fredag 4 september 2015

Gammal kärlek rostar aldrig


Utan bilarna som jag hade stor lust att flytta på hade den bilden blivit betydligt snyggare. Men man kan ju inte få allt här i livet.
Kolla de läckra speglingarna i fönstren!


"Naturlig" och föränderlig konst på väggarna - här ett exempel, en häst kanske...

Som ni vet hyser jag inte odelat positiva känslor för arkitekter. Upprepade ”drabbningar” med denna yrkeskår har satt sina spår om man säger så. Visserligen gillar jag att få fördomar bekräftade, men ibland så kan jag faktiskt ändra mig också. Som i det här fallet.

Nya arkitekturskolan vid KTH (Kungliga Tekniska Högskolan)
Gammal kärlek rostar aldrig, och mina känslor till allt vad heter rost består. Jag bara dreglade när jag såg den nya arkitekturskolan på KTH:s campus häromdagen. Kan väl säga som så att arkitekturstudenterna flyttar från Stockholms mest omstridda till huvudstadens absolut läckraste byggnad. Den nya arkitekturskolan på KTH:s campus ersatte i augusti 2015 den gamla skolan på Östermalm, den som utsatts till Stockholms fulaste byggnad.

400 miljoner kronor
Det nya arkitekturhuset innehåller ateljéer, ritsalar, kontor, grupprum och datasal. Den öppna hallen i byggnadens mitt rymmer ett utställningsrum där arkitektstudenterna kan visa upp sin verksamhet. Högst upp har byggnaden en indragen takvåning med takterrasser med utsikt ut över omgivningen vid KTH och Östermalm. Kalaset gick på drygt 400 miljoner kronor. Men för en gångs skull tycker jag att pengarna använts väldigt väl. Vad tycker ni? Gillar ni byggnaden och vad tycker ni om prislappen?

18 kommentarer:

Kolonilotta sa...

Eftersom jag inte har en blekaste aning om vad det överhuvudtaget borde/brukar kosta att bygga något sånt projekt så kan ju inte uttala mig om priset förutom att det låter VANSINNIGT DYRT!
Men den var absolut snygg!

Comsi comsa sa...Så snygg och passar in som handen i handsken.
Tummen upp! =)

Stare Ström sa...

Den byggnaden gillar jag! Kul när man bygger lite annorlunda.

Ama de casa sa...

Jag tycker att byggnaden är läcker, men priset förstår jag mig inte på... Var det 400 000 miljoner kronor (som rubriken säger) eller 400 miljoner som det står i texten? Vilket som av dom tycker jag är väldans mycket pengar... Fast det första priset är ju väldigt mycket mer trots allt.
:-)

Steve sa...

Jag bara älskar den byggnaden. Det borde råda bilförbud i dess närhet.
Prislappen? Tja, smakar det så kostar det.

Susanne sa...

Wow, va häftigt

Susjos sa...

Jomen det är absolut en häftig byggnad! Jag gillar den. Jag har dock ingen aning om vad det kostar att bygga en sådan byggnad, det låter som mycket pengar...

Marina sa...

Det är säkerligen en vansinnigt maffig byggnad, men till det priset...frågan är vad pengarna skulle kunna ha använts till istället...(jag kan ju inte låta bli att fundera i de banorna)

Ama de casa sa...

sv: Jag är också sifferblind, så jag förstår mycket väl hur det kan bli tokigt. Några nollor hit eller dit... ;-)

cissi sa...

400 miljoner är mycket även för en väldigt häftig byggnad.
Jag håller med, det är nästan så att speglingarna i de rundade fönstren gör hela huset.

Guldkryckan sa...

Tycker den byggnaden var riktigt snygg...tilltalande på alla vis.
Kommer osökt att tänka på nåt program jag såg där man i England dokumenterade byggandet av ett hus....programledaren intervjuar under byggandets gång som ibland kan ta flera år.

Där var en liknande visuellt tilltalande byggnad.
Mera sådant :)

Men priset...ja du....va vet jag?
Det satsas ju mycket mer pengar på en massa strunt som inte tilltalar undertecknad det minsta...så va sjuttan...ös på bara...helt ok :)

Trevlig Lördag på dig BP.

Olga T sa...

Underbart hus! Föll direkt för det och undrade om det verkligen var i Sverige. Jätteläckert!! Prislappen är jag inte glad över. Tänker på hur våra vanliga skolor i landet ser ut.....

Geddfish ♥ sa...

Hemskeligt tjusig byggnad, tycker jag! Prislappen förstår jag mig inte på, men vet att det är skitdyrt att bygga nu.

Susanne ❤️ sa...

Huset är fantastiskt !!!
Men som sagt det i ett eget landskap wow.

Anki sa...

Ett fantastiskt hus... och fantastiska bilder! Snyggt!
Dyrt? OK... men som sagt snyggt :)

Marit Johansson sa...

En jättesnygg byggnad. Känner igen det där med att detaljer som fula lastbilar å sånt "förstör" en bild. Men det tog du ju igen i både tvåan och trean :) toppenfina bilder!
PS. Jepp det var gamla bilder på Svea i min triss!

Anni sa...

Visst är det en läcker byggnad mitt ibland KTH:s vackra tegelhus! Jag har faktiskt inte gått förbi och tittat själv än, fast äldste sonen tjatar på mig att jag måste göra det. Vore ju kul att få till ett studiebesök.

Vad byggkostnader beträffar så är det väl allmänt känt att byggbranschen är ett stort såll där mycket rinner ut genom hålen.

Unknown sa...

Så vackert hus!!!!!
/Kiki