onsdag 16 oktober 2019

Vegetarisk mat vs. kött
Ingen av dessa färgglada indiska rätter skulle bli godkända av en vegetarian är jag rädd;-)

Igår ville Orsakullan veta vad jag tyckte om vegetarisk mat och idag undrar hon hur jag ställer mig till kötträtter. Två frågor som är högst aktuella i samband med klimatförändringar och ”Rädda Planeten” kampanjer. Å jag lovar att Greta inte skulle gilla mina svar;-)

Vegetarisk mat
När jag hör vegetarisk och veganmat går jag igång på alla cylindrar. (Vad som är skillnaden mellan de två kan ni läsa här.) Ja, inte att jag blivit ”frälst” och börjat leva på bönor, bulgur, quinoa, Quorn, linsbiffar med mera. Tvärtom, då de flesta rekommenderade rätterna bara växer i munnen på mig. Personligen tycker jag att alla får äta precis vad de vill.

Citat
– Fortsätter vi att äta som vi gör nu kommer vi inte att kunna producera tillräckliga mängder som räcker åt alla. Det finns en gräns för planeten. (Citat ur forskningsrapporten ”Rädda Planeten”.)

Ja, hoppas att det inte blir produktionsbrist på all tillåtet vegetarisk mat då… Är det någon förresten som tänkt på att överkonsumtion kan ha ett samband med ökad barnproduktion också…

Kött
Jo, jag gillar kötträtter av de flesta slag. Älskar kryddade rätter speciellt från Indien. De är en fröjd för ögat och magen. De enda kötträtter jag inte tycker om är allt som är ”pulled”, typ ”pulled pork”. Jag vill ju äta med ögat också som sagt;-)

Det är Orsakullan som håller i ”Oktober 31 dagar”.

PS. Här och här har jag spytt galla över viss mat förut och dessutom blandat ihop BLT med den sykoreanska gruppen BTS;-) DS.

12 kommentarer:

Ditte sa...

Tyvärr är det ju väldigt få idag som ens talar om överbefolkningen som ett av det största, kanske allra största, hotet mot det mesta. Jag äter gärna vegetarisk mat ibland och tycker det både är gott och färgrikt. I alla fall den jag själv lagar. Men att leva på bönor. bulgur m.m. har jag inte lust att göra. Tycker precis som du att alla ska få äta det de vill. Jag också...
Jag äter gärna överlag asiatisk mat och där är man bra på att mat också ska vara vacker. Och visst äter vi med ögonen.

Äventyret framtiden sa...

Jag är inne på din linje, var och en på sitt sätt.
Det tråkiga med kampanjer av det här slaget som rår över allt just nu, är att det blir så oerhört svart och vitt. Och många pekfingrar höjs..ät så här så blir allting bra ungefär. Annars är du en dålig människa. Rim och reson tack! Allt är i behov av varandra. Utan växter inget kött, utan kött alltför mycket växtlighet.
Jag personligen tror förstås på att gräva där man står, att inte gå över ån för att bära vatten. Ät inhemskt och närproducerat helt enkelt i den mån det är möjligt och ät så rena produkter som bara är möjligt också.
Hos oss äter vi lammkött, kyckling, fisk, ibland gris, ibland kalv och alltid mycket grönsaker, men också vegetarisk mat som svamp, potatis och allt vi odlar själva.

Idag åt vi chorizokorv, en gåva vi fick av goda vänner. Så gott, så gott. Imorgon äter vi fisk som vi själva har fångat.

Må gott, ät gott, lev gott!

Ama de casa sa...

Jag gillar kötträtter, men även vegetarisk mat som är tillagad på ett tilltalande vis. Alltså inte sönderkokade morötter eller onödigt tillsatt "fuskprotein" (typ quorn). Eftersom jag äter kött så behöver jag inte look-and-taste-alike varianter :-)

Gillar pulled pork också - jag kan titta åt nåt annat håll bara det är gott ;-)

Geddfish ♥ sa...

