lördag 5 januari 2019

Public service-avgift
Tack och lov att ComHem erbjuder massvis med extra betalkanaler. BBCBRIT är en av dom vi har valt. Okej, humorprogrammen är inte alltid purfärska dom heller, men de är himla roliga. QI är en av showerna, "Woud I lie to you" är en annan! Kan djupt rekommenderas om ni inte vill titta på 10-30 år gamla filmer eller serier.

Ni slapp igår, men inte idag;-) Kan nämligen inte låta bli att kommentera den nya public service-avgiften som från den 1 januari 2019 ersätter radio- och tv-avgiften. Public service-avgiften ska betalas av alla över 18 år som har en beskattningsbar förvärvsinkomst.

En procent
Avgiften kommer att vara en procent av den beskattningsbara inkomsten upp till ett tak. Taket kommer vid införandet att vara drygt 1 300 kronor per person och år. Då vårt hushåll består av maken och mig så blir avgiften alltså mera än 200 kronor högre.

Valuta för pengarna?
Får jag då valuta för pengarna? Verkligen inte. Tv-utbudet de senaste månaderna har varit rent av bedrövligt. Jag menar vem är intresserad av att titta (om och om igen) på filmer och serier som är mellan 10 och 30 år gamla? Inte jag i alla fall.

Hur resonerar ni? Rätta mig gärna om jag har räknat fel här, dyskalkyli ni vet;-)

PS. Nej, vi har inte Netflix (än). Istället valde vi Amazon PrimeVideo, då de producerar "The Grand Tour" som "ersatte" "Top Gear" för tre år sedan. Ja, jag vet, alla har vi olika smak;-) DS.

20 kommentarer:

Emma, Sol som sol? sa...

Jaha, där ser man! De har gjort om systemet och det var väl på tiden. Såg även att barnbidraget var i blåsväder och det var på tiden det med.

Kan dock hålla med dig: mycket pengar för inget man är intresserad av! Så man betalar alltså per person, inte per hushåll? Ja, det måste ju vara bra för all de där de vuxna barnen inte haft riktigt råd att flytta hemifrån även om de har en inkomst. En av mina bröder har två hemmaboende "vuxna" med jobb. Jisses ...

Emma, Sol som sol? sa...

Kom på en sak till!

Så nu spelar det roll hu många som har tillgång till teven? Tänk där man har två vuxna, en förälder och även vuxna barn hemmaboende. Inte ovanligt scenario hos folk med annat ursprung. De betalar alltså fyra gånger mer än för den ensamboende? Bara för att det är fler betalande innebär det ju inte att det är fler teveapparater

Nä, tummen ner för det nya. Också.

Paula sa...

Hej på dig. Jag tillhör dem som mer än gärna betalar en public-service avgift. Mitt teve-tittande är numera till 90% på SVT. Dessutom tillkommer visst radiolyssnande. Jag hittar mest sevärda program på UR och Kunskapskanalen men även på de vanliga kanalerna. Jag har inga andra kanaler för dem har jag valt bort, hade tidigare Canal Digital och det tyckte jag var ganska värdelöst. Men, nu ser jag fram emot att snart få en bättre tevebild för på tisdag levereras min nyköpta apparat! Sannerligen inte en dag för tidigt...alla nyllen på min gamla teve är numera grisrosa!

Ditte sa...

Har inte funderat så mycket på detta med avgiften. Vi har inget annat än basutbudet. Vi ser väldigt lite på tv och väljer gärna bort reklamkanalerna. Men en del soport ser vi och när det kommer så kan vi då köpa till kanaler. Men det finns några program på "4an" som jag ser. UR och kunskapskanalen tycker jag har en hel del bra att visa. Vi hade ett paket med ComHem. Men inte såg vi mycket. Under en månad när vi var hemma antecknade jag vad vi såg och inte var det på betalkanalerna. Så abonnemanget åkte bort. Netflix kanske jag kan tänka mig men ser helst filmer på bio. (För oss tror jag att den nya avgiften blir oförändrad.)

Ditte sa...

Glömde! Vad gäller radio lyssnar jag mycket och gärna på p1.

Geddfish ♥ sa...

För min del spelar den nya avgiften en stor roll. Jag bor ju ensam, har en enda inkomst och betalar alla utgifter själv, så jag är tacksam.

Johanna sa...

Har inte heller netflix, och kommer inte skaffa heller... E hade ockås det innan, kanske han har fortfarande för han ville också se på the grand tour... ja jag med, de är så härliga! :)

Kul och höra du tycker Hugo börjar bli lik mig lite mer. Jag vet inte själv haha. Men han är inte en kopia av pappa som han var när han var mindre :)

Johanna sa...

Glömde, killen på bilden är min storebror :)

Susjos sa...

Vi får betala 200kr mer också. Är det nån som tittar intensivt på TV här hemma så är det min man! Vi har nåt comhem paket med extra kanaler, vet inte riktigt vilka, men CNN står på dagligen när maken är hemma! Han är också väldigt förtjust i en kanal som heter ID, "investigation discovery"!
Netflix har vi också, men jag har inte följt så många serier där, maken har sett alla avsnitt av "House of cards", jag såg kanske en säsong.
HBO har många bra serier, men jag har ju så lite tid att se dem!

