torsdag 21 januari 2016

Ett is(-formigt) inlägg

Ingen fara, jag ska inte visa er några vinterlandskap, än mindre klaga över kylan. Det är nämligen inte alls lika kallt här i Täby som hos de flesta av er – "endast" 6 minusgrader som kallast de senaste dagarna, vilket jag tackar för. Inspirerad av era kommentarer till min ”Guess what” igår ska jag förklara för er hur jag ser på is, okej!?

Is är vatten, fast i frusen form. Det kan vi väl vara överens om. Men det finns ju faktiskt olika sorts isar:

Is på sjöar
När vattnet har frusit på sjön kan man plocka fram skridskorna. Inget bildbevis här, då jag inte var villig att skrapa bilrutorna för tredje dagen i rad för att ta mig till närmaste sjö. Jag gör det mesta för bloggen, men det finns gränser. Dessutom åker jag inte skridskor.

Is på trottoaren

Is på trottoarer finns det gott om just nu. Här kan man antingen kana (frivilligt) eller ramla (ofrivilligt). Med Icebugs på fötterna kan man varken göra det ena eller det andra.

Is i frysen

Sedan finns det is som kan bildas i frysen om man bara avfrostar den vart tredje år. Självklart skulle man kunna återvinna isen i eventuella drinkar, men det gör jag inte.

Is i baljan

Ishäckarna jag gjorde häromdagen höll inte för plusgrader. Här tinas dom upp i en balja. Observera att den manliga häcken är mest "svårtinad".

Is i isformar

Kommer aldrig mer påstå att alla hushåll har nå’t som jag/vi har. Själv är jag uppväxt med iskuber som alltid fanns i frysfacket/frysen. Maken likaså, men förvånansvärt många av er hade alltså inga isformar. Där ser man. Japp, vi har också ”traditionella” isformar, men anledningen att vi för många år sedan köpte en form i silikon är faktiskt att det är betydligt lättare att ”pressa ut” kuberna/äpplena. Plastformarna måste man ju banka på, vilket alltid resulterar i att man får ut fler kuber än man vill ha. Det ni;-)

Ja, det var mitt is(-formiga) inlägg för idag;-)

17 kommentarer:

Steve sa...

Så då ska jag alltså skaffa isformar i silikon så jag slipper banka. Har provat tidigare men tyckte inte att det var lättare att få ur isbitarna, men vad är lätt när man har bara en hand. Jag får prova igen. Äpplen eller päron kanske inte spelar nån roll.

Anki sa...

Haha... underbart isinlägg! Jag åker inte heller skridskor... och som sagt, Icebugs är superbra att ha på isen!
Hm... plusgrader på balkongen - så synd... ishäckarna kunde gärna fått stå några dagar till. -14 grader här just nu!

Comsi comsa sa...Hi hi hi, idag bjuder du allt på ett frostigt inlägg men det är helt okej för man blir varm av att skratta. :))

Kram på dig ♥

Guldkryckan sa...

Is i groggen är gott....eller möjligtvis i ett glas vatten ;)

Ja du....vi har mycket is på gatan här nu men bussarna går iallafall och även vagnhelvetena (för det mesta iallafall).

Kul bild i frysen där...fin också.
Frostar av en gång i halvåret här.....ska ta en före/efter bild vid nästa tillfälle.

Ha de fint Bp

Geddfish ♥ sa...

Med lite/mycket fantasi går det att blogga om allt och de där bildbevisen är ju underbara!
De sa va gött å leva, annars kan de kvetta, fint å leva....
Tack för din underbara humor, haha!

PS. Och min jacka som du gillade färgen på, är en trekvartslång Peppercorn, köpt på Lauras butik för två år sen, älskar den.

Lissen sa...

När jag tänker efter så frös jag alltid is i kuber förut. Av någon anledning så gör jag det inte nu för tiden.

Appropå kyla, så tror att bor man nära vatten så upplevs den kylan som kallare under vintern. Snart har januari gått Beate. Våren närmar sig. Ha en fin fredag

Susanne ❤️ sa...

