måndag 15 juli 2024

Glad måndag






Säger bara ”Y Viva España”. Stort, stort GRATTIS! Spanien var det bästa laget inte bara i gårdagens final mot England, utan under hela turneringen. Laget ”spelade” fotboll och briljerade både framåt och bakåt. Spelare som 16-åringe Lamine Yamal (han fyllde 17 i lördags) och 21-åriga Nico Williams (han fyllde 22 i fredags) växer inte på engelska och absolut inte på svenska träd.

Rodri och Carvajal
Mittbacken Rodri till vardags i Manchester City blev utsedd till EMs bästa spelare, och Yamal till turneringens bästa unga spelare (läs mer här). Han fick visserligen inget pris men högerbacken Dani Carvajal tillhörde också mina favoriter. 

”58 år av smärta”
Inte sedan VM 1966 - för 58 år alltså - har England lyckats vinna ett mästerskapsguld i fotboll. Det gick ju inte deras väg igår heller, och de har nu förlorat två raka EM-finaler. Om två år äger ett VM rum, och då kan man lägger två år av smärta till de redan befintliga 58 åren.

Hjärtkrossande för England såklart, men enligt trovärdiga källor hade ingen ändå riktigt trodd på att det skulle gå vägen den här gången heller, så "it's not coming home"...

Engelsk favorit
Kyle Walker är en väldigt tveksam "karaktär" utanför fotbollsplanen, men på gräsmattan är han oslagbar som vindsnabb back och enastående i spel man-mot-man, och då spelar det ingen roll om motståndaren är 20 eller 30. Walker är 34 år. Hoppas han håller några år till. 

Piroger
Min gulliga spanska granne ville försäkra sig om att jag mådde bra och hejade på rätt lag. Hon ringde på dörren klockan 20 igår kväll med två pinfärska hemlagade piroger (se bild) den ena innehöll köttfärs, den andra tonfisk. Yummie, yummie. Då slapp jag göra middag också;-)

Det är Carita som har uppfunnit ”Glad måndag”.

11 kommentarer:

femfemman sa...

Vilka fina grannar du har! Sådana har vi definitivt inte på landet. Ser så goda ut.
Tycker att det var bra att matchen avgjordes inom normal speltid. Förlängningar väl ok. Men straffar är inte rätt sätt att avgöra en final på.

LillaSyster sa...

Fina piroger, ser verkligen goda ut. Hoppas att du får en bra vecka fast att din favorit sport nu är slut på TV.

Hannas krypin sa...

England hade alldeles för mycket flax för att vinna över ett lag som Spanien. Spanien var helt klart det bästa laget och vilken framtid dom går till mötes med sin unga talang i form av Jamal.

nalta norrland sa...

Svar: TUR med vädret? Hällregn och störtskur. Uppehåll och rikligt med mygg. Det har varit varierande väder men absolut ingen tur 😅
Tråkigt för England men de var inte bäst.
Gulligt av grannen.

Guldkryckan sa...

Fina grannar du har, perfekt ju.
Men visst har de varit bäst under VM och vi blev ju glada här när de vann.
Skönt att matchen inte avslutades med straffar…uppskattas nog av de flesta.

Ha det fint nu Bp.

Ditte sa...

Visst hoppades jag på seger för Spanien och så blev det.Imponerade gjorde verkligen Lamine Yamal och Spanien var ju ett lag.
Så gulligt av din spanska granne att ta dig till spanskt "mood" innan matchen startade. Väldigt gott också.
Jodå, en glad måndag blev det absolut.
Och England verkade ju ta det hela med ro. Bra så.

Susjos sa...

Visst var Spanien det bästa laget, men ack, jag tyckte liiite synd om England.
Vilka fotbollsspelare det finns ja, den unga 17-åringen Yamal t.ex!

Vilken fin spansk granne du har, såklart ville hon se till att du hejade på rätt lag, och muta dej lite med goda piroger, de ser väldigt goda ut!

Visst måste det ha svidit för Englands spelare när de spelade Queens låt "We are the champions" när Spanien vann! En riktigt engelsk låt..spelas för Spanien!
Godnatt från Grand Hotell i Saltsjöbaden!

christian sa...

Ja du....England å fotboll går inte riktigt ihop på nåt sätt....överskattning? nonchalans? vet ej, men trenden lär nog fortsätta....tyvärr.... :(
Måste berömma dina grannar igen, tänk att få nybakade piroger, det såg mumsigt ut.....sen är det ju så att man inte ska underskatta goda grannar, det är en viktig pusselbit i vardagslivet!

Anki sa...

Underbara grannar du har!
Spanien var bäst och de var säkert värda att vinna! Säger hon som inget begriper om fotboll :)
Ha en fin tisdag!

Stefan sa...

Piroger, en given favorit.

Det bästa med EM var de unga spelarna som glänste. Här finns en framtid att se fram mot.

Jag höll på England, men erkänner att bästa laget vann.

Tyvärr är dagens engelska landslag profillöst. Tänk när de hade Roy Keene, Paul Scholes, David Beckham, Paul Gascoigne och den generationen.

Carita Liljendahl sa...

Kan förstå Englands besvikelse, den skulle ju "komma hem".
Hade landet vunnit hade England planerat fira med en ledig dag på måndag för alla.
Men jag var glad för att Spanien vann, även om jag inte orkade titta till slut då jag hade arbetsdag på måndag.
Tack för ditt måndagsbidrag och länken!