lördag 19 januari 2019

Rädda planeten

Igår läste jag en artikel i tidningen Metro ”Så måste vi äta om vi vill kunna rädda vår planet”. Inte helt otippat inleddes storyn med varningen om att mängden rött kött måste mer än halveras samtidigt som mängden frukt och grönsaker måste bli dubbelt så stor. Allt detta enligt tidskriften The Lancet som i samarbete med bland annat Stockholms Resilience Centre gjort en vetenskaplig sammanställning över hur vi bör äta.

Lätt att vara vegetarian
I en faktaruta konstateras också att det är lätt att vara vegetarian. Nej, det är det verkligen inte enligt mig. Böner, ärter och tofu bara växer i munnen. Fullkornsprodukter likaså. Grönsaker och rotfrukter är helt okej. Frukter och bär borde jag bli bättre på, åtminstone frukter, då jag inte gillar bär. Varor som börjar på ”Lätt” har jag alltid dissat, och rapsolja har jag inte använt på år och dag, då vi föredrar olivolja.

2050
Sorry guys, jag kan nog inte bidra till att rädda planeten. För även om jag inte blir vegetarian och fortsätter äta kött så klarar jag mig inte på rekommenderade 14 gram per dag. Det är då en himla tur att jorden kommer drabbas av ”katastrofal skada” först 2050. Då har jag nog lämnat jordelivet för länge sedan;-)

PS. Den första bilden visar den koreanska popgruppen BTS, som jag trodde var en sandwich med bacon, tomat och sallad. Om ni stryker bacon har även omslagsbilden på gårdagens Metro nåt med inlägget att göra;-) DS.

16 kommentarer:

Carita Liljendahl sa...

Många bäckar små, gör en stor å.
Men ibland känns det lite hysteriskt allt det här med vad vi borde göra för att rädda planeten.
Klart att ungdomarna av i dag är oroliga, t.ex. 16 år gamla Greta Thunberg som var gäst hos Skavlan. Hon är väl bara 47 år 2050?

Ditte sa...

Jag kommer nog inte heller att lyckas rädda vår planet. Så här säger viss forskning idag men vad säger den om 5-10 år. Kanske något helt annat. Då får vi nog gå över till alger och insekter. Jag äter en hel del grönsaker och frukt och ganska lite rött kött. (Bryter inte ner dte så bra) BÖnor och ärtor tål inte min mage så det utgår. Lättprodukter är inte "nyttiga" så de utgår också. En hel del olivolja används här i hushållet men ibland också raps eller majsolja.(Om inte olivoljan ska ta över)
Med risk för att sticka ut så....Det är ännu inte direkt någon i rädda planeten sammanhanget som med eftertryck påpekat att det kanske vore lämpligare att inte ha så många barn. För ju fler vi blir ju mer mat går det åt...En lite annan aspekt dock.

Emma, Sol som sol? sa...

Bra där Ditte! Vi kanske bör se på saken ur fler perspektiv!

Och vad i hela friden har lättprodukter med det hela att göra? Kossan producerar väl lika mycket grädde ändå eller har hon en lättspene? Visst är det bra att äta mer grönt men om jag minns rätt så är sojabönan ett vidrigt alternativ ur miljösynpunkt. Eller så är det gamla rön, går liksom inte att hänga med. Och så beror det på vem man ska hänga med ...

Som alltid, överdrifter är av ondo åt alka håll och kanter. Vi är allätare,vissa mer än andra.

nalta norrland sa...

Helt klart är väl att om vi nu slipper krig och liknande så kommer diverse naturkatastrofer skörda liv eftersom vi utarmar vår planet och lever som om vi har obegränsade resurser.
Nåväl jag har tänkt leva till år 2056 så jag hoppas jorden består i samma gamla skick till dess och att jag slipper äta diverse kryp även om Baloo påstår att myror kittlar dödsskönt i kistan.

Paula sa...

Haha, 14 g kött om dagen läste jag också om. En tunn skiva skinka! Jag äter mycket mer vegetariskt nu än för några år sen, kanske för att jag inte längre har en karl att göda som nte gillar grönsaker? Men även om jag äter vegetariskt några gånger i veckan så snittar jag nog mer kött än 14 gram om dagen. Men jag välkomnar alger och insekter, jag är definitivt allätare! I Finland bakar man redan bröd med insektsmjöl i och det lär vara saftigt o gott. Tror de gör det i Danmark också., Vi har något konstigt förbud i det här landet. Men igår köpte jag mig en hackekorv, massor av inälvsmat i smidig förpackning, o jäkligt gott alltså!

