onsdag 19 april 2023

K-märkning och barn


Tusen tack mina kära läsare att ni bidragit i högsta grad till det här inlägget:-) Ni har nämligen kommenterat gårdagens inlägg där jag bland annat tog upp K-märkning av mitt bostadsområde. Dessutom undrade Paula om det finns några barn på innergården. 

K-märkning
Mitt bostadsområde är ett av få som smälldes upp under 1960-talet som är välmående. Det är inte jag som säger det utan ”Kulturarv Stockholm”. Möjligtvis kan det bero på att alla lägenheter är bostadsrätter. Som sagt har det varit uppe på diskussion att k-märka området. Ni tyckte det var bra. Det anser inte jag. Alls.

Begränsningar
Visst låter det kanske fint att bo i en k-märkt byggnad, men det har sina begränsningar som jag inte skulle vara glad över. En fruktansvärt tråkig artikel på Wikipedia reder ut begreppen här.

Barn på gården
Paula undrade: - Finns det några barn som leker nere på gården? Tänker att man kan inte öppna fönstret och hojta när maten är klar, eller? Ungar kan ju inte skilja på vilken balkong eller fönster som är deras när det finns så många? Knasig fråga va.

1980- och 1990 talet
När maken och jag flyttade hit 1981 bodde det en himla massa barn i området. Å visst skrek mammorna (aldrig papporna) när kvällsmaten var klar. De fick ofta ropa flera gånger. Ungarna visste precis var de bodde, om inte annat så kunde de orientera sig efter mammorna som stod kvar på balkongen tills barnen anlänt till rätt port. Dessa ungar är nu alla mellan 40 och 50 år och har flyttat härifrån. 

Tre förskolor
Barnen som finns på innergårdens lekplatser idag tillhör tre väldigt populära förskolor i området.
 

PS. Bilden har visst något med inlägget att göra. Den visar ett rätt så decimerat gäng på sju personer som spelade en runda boule idag. Märkligt att det var så få deltagare. Det var ju faktiskt soligt och varmt ute. DS.

10 kommentarer:

LillaSyster sa...

Hmm märkligt att det var så få deltagare idag, som sagt kalasväder. Men det går en djävulsks influensa just nu både bland yngre och äldre. (Syrran som ändå är vaccinerad för influensan är riktigt dålig.)
Jag säger om du K- märkt är inget att eftersträva att själv bo i.
Hoppas att du haft en skön dag på balkongen, själv har jag klippt ner lite lavendel efter jobbet. Ha en fortsatt fin afton =)

nalta norrland sa...

Så svaret på barnfrågan är att det bara bor pensionärer i Ditt område?
Nackdelen med K-märkt hus är att det inte får förändras, men förändras ett sådant hus som Ditt egentligen, ser det inte lika ut nu som då miljonprogrammet inleddes?
Även om huset är K märkt är det väl bara utsidan.
Sju tappra boulespelare, hur många brukar de vara?
Yes frågorna är många… Du får väl göra ett blogginlägg 😅
Sol och blå himmel hos mig idag.
🤗

femfemman sa...

Nybyggt för att vara K-märkt. Hos oss är K-märkta hus riktigt gamla. Tänker att det är bra med K-märkning...huset blir omskött och omhändertaget.

Ditte sa...

Tänkte på detta med nackdelar och k-märkning igår när jag kommenterade. Visst medför det begränsningar. Vet att de kan variera. Många hus i våra omgivningar är k-märkta men de är vad jag vet hyresrätter- Kanske är det skillnad-
Kan tänka mig att barnen försvunnit och växt upp och kanske är inte de nyinflyttade småbarnsfamiljer.
Och barnen får ni ju via förskolorna och då blir ju helgerna ganska lugna.
Gården är ju både stor och fin.
Märkligt att det inte var fler som spelade boule idag i det vackra vädret- Kanske var övriga på utflykt.

Äventyret framtiden sa...

Jag tänkte som så att det är bra med K-märkning när det är så speciella hus. På det sättet finns de kvar men säkert finns det sidor som är mindre angelägna också. Ett mynt har ju två sidor.
Ungt är det för att ev. bli K-märkt men jag antar att det är just för att de är så speciella i sitt slag.

Gunnel sa...

De hanske var ute på vårpromenad i stället. Jag minns när jag var barn att vi med bodde i hyreshus, men vi hade ingen gård att leta på. Däremot fanns det en stor lekplats tvärs över gatan. Mammorna fick hojta rejält högt för att vi skulle "höra"., och det stämmer att det var alltid mammorna som kallade in "flocken".

Carita Liljendahl sa...

Många ställen där människor trivs väl, vilket verkar vara fallet där du bor - och jag förstår det, gillade området själv mycket 1998-2014 då jag rörde mig där. Och då går det kanske så, att inte så många nya flyttar in, förrän någon av dem som bor där nu ska till seniorboende eller helt enkelt avlider.
Där fanns ju en lekskola en gång, eller ett slags daghem, Kometvägen 17, på sidan som vetter mot Globen. Mitt sätt att förklara väderstreck 😂
Ja, K-märkt har sina plus och minus.

Paula sa...

Tack för svar, jasså de stod kvar på balkongen tills ungen hittat rätt port. Jag bodde själv på sjätte våningen men då var jag redan 8 och hade inga problem att hitta trots att husen såg likadana ut. K-märkningen är alltså dålig idé, förmomdligen för att man inte får renovera som man vill osv. Orkar inte läsa trista artiklar men tror jag begriper. Vi har flera gamla K-märkta stadsdelar i Falun och nu har det blossat upp en tvist om solpaneler på taken. Det har förbjudits trots att de ju är både funktionella och sparar el. Men ack nej, de är fula, och såna fanns inte förr-i-tia...
Så jag begriper vad du menar. Samtidigt tycker jag det är otroligt mysigt när vissa platser får behålla sin särart.

Anki sa...

Både för och nackdelar med K-märkning tror jag. bouledeltagarna kanske valde att sitta i solen och göra ingenting denna dag.
Svar: Stolparna är så kallade checkpoints och är en årlig grej som anordnas av orienteringsföreningar - här kan du läsa mer: https://koncept.orientering.se/provapaaktiviteter/hittaut/

christian sa...

Intressanta spörsmål du tar upp, förstår tanken på K-märkning, det är ett sannerligen unikt bygge. Hade det däremot inte blivit bostadsrätter utan istället förfallit som ett av många ghetton, skulle k-märkning nog aldrig blivit aktuell....
Barn på innergården är enormt underhållande å uppiggande, vilket pensionärers boulespel inte kommer i närheten av...