torsdag 20 november 2008

Digitala infödingar

På dagens månadsmöte lärde jag mig mer än på sisådär tre år, minst. Självklart ska jag dela med mig till er av min nyvunna kunskap.
"Digital natives" alltså digitala infödingar var det första uttrycket jag fick lära mig, samtidigt som jag förstod snabbt att jag inte tillhör den kategorin utan är en "digital immigrant", en digital invandrare. Mmmmhhh

Inföding vs invandrare
Ni som läser min blogg och är under 30 år (inte så värst många antar jag) kan kalla er för genuina infödingar då ni är uppväxt med datorer, internet, mobiltelefoner och MP3. Vi invandrare växte upp med ja... kulram, radio, Kobran och backelittelefoner. Som tur är håller vi analoga gamlingar på att dö ut ganska snart, vilket borde underlätta infödingarnas utveckling.

Framtiden är här
Jag lärde mig också att
- Wikipedia och Wikileaks är här för att stanna och expandera enormt. Kolla Wikileaks (visste inte ens att det fanns)
- Bloggar är framtiden och kommer att ersätta hemsidor... mmmmhhhhh
- e-mejl kommer år 2013 vara lika modern som backletittelefonen är idag. Chat, sms och MSN messenger är det som gäller.
- bärbara och stationära datorer... dom kan ni också glömma. Om fem till tio år kommer allt att göras via en kombo mobiltelefon/dator/Ipod. (Kanske dags att ersätta min gamla sex år gamla Nokia)
- Glöm program och operativsystem på en CD/DVD. Snart laddar man hem allt direkt via Web 2.0... eller något liknande.

Back to basic
-Tur att allt kommer att hända inom det närmaste 10 åren, annars hinner man kanske dö innan och gå miste om en fantasktisk utveckling, säger en digital invandrare eller analog inföding om ni så vill.
Avslutningsvis tycker jag att ni, som tillhör samma ålderskategori som jag ska kolla bilden ovan som visar alla 30 år gamla "inälvor" från gårdagens "godis". Det är viktigt att bevara dessa minnen så att alla digitala infödingar förstår hur det var att leva i data-stenåldern ;o)

PS. I min grupp på fyra personer finns bara digitala immigranter: En av dem är en inbiten Wikipedian, en bloggar, två laddar hem utvalda legala(!?) mmmhhh saker och en är en baddare på mobiltelefoner med alla finesser. Endast en är en data-analfapet. Å du Radde, tack för den underbara hårddisken. DS.

Inga kommentarer: