måndag 8 juli 2024

Glad måndag

Manuel Akanji, Schweiz med läcker flätad frisyr. Han spelar i Manchester City.










Varning för långt inlägg - fotboll.

Som ni har förstått vid det här laget blir jag alltid glad när jag kan/får snacka fotboll. Och det tänker jag göra i dagens inlägg.

Euro 2024
Av detta EM återstår nu bara semifinalerna imorgon och på onsdag samt finalen på söndag. Totalt sett har Euro 2024 varit en ganska så avslagen historia med många händelsefattiga, tråkiga och oinspirerade matcher. Det märks att spelarna är slitna efter en lång säsong i  klubblagen. Spelarna är faktiskt människor, inga robotar.

Stjärnor
Stjärnspelare som glänst i sina klubblag som Harry Kane, Phil Foden, Kylian Mbappé med flera spelar långt under sin nivå. Detta beror delvis på att de får spela på ovana platser (Foden), att de är trötta (Kane). Ja, och Mbappé spelar med bruten näsa och bär mask.

Mest spännande
Det mest spännande under hela EM har faktiskt straffsparksläggningarna varit. England har äntligen (med hjälp av psykologer) kommit över sitt straffsparksspöke. När Saka satte sin straff mot Schweiz var det första gången jag sett killen skratta - någonsin:-) Saka har genomgående varit Englands bästa spelare.

Rättvist #1?
Var det rättvist att Spanien slog ut värdnationen Tyskland? Jo, jag tycker nog det. Att Tyskland kvitterade Spaniens 1-0 ledning i den 89:e minuten var ett olycksfall i arbetet från Spaniens sida. Men att spanjorerna kom över den sena kvitteringen och kunde slå in segermålet i den 119:e minuten var starkt gjort.

Usel dag på jobbet
Att sedan den engelska domaren Anthony Taylor (som jag gillar skarpt efter hans insatser i PL och CL) hade en usel dag på jobbet är en annan sak. Han borde ha kollat VAR vid ett klart hands av Cucurella vid ställning 1-0 för Spanien. Domaren var INTE tyskvänlig och jag tänkte faktiskt på tv-serien Pang i Bygget ”Don’t mention the war!”;-)

Rättvist #2?
Var det rättvist att Frankrike slog ut Portugal med 5-3 efter straffar? Nej, jag tycker inte det. Jag höll på Portugal och förstår fortfarande inte hur det kunde gå som det gick om man säger så... Portugal var det bättre laget som vågade och satsade, Ronaldo jobbade till och med hem - surprise! Portugal borde ha avgjort under ordinarie tid, men lyckades inte. Matchen var tekniskt mycket roligare än Spanien-Tyskland, men vad hjälpte det.

Rättvist #3?
Var det rättvist att Nederländerna slog Turkiet med 2-1? Nja... En rolig och spännande match sedan minut ett. Tycker Nederländerna har en ”arrogans-stämpel” över sig så laget tillhör inte mina favoriter direkt. Gillade Turkiets glada anfallsfotboll. Nederländerna kan tacka sin målvakt för resultatet.

Kuriosa
Tatueringstrenden måste väl ta slut någon gång, men det gör den tyvärr inte under detta EM.

Vad jag däremot gillar skarpt är alla dessa fantasifullt flätade frisyrer. Så himla snygga kreationer bland annat Depay, Aké, Simons, Akanji, Sabitzer. Snyggt!!!

Marcel Sabitzer, Österrike. Till vardags i Borussia Dortmund.

Xavi Simons. En fulsöt nederländsk 21-åring som spelar i Leipzig. Och japp, han är döpt efter den Xavi.

Vet inte om ni la märke till den svarta triangeln som är ”insydd” under armhålorna på domartröjorna? Snyggt? Nej, men vi tv-tittare slipper se eventuella svettränder på tröjan.

Bart Verbruggen, 21, Nederländernas duktiga målvakt som spelar i Brighton. Döpt efter Bart Simpson kanske;-)

Ursnygga ”avbyteströjor”. De flesta länder hade riktigt snygga mönster på sina avbytartröjor. Färgglada och tilltalande. Det gäller förresten även målvaktsställen (Verbruggen och Pickford).

PS. Mera tankar om fotboll, närmare bestämt om semifinalerna kommer imorgon, bara så ni vet;-) DS.

14 kommentarer:

Guldkryckan sa...