Jag äter blandat och vill gärna äta med ögat också, det ska vara fint upplagt.
Kött, fisk går hem i olika former. Däremellan något hemlagat vegetariskt.
Dina matbilder såg superläckra ut. Älskar indisk mat. Jag kan ta tåget till Mariestad bara för att äta deras indiska restaurangs vegetariska rätt, super!

Svar:
Trappan ner är utifrån och in i källaren. När man kommit in i källaren finns det ytterligare ett cykelrum. Jag kan iofs ta in cykeln via entrédörren och ner för en trappa inomhus till källaren, men där är en tjock källardörr, som inte heller går att ställa upp. Suck.

Paula sa...

Jag hatar pekpinnar, är en riktig motvallskäring. Men, jag köper inte längre utländskt kött, typ från Brasilien, världens största biffabrik där man skövlar det sista av regnskogen för att få flera hagar till biffkreatur. Hörde en intervju där man frågade bönderna vad de tyckte om att skövla skogen och svaret löd: ja men hur ska folket i världen annars kunna få äta kött om vi inte producerar det? Då blev jag mörkrädd på riktigt.
Svenskproducerat kött ska det vara för min del, om det är för dyrt avstår jag o jag har ökat andelen grönt på tallriken sedan jag blev singel. Exmaken skulle ju alltid ha kött och potatis på tallriken...
Så vad säger jag, att alla gör som de vill, men långa transporter gillar jag icke.

Susjos sa...

Visst kan vegetarisk mat vara gott, men jag är allätare och äter både kött, kyckling och fisk. En favorit är Gustafs hästkött!
Kram och godnatt, ska upp tidigt i morgon, hua!

Carita Liljendahl sa...

Det finns många goda och spännande, färgglada, vackra veganrätter.
Jag gillar flera av dem, men vill inte helt skippa köttet :-)

nalta norrland sa...

Ogillar att bli tillsagt hur jag ska leva,
däremot tror jag att det finns bättre och sämre mat,
men det behöver inte betyda att jag väljer att bli vegan/vegetarian.

Här hemma äter vi kött i nån form i princip fem, sex dagar i veckan och vegan/vegetariskt äter vi mycket sällan.

Däremot är ju R vegan och då vi umgicks så åt han alltid veganmat som i princip liknade den mat vi åt. Jag tycker det är knäppt med vegankorv och liknande, om de nu inte vill äta kött... varför produkter som liknar kött?

Christian sa...

Håller med vad beträffar indisk mat, fint att titta på och mycket smaker.
Håller även med dig vad gäller "pullad fågel" eller vad det är för påhitt, ser inte gott ut.
För att rädda planeten.....behövs i första hand att de rika slutar vilja ha mer....

Mösstanten sa...

Jag tror att vi behöver animalisk mat. Det är där den mesta näringen finns. Växterna har ämnen till sitt skydd som gör att vi inte kan tillgodogöra oss näringen från dem så bra. Dessutom finns D3, A-vitamin, Omega 3 och b12 bara i animaliska livsmedel, så vi behöver dem.

Freedomtravel sa...

Jag är "allätare" och varierar gärna med vegetariska rätter, men vill inte byta bort köttet. Som vanligt så blir det extremer, några äter väldigt mycket kött (dvs köttportionerna har blivit större än de var förr) och andra blir veganer, polarisering alltså. Alla får ju göra som de vill, men ibland känns det nästan som att mat blir "religion" ...

Anni sa...

Indierna som är så bra på att göra vegetariska rätter - har du inte provat någon sådan?
Vet inte varför man ska reta upp sig på "vegetarisk", det handlar ju bara om att få i sig mer grönsaker och minska köttbiten/fisken. Vissa rätter är "vegetariska" utan att man tänker på det. Pannkakor t ex.
Däremot kan jag bli störd på just det där med att man härmar köttmaten, det heter veggokorv, veggoburgare, fejkon etc. Jisses, en paprikasås till pastan är ju gott, men inte behöver man låtsas ätt man äter något köttsubstitut?
Nu blev jag väldigt sugen på indiskt ...