Gillar mycket på SVT, t.ex Melodifestivalen!
Men igår (fredag) så var det "På spåret" som gällde, och sen Jonas Gardells nya serie "De dagar som blommorna blommar", sen började jag blogga och såg bara med ett halvt öga den brittiska kriminalserien " Scott & Bailey"!

Svar: Man kan inte välja kejsarsnitt bara sådär utan att ha träffat en förlossningsläkare och ev. en barnmorska och gå igenom fördelar och nackdelar med kejsarsnitt.

"LillaSyster" sa...

Svar, rätt gissat! Skönt att fly vintermörkret ett tag. Har inte räknat på nya avgiften - men det är inte mycket att se på TV och vi har bara det fria kanalutbudet. Ha en bra dag!

Anki sa...

Har inte satt mig in i det nya och vet inte vad det kommer att innebära för oss. Har väl inte så stort val, utan det är väl bara att betala och se glad ut ...

Ama de casa sa...

Håller med Susjos - dom visar ju Schlagern! Igår kollade jag (Anders slapp) på årskrönikan för Schlagern :-D Fast vi som emigrerat lär ju slippa den där avgiften ändå.

Fast en avgift per hushåll tycker jag borde räcka.

Herr Nilssons Fru sa...

God morgon. Jag vet inte vad jag ska tycka om de där, de blir några hundra dyrare för oss, men vi slipper ju en räkning :) Jag tycker väl ändå TV avgiften idag är alldeles för hög med tanke på att jag sällan ser programmen som ingår. Men jag lyssnar mycket på radio :) Kan väl också tycka att de kunde spärra programmen så man kunde välja bort dem om man inte vill ha de o på så vis slippa den där extra skatten. Nu blev de nog lite krångligt:)

Jag ser till 99% på Cmore och Netflix, då kan jag titta när jag har tid och vill. Och de kostar ju en stor slant extra, sånt man tar utan att protestera, eftersom de är frivilligt.

Jag tror om något år är det ingen som tänker på den där extra skatten längre, verkar ju dessutom som de inte blir någon större skillnad på beloppet eftersom de finns tak på det.

Kramiz o go söndag

Geddfish ♥ sa...

Jag har aldrig haft några problem att kommentera hos dig och inte hos någon Blogger överhuvudtaget. Att kryssa i att jag inte är en robot, är OK och hos dig kan jag hoppa över det momentet, även hos andra blogspotare. Men på Blogg.se måste jag!
Nu ger det sig hur detta funkar hos mig. Tror vi har samma inställningar nu. Även Sysjos och nån mer.

nalta norrland sa...

Rätta mig gärna om jag har fel men visst är det så att med den nya avgiften så spelar det ingen roll om Du har tv eller inte... förr kunde ju det finnas kryphål och folk betalade icke tv-avgift trots de kunde se tv-program på dator.
För oss blir det faktiskt inte dyrare då jag tjänar så jäkligt lite att jag slipper den nya tv skatten ;-)

För övrigt så tror jag vi ser på tv hyfsat många timmar om jag tänker på att Elin kan ha tv:n på som sällskap medan hon läser, tecknar eller äter... yes hon äter både frukost & kvällsfika framför tv:n.

Klimakteriehäxan sa...

Jag tillhör nog dem som ser mycket på Svt, även om jag ibland kan gnälla över utbudet. Men Svt Play är guld värt! Tyvärr är den svenska versionen av QI jätteblek om man sett den brittiska, som är galet bra. Fast nu har vi tappat programmet, låg väl nånstans dit vi inte längre tar oss med vår fjärrkontroll. Vi har bara HBO NOrdic som extra.

Annette sa...

Jag ser nästan aldrig på vanlig TV, men tittar på Stjärnorna på slottet och inväntar Camilla Läckberg, och så ser jag alltid på melodifestivalen. Jag gillar teveserier på HBO Nordic och har följt bland annat House of Cards, fram till dess en av mina favoritskådespelare plockades ur serien, så sista säsongen såg jag bara ett avsnitt av innan jag ledsnade. Nu ser jag fram emot en tredje säsong av True Detective och sista säsongen av Game of Thrones. Men just det, jag gillade Systrar 1968 som går på svt play, Vår tid är nu och Helt lyriskt. Om du inte sett den skulle du kanske gilla Dirigenten och Escape at Dannemora.

Eva Trillian sa...

Hade inte orkat sätta mig in i det nya systemet kring avgift/skatt på tv (och all annan tittar-media), så tack :)
Nej, TV har inte mycket att komma med - och då fler och fler gärna slipper reklamen så vinner streamingsajterna!

Christian Lehmann Gisler sa...

Håller med om alla dessa gamla filmer/serier som går om å om igen, trean, fyran, femman, sjuan, tolvan....å sen börjar vi om från början!
Jag är tacksam att SVT finns, skulle vi bara kommersiella kanaler skulle svenska folket fördummas ännu mera.... :)

Anni sa...

Intressant att läsa både ditt inlägg och sedan kommentarer där man klagar på reklaminläggen och de gamla filmerna på just reklamkanalerna ... Public service-avgift/tevelicens handlar ju om SVT och dess kringkanaler som inte har reklam alls. Vad den nya ordningen betyder ekonomiskt för just vår familj har jag inte räknat på, men jag anser att SVT visar väldigt många kvalitetsprogram som de kommersiella kanalerna aldrig hade visat. Det som stör mig är att jag betalar en avgift till de reklamfinansierade tevebolagen för en massa skräpprogram som jag inte vill se. Hellre en avgift till SVT!