Blir väl att försöka kika på semifinalerna nu, finalen är väl näst intill obligatoriskt om man bortser från vad min hustru tycker. 😉
Tatueringar gillar jag men visst kan det gå till överdrift, du har således en poäng. 👍

Ha nu en fin kväll Bp.

Susjos sa...

Tack för all info! Lite fotboll har jag ju sett, alltid kul att läsa lite "anektoter"!
Ja, jösses alla dessa tatueringar...
...men jättefint med alla dessa flätade frisyrer!

Idag får du se vårt dass på landet i min blogg!
Ha det gott!
Kram

femfemman sa...

Roligt att läsa dina analyser. För lite hänger ju även jag med. Håller med; Portugal borde vunnit. Liksom Turkiet. "Håller" på Spanien.... tror jag. Känns som om de verkligen KAN spela fotboll. God kväll

nalta norrland sa...

Tatueringar verkar vara trend nr 1 inom sport och idrott.
Men även resten av världen är tatuerade, helt galet när folk blir som besatt av fler och fler tatueringar och att tatuera sig i ansiktet borde vara förbjudet.
Gillar oxå de fint flätade frisyrerna.

Ditte sa...

Tack för ditt inlägg med synpunkter. Läste högt för maken som hälsade och tackade för din analys. Han stämde in på det mesta. (Var nog frisyrerna han inte direkt hade tankar om)
Nu är ju inte fotboll en bedömningssport så det är ju målen som räknas. Och Portugal gjorde sig ju inte direkt här. Ronaldo var ju mest till "påseende" under matcherna. Undrar om han glömt hur man gör mål. Turkiet gjorde sig ju inte heller vad gäller vinst. Och Frankrike har ju inte gjort ett endaste mål på egen hand.
Ser fram emot fler analyser från dig.

Äventyret framtiden sa...

Tack för det BP, intressant att läsa och visst tycker jag att Portugal borde ha spöat Frankrike, men så gick det inte. Imorgon match igen...
Analysera på du, roligt är det att läsa!

Klimakteriehäxan sa...

Håller med dig om frisyrerna!!! Långt ifrån alltid klädsamt, men nästan alltid kul!
Tatueringarna tvingas vi leva med, även vi som inga har. Sorgligt att se så många nedklottrade vackra, starka kroppar.
Om matcherna ska jag inte ha så mycket åsikter, men straffläggningarna följer jag med hjärtat i halsgropen ... snacka om drama!!! Skönt att det snart är över. Tror att OS blir roligare.

Hannas sa...

Tack för ditt fotbollsinlägg. Jag som har sådan koll på domarna har inte ens märkt trianglarna under armarna på domartröjorna. Håller med om att vissa matcher varit riktigt trista och storstjärnorna har definitivt inte presterat. Tycker allt att det är dags att sluta bygga upp sitt lag på att de stora stjärnorna ska prestera. När de inte gör det så går det ju inget vidare för lagen. En känga till coacherna: Våga byta ut storstjärnorna som inte gör det de ska så kan andra spelare få visa framfötterna istället.

PS: Såg din kommentar på min blogg om mina selfies. Nej jag använder inte selfiepinne. Har blivit rätt duktig på att använda mina egna armar utan att det alltid är uppenbart att jag gör just det. :-D DS.

KajsaLisa sa...

Som du vet är kag totalt ointresserad av fotbol, men häftiga frisyrer på dom första bilderna.

christian sa...

Vi har väl i stort sett samma analys på em, förutom att jag varken orkar med alla tatueringar SAMT nya frisyrer, man förstår att de har mycket tid om dagarna att sitta i nån bekväm stol å låta sig "behandlas"..... själv tolkar jag det mest som ganska egotrippat...
För mig tog em slut som sagt var, tänker inte ägna min tid åt de tråklag som är kvar, men hoppas att bästa laget Spanien tar hem det hela.....

Ha det gött!

Anki sa...

Bra att du har koll ... nu vet jag en massa jag aldrig vetat utan att läsa din blogg!

Hanneles bokparadis sa...

fotbollsspelare har tydligen egen frisör som flyger dit de spelar.

Anni sa...

Tatueringar är så trist, men flätorna är verkligen toppen! Varför envisas damerna med att ha hästsvans eller knut?

Carita Liljendahl sa...

Tusen tack för detta Glad Måndag-inlägg! Det är så genuint av dig, ett stort fotbollsfan som du är - du borde bjudas in till någon av SVT:s eller de andra kanalernas studion, bara för att du är den fantast du är och kunnig också.