måndag 17 april 2023

Glad måndag
Efter tre härligt soliga dagar är det ett aningen solbränt ansikte som möter mig i spegeln. Det gör mig glad. Och ännu gladare blir jag när jag kollar väderprognosen för resten av veckan:-)

En annorlunda bok
Ytterligare en sak som gör mig glad är faktiskt en bok. En bok som släpps den 27 april och som handlar om bloggvännen Dittes pappa Allan Mann. Utgivande förlag är Bazar som ingår i Bonnierförlagen. Det märks! Proffsig marknadsföring och PR!
 

En glad och intressant nyhet
Dittes pappa Allan är huvudpersonen i denna dokumentärroman som skrivits av journalisten och författaren Thomas Tynander. ”Allan Mann - Svensken som stred mot Hitler och Stalin” bygger på verkliga händelser om hur en ung man på 18 år bestämmer sig för att kämpa för Finlands rätt till frihet under Vinterkriget och senare Norges och övriga Europas kamp för människors och länders frihet.

”När granngården brinner står en inte bara och ser på.”
När Allan hade nyss fylld 24 år kom freden och han hade överlevt men med fasansfulla minnen i bagaget. Minnen han sällan talade om. Ett uttryck Allan hade när han fick frågan om varför han utsatte sig för detta var svaret: ”När granngården brinner står en inte bara och ser på.” I detta fall var Finland och Norge granngårdarna.

Väldigt aktuellt
Boken släpps som sagt den 27/4 men går redan nu att beställa. Och med tanke på det krig som nu pågår i Ukraina så är boken skrämmande aktuell idag.

Om ni känner för en eller två "aptitretare" kan ni lyssna på en podd i två delar, där författaren berättar om hur boken kom till - del 1 och del 2. Speciellt del 2 är fascinerande.

Det är Carita som har uppfunnit ”Glad måndag”.

PS. Bilderna har tagits av Ditte och jag har hennes tillåtelse att publicera dom. Tack Ditte:-) Du kan vara stolt över din pappa. DS. 

13 kommentarer:

Susjos sa...

Såklart vill jag läsa den boken, det ser jag fram emot! En riktig hjälte är han , Dittes fantastiska pappa Allan!
Å visst är det ljuvligt med solsken, hann sitta en stund i solen på eftermiddagen, den värmde sååå skönt!
KRAM!

Äventyret framtiden sa...

Såklart säger jag också, ska jag läsa boken! Det är fint att allt detta blir dokumenterat och att vi aldrig glömmer bort. Aldrig.
Tack för länken till beställningen! !

Så snart är du pepparkakebrun, härligt! :)

Ditte sa...

Visst har det varit skönt med dessa ljuvliga dagar! Absolut! Och det fina vädret ser ju ut att hänga i resten av veckan hos oss. Bara att tacka och ta emot.
Ja, en annorlunda bok är det absolut. En roman som är baserad på verkliga händelser och visar på hur man kan göra skillnad- Människors och länders frihet överskuggar allt annat.
Tycker att du gör en väldigt fin beskrivning av boken. Stort tack! Och just nu med tanke på både Ukraina och krig i andra länder är boken verkligen aktuell än idag.
En stark bok och ett sätt att tänka som kanske idag inte är så vanligt. Pappa var 18 år när han reste till Finland och 24 när freden kom. Och då hade han med sig upplevelser i bagaget från Storbritannien, Skottland, Frankrike och en hel del till.
Och alla hemskheter han sett och upplevt följde med honom på olika sätt genom åren- Inte minst i mardrömmar.
Stort tack för att du gladde oss denna måndag med boken.

LillaSyster sa...

jag har förbokat boken =)
Så modig och mogen för sin ålder - Ditte ska absolut vara stolt.
Glad måndag till dig nygräddade pepparkakan =)

Geddfish ♥ sa...

Jag har också suttit i solen på balkongen och lyssnat på poddar. Även lyssnat på bok i bersån, så jag är glad.

Vad fint du skriver om den kommande boken om Dittes pappa! Jo, jag h ar med intresse följt med det som Ditte berättat och har boken på väntande boklyssning. Så även mina barn och till deras pappa har jag beställt boken.
Jag var ju i Normandie för några år sen och fick se en hel del krigsmonument, kändes mäktigt.

Glad måndag!

femfemman sa...

Absolut något som man måste läsa. Intressant!

Gunnel sa...

Jag gillar böcker med verklighetsbakgrund och denna vill jag absolut läsa. Har läst lite om boken hos Ditte tidigare. Ska bli väldigt spännande att läsa den.

Annika sa...

Jamen den ska jag titta efter då jag kommer hem i sommar.
Bra boktips!!

christian sa...

Även här är det solsken som gäller, solbränna däremot vet jag inte...
Intressant boktips, helt klart mycket viktig berättelse....får se när jag får tid att läsa den, har en hel del annat på tur innan!

Mias Mix sa...

Följer ju Ditte så har läst om boken tidigare. Jag tycker det är jobbigt att läsa historiska böcker, men blir nyfiken, får se.
Förstår att du njuter på din balkong nu i solskenet. Och fönstren kan vänta, ingen brådska. Kram och ha det gott!

Anki sa...

Absolut att även jag kommer att läsa boken ... och Ditte kan verkligen vara stolt över sin fars modiga insatser.

Paula sa...

Har hört talas om boken om Dittes pappa och sett tidigare bilder. En makalös bedrift han gjorde, vilken man med hjärtat och hedern på rätt ställe! Tänker på de svenska och finländare och andra också förstås som nu står på barrikaderna i Ukraina-kriget. Tack o lov lever fortfarande samma anda, att man hjälper sina grannar när nöden är som störst.

Carita Liljendahl sa...

Bok med synnerligen aktuellt tema och sådant som generationer i Finland inte glömmer och som nu åter gör sig påmint genom kriget i Ukraina.

Glad måndag trots allt - eller som i dag - glad torsdag! En efterlängtad ledig dag för mig.