Steve sa...

Så bra då att jag är med och räddar planeten. Jag blev dock inte vegetarian av det skälet. Nej, jag kände mig nödgad att ändra mathållning efter min stroke 2001 då jag blev halvkroppsförlamad och inte längre kunde röra mig och träna som tidigare. Att äta vegetariskt är mycket enklare än vad jag kunde föreställa mig och jag har aldrig ångrat beslutet.

Anki sa...

Nu är det väl upp till var och en hur man vill göra - men helt klart är nog att vi måste ändra den överkonsumtion som utarmar vår jord. Inte bara vad gäller maten utan även andra naturtillgångar ...

Ama de casa sa...

Smörgåsen du tänkte på var nog en BLT - Bacon Lettuce Tomato :-)

Jag skulle inte heller kunna bli vegetarian helt och hållet, men äter rätt mycket grönt ändå och en hel del frukt. Fast utan korv och köttbullar skulle jag inte vilja vara. Dock inte nödvändigtvis samtidigt, det blir oftast bara på julafton som det sker :-D

Johanna sa...

Ja jag lär väl leva 2050, men jag är nästa döden då typ haha så det kan nog kvitta... :) Nej men utan kött är svårt och vi äter vegetariskt på jobbet hyfsat ofta. och det är fan sällan man är mätt länge. och äta ofta kan inte heller vara bra för frukt och sånt lär ju bli en bristvara om alla skall äta det?

Susjos sa...

Ja, har också läst detta om vad vi bör äta och inte äta, och visst vill jag vara med och rädda planeten, och är en allätare av rang! Älskar grönsaker och frukt, och äter inte så mycket rött kött, men älskar ju den rökta hästkorven från Gustafs!
Men nu måste jag sova efter en heldag med överraskningar, massa bubbel och annat vin! Skål och godnatt!

Susjos sa...

Oj, kommentaren jag skrev i natt kom visst inte iväg, haha! Men bättre sent än aldrig!

Geddfish ♥ sa...

Jag har läst och hört om detta. Nu ska man uppfinna hjulet igen. Eller något. Jag kommer ihåg 8 skivor bröd om dagen enligt Socialstyrelsen. Nej, jag ska inte dra alla farligheter.
Så vill jag inte ha någon Bror Duktig som säger till mig vad jag ska äta. Det har jag tillräckligt hum om själv med all min livserfarenhet! Dör, det gör vi alla någon gång och jag tänker också som så, att när inte planeten finns mer, så är jag redan borta. Men synd om barnbarnen.

Biggeros sa...

Ja, all dess skrämselpropaganda....14 gram kött/ person...
Jag bidrar så mycket jag kan genom att försöka att göra rätt. Kanske dock inte tillräckligt. Jag äter mycket grönsaker/ frukt och bär. Varierar att äta fågel/ fisk och vitt kött. Vi äter inte ofta rött kött men vill inte vara utan det. Ibland räcker det inte bara att vara " bror duktig" och ska utmärka sig alltid vara det bästa landet i världen. Alla länder måste även vara villiga att hjälpa till och politiker behöver inte åka "första klass" flygplan och köra bilar som inte är miljövänliga. Jag förstår dock att våra barn är oroliga. Bra inlägg som alltid!!

Klimakteriehäxan sa...

Fast den klassiska och väldigt goda mackan heter väl BLT som i bacon+lettuce+tomato?
Skit samma, jag är också köttätare. Men som tur är gillar jag sånt som du inte kan med, bönor exvis, för att inte tala om bär som jag älskar. Fast 14 g kött - en biff på tio dagar, noll fläsk, noll lamm - dit kommer nog jag heller aldrig. Fast ikväll blir det fisk.

Mias Mix sa...

Jag äter både kött och vegetariskt. Allra helst kyckling eller lax. Men det är skrämmande att vi har kunnat förstöra vår fina jord på så kort tid... Ungdomarna idag är väldigt miljömedvetna och det är ju de som ska fortsätta leva på denna jord. Vi måste nog alla skärpa oss på det vi kan bidra med.

Eva Trillian sa...

Nu är det ju inte sagt att vi måste bli vegetarianer - bara dra ner på köttätandet och fyll ut tallriken men annat :) man får prova sig fram - alla kan hitta något som får tallriken att se full ut - och mätta. Rotfrukter är inte fy skam :) Vad hade gjort utan den lilla potatisen? ;)