fredag 25 oktober 2019

Fem en fredag: Vecka 43 – ”Livslångt lärande”


1. Vad har du nyligen lärt dig från en bok?
Läser just nu deckaren ”Annars skjuter jägaren mig” av Nele Neuhaus. Boken utspelar sig i Tyskland och den är helt outstanding. Den belyser bland mycket annat organdonationer. Har själv ett donationskort, men hoppas innerligt att ”proceduren” i Sverige inte liknar den i Tyskland. Där tvingar läkarna i stort sätt de anhöriga att gå med på en donation medan patienten är hjärndöd men fortfarande lever.
2. Vad har du nyligen lärt dig i köket?

Att även den vassaste kniven i lådan inte klarar av att dela tabletter om de inte har en skåra. Ni behöver inte påpeka att jag ska köpa en tablettdelare, för det har jag gjort. Den är lika värdelös för piller utan skåra som kniven.

3. Vad har du nyligen lärt dig från tv?
Att jag i stort sett skulle kunna vara utan den, tvn alltså. Otroligt få bra serier. Jag väntar fortfarande på avsnitt 3 och 4 av senaste säsongen av ”Ett fall för Vera”.

4. Vad har du nyligen lärt dig om den stad du bor i?

Att Täby inte helt otippat har följt Lidingö kommun och infört tiggeriförbud vid butiksentréer, återvinnings- och pantcentraler i kommunen.

5. Vad har du nyligen lärt dig den hårda vägen?
Fråga mig istället vad jag inte har lärt mig den hårda vägen;-)

Det är Elisa som har uppfunnit ”Fem en fredag”.

18 kommentarer:

Emma, Sol som sol? sa...

Men BP, du har helt enkelt bara använt fel Globalkniv! Jag delar med lätthet Iprentabletter utan skåra, rakt igenom blisterförpackning och allt. Men jag använder mig av min längre och tunnare kniv. Tror den heter 32 någonting... Den är så använd så beteckningen har suddats ut.

Ha en härlig helg!

Hanneles bokparadis sa...

gillar inte tiggeriförbud:
http://hannelesbibliotek.blogspot.com/2019/10/livslangt-larande-fem-pa-fredag.html

Geddfish ♥ sa...

Kollade på deckaren du nämnde, den finns som ljudbok. Men man kanske måste läsa alla delar? Donationsfrågan intresserar mig, som du vet. Här är en länk som belyser vad som gäller: https://merorgandonation.se/dcd-projektet/ Det är väldigt få som kan bli donatorer.

Jag har en tablettfördelare sen många år och där får man måtta och måtta, inte alls särskilt bra men bättre än kniv.

Alla har vi vår biografi i livet och himmel vad intressant egentligen, hur vi förvaltar allt och vad som kommer till oss eller inte.

https://gerd-geddfish.blogspot.com/2019/10/fem-en-fredag-livslangt-larande.html

nalta norrland sa...

Boken är bra, läste ju den för nått år sen... undrar judt om det kanske kommit ut nån ny 🤔 Ett fall för Vera 👍 har nog bara sett tv-serien, inte läst nån bok.
Dela tabletter med kniv funkar okey ibland, jag har en sån där tablettdelare å jo yes funkar ibland 😜
Här regnsnöar det nu å är strax under 0 så det lär väl bli halt, men jag ska inte ut å köra bil förrän i morgon mitt på dan 🚗
J ska gräva avlopp å jordvärme i morgon 💪 här hemma så det är inget arbete 😜

Ditte sa...

Tack för boktipset! Verkar väldigt intressant. Ska inköpas. Globalknivar har vi men har nog aldrig använt dem till att dela piller med. Kanske kan en längre kniv hjälpa.
"Ett fall för Vera" gillar jag också och jag gillar de som visas på SVT play eller liknande så att jag kan se dem när det passar. Vill inte var bunden...
I Stockholm bestämmer oftast butiksinnehavarna om de tillåter tiggare eller inte. Och efter bråk vid Ringen så får inga tiggare längre vistas där. Några påstod sig ha köp sina platser...(???)
Som vanligt kul att läsa dina svar och jag funderar för egen del vad jag skulle svarat.

