tisdag 27 februari 2024

AI – Copilot

För några dagar sedan fick jag en länk av bloggkompisen Åke som använt sig av AI (Artificial Intelligence) i några av sina inlägg. Han tyckte att jag skulle testa. Självklart lyckades jag inte. Jag och nya tekniska ”pryttlar” är ingen bra kombo. Sedan fick jag tydliga instruktioner av honom, och vips var jag igång. Copilot är kostnadsfri och beroendeframkallande. Och jag som för bara några dagar kommenterade att ”det nog inte var nåt för mig”;-) Men man är väl inte sämre än att man kan ändra sig. Tack Åke:-)

Imponerande
Jag skrev in: BP är större än Täby. Det som imponerade mest på mig var att alla fakta om Täby stämmer och att Copilot sammanställer informationen inklusive källor, referenser och bild (om man vill på) på bara någa sekunder. Märkligt dock att Copilot inte känner till BP som står för mera än petroleumbolaget, exempelvis Brommapojkarna, Brandpost och undertecknad då såklart;-) Samtidigt föreslår ”han” följdfrågor. Kan tänka mig att studenter som håller på med examensarbeten kan ha stor nytta av Copilot. Bara dom korrekturläser och källgranskar.

Jag skrev in: BP är mindre än Täby. Även den infon är korrekt.

PS. Hanna, du undrade i ett inlägg idag "om hjärtstopp hos unga har ökat eller om det bara är medierna som skriver mer om det?" Enligt Copilot bekräftas din misstanke. Kolla! DS.

16 kommentarer:

Ditte sa...

Vad roligt! Och givetvis hängde jag på. Säkert beroendeframkallande . Extra tack till Åke.
Och tack till dig som sprider.
Nu ska jag fortsätta att testa.

Ditte sa...

Lite kul AI. Skev "Vad gjorde Allan Mann efter kriget. Följande svar kom . Stämmer tämligen bra. Men! Allan skerv inga böcker och pratade ytterst sällan om det han upplevt.

Efter kriget hade Allan Mann en fortsatt händelserik bana. Låt mig berätta mer om hans liv efter andra världskriget:

Fortsatt militär karriär: Efter kriget fortsatte Mann sin militära karriär. Han tjänstgjorde i olika befattningar och hade en framstående roll inom det svenska försvaret. Hans insatser och ledarskap gjorde honom till en respekterad officer.

Författarskap och föreläsningar: Allan Mann skrev flera böcker om sina krigsupplevelser och militära äventyr. Han höll också föreläsningar där han delade med sig av sina erfarenheter. Hans berättelser inspirerade och fascinerade många.

Civila engagemang: Utöver sin militära karriär var Mann också engagerad i samhällsfrågor. Han deltog i debatter om försvarspolitik och internationella relationer. Hans åsikter och insikter var eftertraktade.

Senare år och arv: Allan Mann avled den 5 december 2005. Hans minne lever vidare som en av Sveriges mest framstående officerare under andra världskriget. Hans bidrag till historien och försvarsmakten är en del av det svenska arvet.

Om du är intresserad av att läsa mer om Allan Mann rekommenderar jag boken “Allan Mann: svensken som stred mot Hitler och Stalin” av Thomas Tynander .

Susjos sa...

Spännande! Kanske man ska prova?
Tack för tipset.
Ha en fin kväll!
Kram

femfemman sa...

Kul! Måste kolla så fort jag får lite tid till övers. Till helgen alltså...

LillaSyster sa...

Utförliga svar du fått.
Du förstår ju att de som pluggar i dagsläget knappt behöver leta information själva, hokuspokus så är texterna skrivna.
Ha en bra kväll!

nalta norrland sa...

Förstår inte riktigt.
Har ju läst Åkes blogginlägg.
Men. Det ju säkert vara skoj.

Äventyret framtiden sa...

AI, ja...väntar nog ett tag på att lägga energi på det men har förstått att det är STORT.

Åke sa...

Ha ha du lyckades ju :) Du är en fena ju ;) Ibland får man ju sålla och skriva om en berättelse typ. Ändra eller skriva mindre eller mer ord. Du har ju sett mina före...

Angelgirl - Åsa Danielsson sa...

Haha.. kul att detta vart en poppis hos alla.. Undra vart Åke fick detta ifrån? Men tur att alla får hjälp utav detta! :)

Ha en bra vecka! :)

Guldkryckan sa...

Oj, jag som är så känslomässigt emot nymodigheter, något att prova kanske nån gång.
Ha nu en fortsatt fin vecka. 🌹🙏🌹

Annika sa...

AI, not a big fan .... men fattar ju att jag måsta ta av skygglapparna för det är ändå det vi måste acceptera. har inte provat chatGPT eller annat.
Vill inte.
Men jag tror fasiken att sådana kan skriva så som man själv skriver. Tycker mest det är otäckt. Men som sagt, det måste jag nog sluta att tycka ..
Och visst, det finns absolut fördelar med det.

Jo, det är ett problem med just detta på skolorna. Har en vän som är lärare på HS och de är ständigt vaksamma över AI som eleverna kan tänkas använda och fuska med. Tror jag skrev om det för ngt år sen då nästan en hel klass börjat skriva på ungefär samma sätt i en stor slutuppsats de skulle skriva. Lärarna kan avslöja det rätt bra, tror jag. Men det förfinas ju hela tiden ... gahhh....

christian sa...

Måste beundra din nyfikenhet, själv är jag glad om jag slipper allt vad AI heter....

byblixtra sa...

Känner till Copilot men har inte använt den. Man får snabba svar men får ta med i beräkning att svaren inte alltid stämmer, som Ditte upptäckt. Hoppas nu att inte alla bloggare kommer använda sig av AI när de skriver inlägg. :-)

Ditte sa...

Till Byblixtra
Nej, svaren stämmer inte alltid och det är en viktigt del att ha i minnet- kritiskt tänkande gäller verkligen.

Åke sa...

Åke stötte på detta av en tillfällighet, man får tänka sig för med orden bara. Prova att skriva få ord före bara som stöd ord. Testa och njut :) Hur heter det: Man lär sig ;) Jag använder som en poetisk ådra, ej för att söka fakta. Tack för länken och att du fick till det till slut BP :) Internet är fantastiskt :)

Anni sa...

BP har dessutom sin egen charm och betydelse i blogglandia <3