lördag 12 oktober 2019

Bokmärken i kombination med inälvsmat

Vilken kombo och vilken delvis riktigt avskräckande rubrik! Men så kan det ju bli när man kombinerar två teman – ”Bokmärken” och Orsakullans undran hur jag ställer mig till inälvsmat.

Bokmärken


Back to basic eller rättare sagt fejk här som ni kan se. Även förrådet av mina gamla sedlar börjar sina… Här ser ni en gammal hederlig femkronorssedel som ersattes den 31 december 1998. Åsså ser ni 10 dirham-sedeln från Dubai i Förenade Arabemiraterna. Helt okej som bokmärken.

--- Känsliga läsare kan sluta läsa här! ---

Inälvsmat…
… är något jag tycker mycket om. Som de flesta av er vet älskar jag att testa olika för mig helt okända rätter med ingredienser som jag ibland inte ens vet vad de är. Har faktiskt aldrig åkt på en "smäll".

Allt från komage till lunga
Har testat komage i den polska soppan Flaki – mums. Åt en gammal hederlig tapa med lunga på Mallorca och fårtestiklar i Marocko. Ett känsligt ämne för maken, så han bytte bord;-) I Frankrike har jag mumsat i mig brässerad kalvbräss och -hjärna.

På hemmaplan

Gillar lever i form av kalvlever Anglais, dock inte leverstuvning. Njurstuvning är dock helt okej liksom lammhjärta i form av en boeuf bourguignon utan biff då alltså;-). Kalvtunga till jul är ett måste. På bilden ser ni en delikatess - rökt renhjärta. Tur att jag hade en bit kvar för att kunna visa er:-)

Ja, jag vet att jag är aningen konstig. Tycker till och med att det är väldigt synd att andra matkulturer är betydligt mera äventyrligt lagda än vad den svenska är.

Jag har hittat temat hos Klimakteriehäxan.
Det är Boklysten som har uppfunnit temat Bokmärken.

Hannele, Gerd och Emma visar också bokmärken.

Det är Orsakullan som håller i ”Oktober 31 dagar”.

12 kommentarer:

Emma, Sol som sol? sa...

Inälvsmat går helt bort! Förutom leverpastej och -paté samt pappas leverbiffar. Mannen min tycker om kycklinglever och för herrans massa år sedan hade svärmor köpt det som JAG skulle tillaga, mannen min lagar ju inte mat. Jag stod med latexhandskar och rensade, heläckligt!

Sedlar går ju perfekt att använda som bokmärken och särskilt om de är vackra eller klenoder. Men det måste ha varit långt tidigare än 2017 som femkronorssedeln ersattes av ett mynt, typ 80-talet eller så. Nej, det var visst tidigare än så. Femkronan så som jag minns den kom 1976. Den upphörde att gälla som betalmedel 20170630. Sedeln du visar blev ogiltig 19981231.

Ditte sa...

Kul med sedlarna och visst kan de användas till bokmärken. För de kan ju inte användas till så mycket annat."Femman" har jag också och äeven en sedel från Förenade Arabemiraten. Men kanske har den utgått om jag kommer dit igen.
Vad gäller inälvsmat har jag testat komage i Kina och´ Frankrike och det var helt ok. Men jag visst då inte vad jag beställt. Men är jag utomlands och blir bjuden på inälvsmat och det har hänt att jag pekat på menyn och beställt (om jag inte alls kunnat språket, har hänt i Afrika och Asien)och då fått in inälvsmat. Men det är inget jag till vardags äter. Men jag som du bangar inte för att testa- Men här hemma äter jag det inte. Maken tycker däremot att "kalvlever anglais" är verkligt gott.

Freedomtravel sa...

Du är ju modig när det kommer till inälvsmaten tycker jag! :) Jag gillar lever, och Peter säger att han också gillar njure (jag tror inte att jag provat). Har provat gettarmar på nån väggrill i Kenya och fårtestiklar på nån isländsk fest, men det var nog mer spännande än gott om man säger så ;)

Hanneles bokparadis sa...

Lever med gräddsås är mums! Dock inte i bild...
Så fina sedlar, nostalgi, mitt är mjukt:
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/10/letat-i-finland.html

Hanneles bokparadis sa...

kalvbräss har jag ätit i Sverige mums! Dottern har bjudit mig hjärta, riktig delikatess, finns i frysdiken i Sverige. Köper skivad tunga ibland, har på macka. Njurpaj har jag ätit i England. Ostron åt jag i Skottland, smakade hav. Sniglar är underskattat...

Ama de casa sa...

Alltså... Femkronorsmyntet kom väl långt före 2017? Googlade och enligt riksbanken blev just den där femkronorssedeln ogiltig den sista december 1998. Femkronorsmynt har funnits jättelänge, men vår nuvarande är den enda giltiga i handeln sen 1 juli 2017 :-)

Jag äter gärna inälvsmat som lever, hjärta och njure. Men jag tar inte ut svängarna full lika mycket som du :-D

Klimakteriehäxan sa...

Rökt renhjärta är en sann delikatess som jag inte fått på länge. Lever är gott, bl a Kalvlever Anglaise som du också gillar. Men jag vill inte ha njure och har inte testat så många andra inälvor heller. Vill absolut inte ha blodpudding! I skolan åt jag pölsa med rödbetor och tyckte det var gott.
Gustav Vasa var snygg på sin tid som sedel tycker jag.

Anki sa...

Snart slut på gamla sedlar? Då får du visa de nya svenska ... för dem har jag ingen koll på. Inte på mynten heller, men de passar ju inte som bokmärken :)
Här gillar vi lika i alla fall - jag älskar inälvsmat! Stekt lever, njurstuvning, pölsa, tunga, men har aldrig testat testiklar eller komage!

"LillaSyster" sa...

En gammal 5:a det är så jag tänker en 5:a än idag. Eller möjligen dess efterföljare. Jag är inte vän med de nya mynten och sedlarna. Jag skulle lätt kunna ta emot en gammal obrukbar sedel. Inälvsmat.....
där sträcker jag mig till blodpudding med lingonsylt.

Paula sa...

Håller helt med dig, använd och ät alla delar av djuret. Jag gillar inälvsmat, grislever är något skarp i smaken men om man lägger den i mjölkbad ett par timmar så mildras smaken. Komage och testiklar har jag inte haft möjlighet att smaka. Mums

Geddfish ♥ sa...

Hjälp, här har du en som avskyr inälvsmat och blodpudding och nej, blä!
Jag har ätit lever med bacon, jag äter leverpastej, men har kräkts av leverkorv. Har ätit oxtunga med pepparrot, men men. Nej, resten... gulp.

Vi går över till bokmärkena i stället. Jag har nog ett par gamla femmor liggandes. Det var en del värde i dem då.
http://gerd-geddfish.blogspot.com/2019/10/mina-bokmarken-v-41.html

Anni sa...

Rökt renhjärta är ju helt suveränt gott! Jag brukar rekommendera turisterna detta, men de ser helt förskräckta ut.