Is är bra när man vill åka skridskor eller frysa om tårna ;)
Is på trottoarer är inte bra men jag har tur ...här ute på landet har vi inte trottoarer ;)
Vi har isgator vet inte om det är bättre ;)
Rumporna försvinner😢 blir lite ledsen då jag gillade dessa stora rumpor :)
Vi har en i silicon fast med legobitar som du säger dom är lättare att få ut en och en ...
Jag önskar mig en självavfrostande frys !!! Fryser ju fingrarna av mig varenda ggr jag frostar av min gamla frys hihi
Nu hoppas jag att du haft en alldeles underbar dag nu ska jag sova i morgon ska jag och ta prover igen ...om dom får ut ngt hihi
Kramar i mängder
På kramdagen ❤️

Ditte sa...

Tack för denna lektion! Och ett gott skratt hos mig fanns med genom den.
Jag har med stort och iskallt nöje tagit till mig dessa kunskape. Nytt för mug var "icebugs". Had ingen aning ens att sådana fanns. (Använder nu i kylan mina varma fårskinnsfodrade UGG stövlar. )
Isformar har vi, men jag lyckades ändå inte klura ut det. Vi har olika modeller och även en liknande din gröna. Taskig fantasi hos mig. Bör utvecklas under dessa GW inlägg.
Is på sjöar brukade jag använda till långfärdsåkning, men det var ett tag sedan. Men nu blev jag sugen. Har ju ingea bilrutor att skrapa så jag har inget att skylla på. Och is på sjön finns.
Isigt i frysen har vi inte, den försvinner självmant. Annars hade vi haft...

llh sa...

Många isar blir det. Men nu är jag inne på andra eller tredje året med mina Icebugs och räds jag inte isen utan raskar som räven över den. Fast det krävdes några armbrott för att bli förnuftig.
Tilläggas kan att isen ändå, trots förnuftiga Icebugs, gör sig bra mycket bättre på dina bilder än i verkliga livet.

Ulla Maria sa...

Isande kallt, kul och lärorikt inlägg. Kanske Icebugs är något för mig. Testade med dragpå-dubbar på kängorna en morgon när jag gick till jobbet. I vanliga fall är det en härlig promenad mellan skog och äng med ev fågelkvitter och fabriksljud i bakgrunden (som jag lärt mig borthöra ifrån). Broddarna förde ett förfärligt oväsen och friden var som bortblåst så de har legat oanvända sedan dess.

KajsaLisa sa...

Får nog skaffa både icebugs och silikonformar.

Marina sa...

Jag trodde iskubsformar följde frysen när den är ny. Det är inte så, alltså?!

Ama de casa sa...

Haha! Jag är också uppväxt med iskuber. Fast mamma hade från början bara såna där i plåt, med ett löstagbart "rutmönsterformat galler" i plast. Helt omöjligt att få loss isbitarna utan att spola hett vatten på formen.

Det är så svårt att hitta vettiga iskubformar. Dom flesta går bara sönder i plasten... Har testat sån där silikon, men gillade dom inte riktigt. Minns inte varför. Men vi har ett gäng som har hållit i många år, och som faktiskt hörde till dom fåtaliga grejer som fick följa med i flytten från Sverige :-)

Eva Trillian sa...

Smart. Ogillar skarpt när man får ut 10 isbitar ... fast man vill ha två. Så silikonformar är l ösningen.Tack för tipset!

cat sa...

Den enda is jag gillar är den som hänger i vackra formationer i naturen. Skridskor är livsfarligt att åka enligt mig, så det ägnar jag mig inte åt.
Intressant att manshäcken var mer svårtinad ;-)
Trevligt att det finns fler som har långa perioder mellan frysavfrostningarna :-)

Anita Malta sa...

Vilket bitande iskallt inlägg :-) Åker inte heller skridskor av förklarliga skäl men gjorde det inte heller då jag inte kunde förklara varför ;-)
Din sista bild påminner om att det är dags att avfrosta frysen och det var inte tre år sen sist. Kul att ishäckarna fick vara med då de har en så soligt varm och härlig färg :-)

Ama de casa sa...

sv: Jo, marknaden har krympt. Men jag tror inte att nån har dragit igång på nya stället än... :-)