oj, vad nu har nött på din hjärna. Men men, det har jag med. Man kan använda hjärnan till att jobba med de livsöden i skrift, som jag har hand om.
Ja, vilken sommar, jag har verkligen nött solstolen på balkongen!

Susjos sa...

Jo, de tornen har jag sett, och nog är det lite coola! Men vem vill bo där mitt i smeten med ganska mycket trafik runt omkring? Kan inte vara gratis heller ! ;-D

Paula sa...

Jo förresten, jag har deltagit i Efit under säkert tio års tid, ibland ofta, oftare sällan. Jag har extremt dåligt minne nuförtiden så oavsett att jag skriver dagarna i almanackan så tittar jag ju inte i den förrän dagen är långt gången. Men, nu har jag kommit på tricket, jag skriver en lapp med stora röda bokstäver som jag fäster på dataskärmen! Den kan jag inte missa när jag startar datorn, o som du begriper så är det ungefär det första jag gör på morgonen, efter att jag satt på kaffet...Inget du vill haka på?

nalta norrland sa...

På tal om tråkigheter 😜 har Du missat mitt blogginlägg om igår? Det var ju faktiskt hyfsat positivt 😜 för att vara jag 😁

FREEDOMtravel sa...

Jag ser det där tornet från mitt jobb! (Ny arbetsgivare, men sitter i samma hus som förut ;)) Fascinerande och häftigt! Dock glad att jag slipper bo där uppe. Notorisk rädd för höga hus ;) (Alltså liiite höjdrädd är jag fortfarande, men kan konstatera att höjdrädslan nu minskat till att mest handla om hus och lodräta stup, som det ju är på hus ...)

Ama de casa sa...

Joo... Lite läckra är dom kanske (sa hon tveksamt), men nog gillar jag dom gamla husen bättre :-D

Att läsa 30 böcker är visst gymnastik - hjärnjympa :-D

Anni sa...

Det tornet får mig att tänka på japanska hotell som bara är en cell man kryper in i.
Eller engelska höghusskrapor från 70-talet, typ det där som brann så förskräckligt.
Gissar att priserna på lägenheterna är skyhöga fast jag tycker att det ser ut som ett ghetto.

Steve sa...

Visst har du varit aktiv. 30 böcker, hjärnjympa som inte så många klarar av.

Tornen skrämmer mig vid första påseende, men jag tycker nog ändå att dom är rätt läckra där i storstadsmiljön. Att sedan den gamla bebyggelsen är vackrare är förstås en helt annan sak.

Annette sa...

Jag är fortfarande imponerad av att du läste 30 böcker i sommar! Och så är jag imponerad av de snygga fotona! Fulsnyggt med tornen med de grafiska mönstren i form av kuber staplade på varandra. Jag vill inte bo där, jag gillar inte att åka hiss (om det inte är glashissar på utsidan så att man kan fastna och ändå ha något att titta på) och jag vill helst inte att vara högre upp än tre våningar. Men varför blanda in så moderna byggnader i den äldre miljön. Samma sak här: https://hellofromabroad.files.wordpress.com/2017/06/gammalt-och-nytt.jpg Får litet dålig känsla också av de där tornen som får mig att associera till tvillingtornen i New York.

Susanne sa...

Jag är aldrig i de trakterna längre så blir glad att rapporteringen.

Eva på Seniorvinklat sa...

Detta är nära mina barndomskvarter och det skär lite i hjärtat när jag ser dina bilder. Bilderna är för övrigt skitsnygga. Men jag har svårt att acceptera bebyggelsen. Drar mig för att åka in och titta på det.

Annette sa...

Men nu inser jag ju vilka de där tornen är! Jag jobbade som assistent på Skanska på 1990-talet, då man planerade "Japanskrapan". Det gick inget vidare med den idén, trots massor med jobb och pengar. Jag förstod inte riktigt spelet bakom kulisserna på den tiden, men jag tror att min närmaste chef fick sluta på grund av det misslyckade projektet. Kul att se vad det blev istället.

Johanna sa...

Vilket läckert torn! Även om det krockar lite med det äldre fast dte ligger en bit bort. Men man vänjer sig nog vid det :)

Ja önnered gjorde ändå en bra match så de kommer nog hålla sig kvar i handbollsligan om de har lite tur i vissa möten.

Herr Nilssons Fru sa...

*ler* lite för mig själv. Norra tornet. De finns i reklamen för "tror de är svensk fastighetsförmedling" Ja om du hört de. :)
Vilken byggnad - om jag skriver att den var snygg ljuger jag. Jag tycker den var häftig men ful. Ja så tycker jag. De påminner om någon figur i något barnprogram jag sett med de små...fråga inte vad. Där vill man inte bo högst upp. Jag gillar marknivå :)
Kramiz

KajsaLisa sa...

Visst kan man få kul bilder på tornet, sett det på avstånd men inte hunnit fota det. Tur att det är gratis att fota för ingen med normal inkomst har råd att bo där.
Du fick till bra bilder, diagonala skyskrapor mot blå himmel är aldrig fel.

Anki sa...

Häftiga bilder på häftiga byggnader!

Carita Liljendahl sa...

WAU för perspektivet här!
Jag blir nästan vimmelkantig :-)

Christian Lehmann Gisler sa...

Häftiga bilder av häftiga byggnader, men de gamla husen i Vasastaden är då bra mkt finare, alla dar i veckan och lite till .... :)

Eva Trillian sa...

Det är ju inte allt för ofta snygg arkitektur kombineras med funktionalitet ;)