Ama de casa sa...

Anders använder vanligtvis Global-kniven till att dela tabletterna utan skåra och det har funkat bra. Nu har vi inte med den på resan, men den schweiziska överlevnadskniven som vi har med fungerar till och med bättre! Testa den.
(Självklart var det testat att det skulle gå bra innan avresan. Anders lämnar ingenting åt slumpen :-D )

Klimakteriehäxan sa...

Är tacksam för att jag fortfarande inte behöver några piller, vare sig hela eller delade.

Susjos sa...

Intressant bok, tack för tipset!
Jag använder en mindre sax att dela mina piller med, går för det mesta ganska bra.
Tycker det är jobbigt med tiggarna utanför butikerna, såklart är det trist att inte deras hemländer kan hjälpa dem bättre.

Ja, mycket har man lärt sig den hårda vägen!
Kram och gokväll!

Mösstanten sa...

Livslångt lärande, ja det är väl det vi håller på med hela tiden. Piller har jag inte behövt dela än och det tycker jag man borde slippa. Livet ska inte vara för krångligt.

Klimakteriehäxan sa...

PS tomten hos tiggaren gör det hela än värre ... så sorgligt!

Anita Malta sa...

Tycker det skulle vara självklart att införa förbud mot tiggeri. Här har vi också tiggare, har iallafall sett två under alla min år här på ön.

Låter lite farligt att försöka dela en liten tablett med den vassaste kniven. Kanske du kan försöka bita av halva istället :)

Vilt og vakkert sa...

Heisann, om du vil og kan bli med på BSW i morgen, så kan du kombinere det med skilt-utfordringen.
Ønsker deg en fin dag. Jeg har nettopp lest Fengselsdikt av Mahvash Sabet - og det har lært meg mye om hvordan kvinner som krever sin rett, har det i fengsel.
Ha en fin dag ;:OD)

Guldkryckan sa...

Jag har ju en gång i tiden anmält mig till det där donationsregistret...undrar om den anmälan ännu gäller?
Kanske ska kolla upp det....inte för att jag har något i toppskick att donera...men mitt knivskarpa intellekt kan säkert komma till användning ;)
Här är det ju frugan som har sina serier på tv som hon vill se...folk som ska köpa hus och människor som går till doktorn med nån åkomma....för mig är det väl mest lite grejer på BBC och kanske nån annan kanal som kan locka mig med historia...i övrigt är jag slav under DVD...mera min grej.


SV: Att du träffade cats falck...världen är väldigt liten ändå.
Wow säger jag bara. :)


Ha det bäst BP.

Paula sa...

Wow vilken maffig kniv, jag skulle valt en mycket mindre kniv till tabletten. När min mamma dog hastigt och mindre lustigt fick jag inte lång stund på mig att ta ställning till organdonation. Vi hade aldrig ens diskuterat ämnet, min mor och jag...
Och visst är det så att man lärt sig det mesta the hard way!
Trevlig söndag!

Mrs Calloway sa...

intressant att samhällsfenomen diskuteras i skönlitteraturen. mycket lär en sig den hårda vägen. och det är lärdom som sitter

Anki sa...

Livslångt lärande ... det måste väl vara det vi håller på med hela tiden - man lär sig något nästan varje dag och det är bra tycker jag!
Att dela små tabletter utan skåra är ett i närmast omöjligt uppdrag!
Väntar också på Vera!

Mia Halvarsson sa...

Vera...så efterlängtad!! :) Jamen så fick jag också lära mig lite nytt, det tackar jag för

Geddfish ♥ sa...

Jag har laddat ner ljudboken av Annars skjuter jägaren dig. Den verkar bra hitintills. Så tack för tips!